Akter

Ruske rakete samo na ruskoj teritoriji

| četvrtak, 03.05.2012. | 14:03

"Rusija nema planove za razmeštanje svojih resursa protivraketne odbrane izvan svoje teritorije", rekao je danas u Moskvi načelnik Generalštaba ruske armije general Nikolaj Makarov na međunarodnoj konferenciji o protivraketnoj odbrani

"Planove za razmeštanje ruskih protivraketnih kapaciteta izvan nacionalne teritorije nismo imali niti ih imamo. Takav pristup bi isključio uticaj ruske protivraketne odbrane na odvraćanje bilo koje države učesnika u projektu", kazao je Makarov. On je izrazio žaljenje što nije prihvaćen ruski predlog za izgradnju zajedničke protivraketne odbrane, koji je Moskva iznela na samitu NATO–Rusija u Lisabonu 2010. godine.

Makarov je ocenio da predog NATO-a o nezavisnim sistemima protivraketne odbrane ne može biti podržan u Rusiji, jer ne otklanja zabrinutost Moskve.

Američki (NATO) predlog o razmeni informacija sa ciljem zaštite od trećih zemalja "ne znači stvaranje zajedničkog odbrambenog raketnog sistema u Evropi" i ne otklanja zabrinutost Rusije da bi američke rakete mogle da budu upotrebljene protiv ruskih ciljeva, kazao je on. Makarov smatra da je ruski predlog dobar i zbog optimizacije troškova, jer se njime izbegavaju nepotrebna "preklapanja" koja su neizbežna u slučaju izgradnje dvaju nezavisnih sistema.

Ruski general armije ocenio je da nespremnost američke strane da pruži Moskvi pravno obavezujuće garancije da njihov sistem neće biti upotrebljen protiv Rusije može da bude pokazatelj američkih planova da protivraketnu odbranu koristi protiv ruskih strateških nuklearnih snaga. On je ipak pozvao na dalje razgovore, i naglasio da je "Rusija spremna da razmotri sve opcije za pronalaženje obostrano prihvatljivih rešenja", a jedna od opcija je da NATO sistemi ne pokrivaju delove ruske teritorije, odnosno da zone praćenja ne zalaze na teritoriju Rusije.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev nedavno je rekao da su Moskvi potrebne pravno obavezujuće garancije da američki štit neće biti upotrebljen protiv Rusije i da nisu dovoljna samo prijateljska obećanja data "uz šolju čaja". Protivraketni štit trebalo bi da bude tema razgovora Moskve i Vašingtona nakon završetka predsedničkih izbora u SAD-u.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo