Akter

Slike Pikasa i Vorhola na aukciji

Tanjug | subota, 06.10.2012. | 18:22

Slike "Mrtva priroda sa lalama" Pabla Pikasa iz 1932. i "Kip slobode" Endija Vorhola iz 1962, biće ponuđene idućeg meseca na aukciji u Njujorku, a očekuje se da svaka dostigne cenu od najmanje 35 miliona dolara

Pikasovo remek delo, na kome je španski majstor naslikao svoju tadašnju ljubavnicu Mari Terezu Valter, smatra se među poznavaocima i stručnjacima jednim od slikarevih najznačajnijih dela koje bi na licitaciji 5. novembra u Sotbiju moglo da bude odneto za 35 do 50 miliona dolara.

Rađena pod uticajem nadrealizma, slika predstavlja prikaz mlade žene grčkog profila u obliku statue, a nastala je tako što je Pikaso najpre napravio bistu Mari Tereze, a zatim je tu skulpturu naslikao kao mrtvu prirodu.

Na istoj aukciji će se naći još jedan Pikasov portret Mari Tereze, "Žena na prozoru" (Femme a la fenetre) iz 1936. koji se procenjuje na 20 miliona dolara.

Vorholov "Kip slobode", nastao u doba kada je pop art umetnik eksperimentisao sa 3D tehnikom, biće stavljen na prodaju nedelju dana kasnije u organizaciji druge velike njujorške aukcijske kuće Kristi koja očekuje da će slika dostići cenu od 35 miliona dolara.

Platno, naslikano u crvenim i zelenim tonovima, sastavljeno je od četiri niza od po šest slika čuvenog njujorškog simbola, i ima trodimenzionalni efekat ukoliko se posmatra 3D naočarima.

To je jedina Vorholova slika iz 3D serije koja je u privatnom vlasništvu.

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo