Akter

Srbija

Mart, mesec borbe protiv raka

Tanjug | subota, 01.03.2014. | 08:11

U Kalendaru javnog zdravlja mart se obeležava kao Mesec borbe protiv raka

Podizanje motivacije za redovne odlaske na preventivne preglede jedan je od načina da se spreči trend rasta obolevanja od malignih bolesti, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda povodom Meseca borbe protiv raka.

Broj obolelih od malignih tumora u Beogradu povećao se u poslednjih deset godina za 16 odsto. Godišnje se otkrije oko 8. 000 novoobolelih, a umre više od 4.600 muškaraca i žena, pokazali su podaci Zavoda.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje više od 35. 000 novih slučajeva oboljevanja i oko 21. 000 ljudi umre od nekog malignog tumora.

Prosečna starost obolelih žena je oko 60, a muškaraca nešto više od 63 godine. Polovina svih obolelih u Beogradu je starosti 20-64 godine, a više od 80 odsto su stariji od 50 godina.

Kod žena se najčešće dijagnostikuju maligni tumori dojke, zatim, debelog creva, grlića materice i pluća. Muškarci najčešće boluju od malignih tumora pluća, debelog creva, prostate, mokraćne bešike i želuca

Podaci o najčešćim lokalizacijama u obolelih i umrlih od raka kod oba pola u Beogradu i Srbiji se ne razlikuju.

"Iako se naša zemlja po učestalosti oboljevanja od svih lokalizacija malignih tumora nalazi u procenjenom srednjem rangu vrednosti za zemlje Evrope, kada je u pitanju rak grlića materice, na žalost smo među vodećima u Evropi", saopštio je Zavod.

Stručnjaci podsećaju da oko dve trećine svih malignih tumora nastaje pod uticajem faktora rizika na koje se može delovati, što pruža dovoljno prostora i mogućnosti za prevenciju - borbu protiv ovih bolesti.

Najbolji način borbe je sprečavanje nastanka bolesti izbegavanjem uticaja poznatih faktora rizika koji su zapravo rezultat savremenog načina života. Najpoznatiji među njima su pušenje duvana, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost i konzumiranje alkohola, a suština primene ovih mera prevencije je smanjenje rizika od obolevanja.

U Kalendaru javnog zdravlja mart se obeležava kao Mesec borbe protiv raka, sa ciljem upoznavanja javnosti o mogućnostima prevencije malignih bolesti izbegavanjem faktora rizika za nastanak bolesti i podizanja motivacije za redovno obavljanje preventivnih pregleda.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo