Akter

Uhapšeni zbog šverca 174 kg kokaina

| sreda, 09.05.2012. | 18:02

Jedanaest osoba, među kojima i državljanin Srbije, uhapšene su kada su pokušali morskim putem da prošvercuju 174 kilograma kolumbijskog kokaina u Evropu

Međunarodnom policijskom akcijom "Jadera", koja je trajala više meseci, razbijena je organizacija grupe hrvatskih državljana da morskim putem prošvercuje 174 kilograma kolumbijskog kokaina u Evropu, saopštila je hrvatska policija, navodeći da je u akciji, osim devet hrvatskih i jednog kolumbijskog državljanina, uhapšen i jedan državljanin Srbije.

Na vanrednoj konferenciji za medije u direkciji policije, pet dana nakon što su u hrvatskim medijima objavljene prve informacije o hapšenju, rečeno je da je hrvatska švercerska grupa deo balkanskog kartela.

Kokain vredan osam miliona evra zaplenjen je u hrvatskoj jedrilici blizu obale karipskog otoka Martinika, a tom prilikom su uhapšena i dvojica hrvatskih skipera, nakon čega je uhapšeno još devet lica.

Osim hrvatske, u akciji su učestvovale policijske agencije iz Francuske, Holandije, Italije i Dominikanske Republike, u kojoj je uhapšen glavni organizator šverca, takođe hrvatski državljanin i visoko rangirani pripadnik kolumbijskog narko-kartela od koga su hrvatski šverceri kupili drogu namenjenu tržištima zemalja EU i Hrvatske.

Uz devet hrvatskih državljana i jednog kolumbijskog, uhapšen je i jedan državljanin Srbije.

U akciji je veliku ulogu odigrala i bečka kancelarija Američke agencije za borbu protiv droga (DEA).

Šefovi hrvatske policije i kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala naglasili su da je to prvi otkriveni slučaj šverca droge iz Južne Amerike u kome su organizatori i glavne uloge su imali hrvatski državljani čiji identitet nisu želeli da otkriju.

Šef Kancelarije Dinko Cvitan najavio je da će Kancelarija preduzeti sve da se osumnjičenima zamrzne imovina, a nakon pravosnažnosti presude i oduzme.

Osumnjičeni šverceri raspolažu vrlo vrednom imovinom nesrazmernom njihovim prihodima, rekao je Cvitan i dodao da "nije dovoljna samo osuđujuća presuda i zatvorska kazna, već i da im se mora oduzeti sva imovina koju su stekli na nezakonit način".

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić izjavio je da je to u poslednjih godinu dana treća međunarodna operacija tog tipa sprovedena nakon operacija "Paukova mreža" i "Dogma", ali i da je to prvi slučaj gde hrvatski državljani imaju glavne uloge.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo