Akter

Postignut dogovor, isplata subvencija po hektaru

Tanjug | petak, 27.04.2012. | 08:51

Vlada Srbije i vojvođanski zemljoradnici dogovorili su se na sastanku koji je trajao sedam sati da subvencije budu isplaćivane po hektaru

Na sastanku delegacije dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine, koji trajao više od sedam sati , postignut je načelan dogovor da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a konkretno rešenje o tome biće usvojeno danas

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je rekao novinarima, posle završetka razgovora koji su počeli sinoć oko 19 sati, a završili se noćas u dva sata, da je na sasanku otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike.Milovanović je dodao da se ta politika ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru.

On je istakao da usvojena rešenja neće anulirati već ostvarena primanja zemljoradnika, a na osnovu ranije usvojenih uredbi o dodeli subvencija u ovoj godini. Rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire "u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i ''preskoči'' određeni minimalan prag produktivnosti", precizirao je Milovanović.

Maksimalna isplata subvencija po hektaru neće, prema rečima Milovanovića, biti veća od 12 hiljada dinara, a od te sume će biti odbijen iznos sredstava koji su poljoprivrednici već dobili po osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je istakao da to konkretno znači da će zemljoradnici imati samo pravo na razliku, "naravno ukoliko se o svemu postigne konačan dogovor, što podrazumeva potpunu deblokadu puteva i normalizaciju saobraćaja na svim putnim pravcima."

Na sastanku je bilo reči, kako je ukazao Milovanović, takođe i ostalim problemima koji muče domaće poljoprivrednike, uključujući i visinu poreza na dodatu vrednost i investicionu podršku, o čemu će se razgovarati na sledećem sastanku u Ministarstu poljoprivrede i trgovine.Milovanović je napomenuo i da neće ponovo biti uvedeno plaćanje obaveza za PIO fond, niti će biti ograničenja u pogledu površina koje će se subvencionisati. Na pitanje da li će biti dovoljno novca u budžetu za ovu godinu za isplatu subvencija a na osnovu predviđenog modela, Milovanović je odgovorio da je rešenje pronađeno.

Predstavnik dela nazadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine Miroslav Ivković je kazao da su paori spremni na kompromis i da će prihvatiti ponuđenih 12 hiljada dinara po haktaru, umesto 14 hiljada dinara po hektaru, što su prvobitno zahtevali. On je rekao da zemljoradnici za sada neće odustati od blokade puteva, ali je istakao da očekuje razrešenje situacije u toku dana.

Članovi delegacije nezadovoljnih poljoprivrednika rekli su da će, nakon što bude postignut konačan dogovor koji će se uobličiti u pismenoj formi, paori povući svoje traktore sa puteva i tako omogućiti normalizaciju saobraćaja na blokiranim putevima širom Vojvodine.

Deo nezadovoljnih zemljoradnika je 25. aprila sa oko hiljadu, uglavnom teških traktora, počeo blokadu većine regionalnih puteva u Vojvodini i nekim delovima centralne Srbije, zahtevajući da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a ne na osnovu prinosa kao što je to predviđeno važećom uredbom vlade za ovu godinu.

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika su danas izrazili spremnost na neku vrstu kompromisa kad je reč o ispunjenju njihovih zahteva i istovremeno zapretili da će dodatno pojačati blokadu puteva i krenuti u protesnu šetnju prema Beogradu, iako su prvobitno negirali da to nameravaju da učine.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo