Akter

Završeno glasanje u Crnoj Gori

Tanjug | nedelja, 14.10.2012. | 20:33

U Crnoj Gori je, u 20 sati, završeno glasanje na parlamentarnim izborima, a prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se oko 21 sat

 

Na izborima je učestvovalo 13 političkih subjekata - sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.

Do 19 sati, prema podacima Centra za monitoring (CEMI), glasalo je 66,3 odsto birača.

Ta nevladina posmatračka organizacija je saopštila da je najveća izlaznost do 19 sati zabeležena u centralnom delu zemlje 70,1 odsto, na primorju 61,2 odsto, a na severu te države 64,8 odsto upisanih birača.

Crnogorski zvaničnici i nosioci izbornih lista istakli su nakon glasanja da se nadaju podršci građana i pobedi na izborima, a predsednik Filip Vujanović je izrazio uverenje da će izbori biti prilog još jednoj demokratskoj poruci iz te države.

"Očekujem da će izbori pokazati punu demokratsku zrelost Crne Gore", kazao je on novinarima nakon glasanja.

Upitan kakav rezultat izbora očekuje, Vujanović je izrazio uverenje da će građani Crne Gore iskazati uvažavanje prema onome što je aktuelna vlast uradila u prethodnom mandatu.

Premijer Igor Lukšić je izrazio očekivanje da će buduća vlada nastaviti da ostvaruje veoma ambicioznu agendu koja se integracija u Evropsku uniju i NATO.

"Verujem da će to biti izvršna vlast koja će dobiti poziv za članstvo u NATO i ostvariti i taj strateški cilj. Nadam se da će ona stvoriti uslove da realizuje niz ugovorenih investicija u proteklom period", rekao je Lukšić nakon glasanja.

Predsednik parlamenta Ranko Krivokapić je istakao da su izbori prilika da građani ocene prethodni period, ali i da daju poverenje za budućnost.

"Crna Gora mora napred, nazad nema kud. Uveren sam da će koalicija Evropska Crna Gora nastaviti da je vodi, sa puno izazova koji su pred njom", kazao je on.

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izrazio je uverenje da će se građani na izborima opredeliti za očuvanje stabilnosti u državi i nastavak evroatlanskih integracija.

"Moje očekivanje je da će građani izabrati vlast vodeći, pre svega, računa o tome da se održi stabilnost Crne Gore, da se tokom naredne četiri godine obnove procesi dinamičnog ekonomskog rasta i razvoja, odnosno nastavi napredak Crne Gore u evropskim i evroatlanskim integracijama ", kazao je Đukanović novinarima nakon glasanja.

Lider opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da očekuje da će pobediti one snage koje se bore za istinsku demokratiju u toj državi.

"Očekujem da pobedi demokratija, odnosno one političke snage koje se istinski bore za vrednosti demokratije", rekao je Lekić, koji je simbolično glasao u pet do 12.

On je naglasio da je Crna Gora stara država, ali nije stara demokratija i očekuje da će izborni dan proteći u regularnim uslovima, kako bi na kraju dobili istinsku volju građana, "jer je to najbolji način da gradimo istinsko demokratsko društvo".

Čelnik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je kazao da je potpuno siguran u izbornu pobedu onih koji smatraju da su u Crnoj Gori neophodne promene.

"Dosadašnjoj vladajućoj koaliciji ne ostavljam ni promil šanse da može pobediti na ovim izborima, tako da potpuno mirno čekam rezultate", rekao je Milić.

On je naveo da je izborni proces zabeležio veliki broj nepravilnosti, odnosno zastrašivanja građana od strane vladajuće kolaicije.

Predsednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović ocenio je veoma važnim da što veći broj građana iskaže svoju političku volju na današnjim izborima.

Prema njegovim rečima, izbori su veoma bitni, jer se na njima odlučuje o budućnosti svakog građanina, odnosno budućnosti Crne Gore.

Građani glasaju na 1.162 biračka mesta, do zatvaranja birališta u 20 sati.

Učesnici izborne trke bore se za 81 poslaničko mesto u parlamentu, a bira ih ukupno 514.055 građana.

Današnji parlamentarni izbori su deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Izborni proces nadgledaju posmatrači CEMI-ja, a izbore prate i posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo