Akter

Dijalog Beograda i Prištine

Sastanak u Briselu završen bez dogovora

Luka Matić, Tanjug | sreda, 20.03.2013. | 23:24

Kakvo Dnevni Akter saznaje, današnji sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu je završen i to bez dogovora

Od izvora u Briselu saznajemo da su razgovori okončani nešto pre 11 sati. S obzirom da dogovor nije postignut odlučeno je da se sa dijalogom nastavi u aprilu.

Po prvi put novinarima su se u isto vreme obratili šefica diplomatije Ketrin Ešton, premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači, a Dačić je istakao da je to bila njegova ideja.

Dačić je novinarima rekao da je "ovo bio težak dan", ali da je ipak postignut napredak, iako je krajnji dogovor izostao.

"Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko rešenja, i dalje postoje neke razlike, što se tiče nadležnosti i ovlašćenja. Ali moram da kažem da smo nakon ovih sedam susreta izgradili odnos da iznalazimo rešenja. Srbija ne želi da kupuje vreme niti da igra bilo kakve igre. Mi vremena nemamo ne zbog datunma, već zbog toga da bismo doveli naš narod i državu da živi kao i sav ostali svet. I zato mislim da smo i danas ostvarili izvestan progres, bez obzira što smo imali više faza", rekao je Dačić, prenosi B92.

Nakon Dačića, novinarima se obratio i Tači, koji je takođe ocenio da je izvestan napredak postignut.

"Tokom ovih šest meseci postigli smo značajan uspeh, koji je pre samo godinu dana bio nezamisliv", ocenio je kosovski premijer.

Obojica premijera su se zahvalili Eštonovoj na posredovanju u razgovorima, a ona se novinarima nije obratila. Inače Eštonovoj je danas rođendan.

Novinar Radija Slobodna Evropa Rikar Jozvijak je tokom dana prenosio atmosferu iz Brisela istakavši da će dogovor najverovatnije biti postignut, ali se to na kraju nije dogodilo.

Dijalog Beograda i Prištine počeo je jutros, a kako je Tanjug preneo radi se o "ključnoj fazi".

Neuobičajeno za ranije runde razgovora ovog je puta u Briselu najpre održana trilateralni sastanak srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija s šefisom evropske diplomatije Ketrin Ešton, da bi nakon dva sata usledili odvojeni razgovori, najpre Ešton - Tači, a zatim i Eštonove s Dačićem.

Takođe mimo prakse u prethodnim susretima posle odvojenih susreta troje aktera bili su ponovo za stolom i ta faza sedme runde dijaloga traje i dalje.

U međuvremenu je popodne, kako navodi izvor Tanjuga iz Evropske komisije, razgovor na kratko prekinut kako bi visoka predstavnica EU obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Tanjugov izvor iz Evropske komisije kaže da smo "ušli u najosetljiviju fazu", da veruje da će ova runda biti završena tek kasno noćas, ali nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo