Akter

Besplatni struja i gas za socijalno ugrožene

Beta | utorak, 08.01.2013. | 14:45

Ministarstvo energetike Srbije predložilo je da socijalno ugroženi građani mesečno besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje tokom cele godine i 90 kubnih metara gasa tokom grejne sezone

Kako se navodi u predlogu uredbe o energetski zaštićenom kupcu objavljenom na sajtu Ministarstva (www.merz.gov.rs), zaštita se ostvaruje direktnim umanjenjem računa ili preko strogo namenskih garantnih pisama na ime, bez mogućnosti prodaje ili zamene.

Novac za isporuku odredjenih količina struje ili gasa zaštićenim kupcima obezbedjivaće se u državnom budžetu u delu iz kojeg se obezbedjuju i druge naknade korisnicima svih vrsta socijalne pomoći.

Kriterijumi za dobijanje statusa domaćinstva energetski zaštićenog kupca su da je član porodice korisnik socijalne pomoći, dečijeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica ili penzioner sa najnižim primanjima.

Predlogom uredbe predvidjeno je da se rešenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca izdaje na godinu dana uz mogućnost produženja.

U Ministarstve energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije agenciji Beta su kazali da je predlog uredbe upućen ostalim ministarstvima i Agenciji za energetiku na razmatranje, a da će nakon što dobiju sugestije predlog biti uobličen i poslat Vladi na usvajanje.

Prosečna mesečna potrošnja struje domaćinstva u Srbiji je 500 kilovat sati.

 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo