Akter

Stiže "kometa stoleća"

Beta | subota, 19.01.2013. | 20:27

Astronomi očekuju da će na jesen pored Zemlje proći kometa koja će biti vidljiva golim okom - čak i danju, saopštila je američka svemirska agencija NASA

Već nazvana "kometa stoleća" za sada je blizu orbite Jupitera, vidljiva kao slaba "trunka svetlosti" koja se kreće kroz crni prostor. Iako to ne izgleda značajno, ona je već sada svetlija od hiljada dalekih zvezda vidljivih na noćnom nebu.

Za sada se samo kroz veliki teleskop vidi da je to kometa, ali, kasnije ove godine, kada se približi, kometa pod oznakom "ISON" postaće upečatljivo nebesko telo, vidljivo golim okom čak i usred bela dana.

"Kometa ISON će proći tik uz Sunce" objašnjava Karl Batams iz Istraživačke laboratorije Ratne mornarice SAD i dodaje da "već znamo da to može da bude spektakularno".

Ruski astronomi Vitalij Nevski i Artjom Novičonok su prvi uočili tu kometu septembra 2012. i dali joj ime po skraćenici svog programa za osmatranje noćnog neba, "Međunarodna naučna optička mreža" (International Scientific Optical Network - ISON).

"Za predmet koji je na tako ekstremnoj udaljenosti (u blizini orbite Jupitera), kometa je zapravo veoma svetla" kaže Batams.

Prašnjav rep komete, koji će se protezati po noćnom nebu, mogao bi da bude senzacija vidljiva širom sveta.

"Njen sjaj ukazuje na to da ona gas i prašinu izbacuje iz prilično velikog jezgra raspona od jednog do 10 kilometara" procenjuje Metju Najt iz opservatorije Louel (Lowell).

Ta "prljava grudva snega" - kako naučnici nazivaju komete zbog njihovog sastava, proleteće 28. novembra ove godine kroz atmosferu Sunca, na nešto više od milion kilometara iznad njegove površine.

Ako kometa preživi taj deo leta - što je velika nepoznanica - na nebu bi se mogao pojaviti objekat koji bi sijao kao Mesec, vidljiv u blizini Sunca usred bela dana.

Neki novinari nazivaju ISON "kometom veka", ali Don Jemans iz Programa NASA za objekte u blizini Zemlje, smatra da je to preuranjeno.

"Prethodna "kometa veka" pojavila se 1973. godine, kada je izgledalo da će daleka kometa, nazvana "Kohoutek" prirediti veliki šou, poput komete ISON. Ali, na kraju je razočaranje bilo toliko, da se pretvorilo u vic" kaže Jemans.

On dodaje da je to zbog toga što su komete potpuno nepredvidive.

"Kometa ISON ima potencijala da doživi vrhunac, ali se može dogoditi i da se ne desi ništa" slaže se Batams. Jedna opasnost je Sunce. Poznato je da plimske sile i zračenje Sunca uništavaju komete. Nedavni primer je kometa "Elenin" koja se raspala i rasula 2011, dok se približavala Suncu. "Elenin" je, međutim, bila mnogo manja od komete ISON.

Bolji primer je kometa "Lavdžoj" (Lovejoy) koja je netaknuta proletela kroz atmosferu Sunca 2011. i potom nedeljama oduševljavala posmatrače repom živih boja.

Kometa ISON verovatno je bar dvostruko veća od komete "Lavdžoj" i proći će malo dalje od površine Sunca nego ona. To izgleda, ukazuje na to da će kometa ISON opstati i prirediti spektakl.

Jedna od najuzbudljivijih mogućnosti bio bi njen delimičan raspad.

"Ako se kometa ISON podeli, to može da izgleda kao "niska bisera" gledano kroz teleskop. Možda će čak izgledati kao poznata kometa "Šumejker-Livaj 9" (Shoemaker-Levy 9) koja je pogodila Jupiter 1994. godine" pretpostavlja Batams.

Mesecima pošto bude proletela kraj Sunca, kometa ISON će biti na zgodnom mestu za posmatrače na severnoj hemisferi Zemlje. Skoro direktno iznad Severnog pola, biće vidljiva po celu noć.

 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo