Akter

Kolarčeva zadužbina - 134 godina od osnivanja

Tanjug | ponedeljak, 19.11.2012. | 15:59

Zadužbina Ilije M. Kolarca u utorak 20. novembra obeležiće 134 godine od osnivanja te ustanove, a ove godine se obeležava i 80 godina programske delatnosti i postojanja Velike dvorane

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević je istakla da je pre 80 godina, u februaru 1932. godine otvorena Zgrada Kolarčevog Narodnog univerziteta, koncertom Beogradske filharmonije, a nakon toga, u oktobru iste godine je počela predavačka delatnost. ''Cela 2012. bila je u znaku programskog jubileja. Započeli smo je koncertom Nemanje Radulovića, u februaru ove godine, a nakon toga je prigodnom izložbom na kojoj su predstavljenja izdanja Kolarečeve zadužbine i javnom tribinom na temu 'Značaj permanentnog obrazovanja u promociji kulture i nauke', obeležen i jubilej Centra za predavacku delatnost'', rekla je Dimitrijević Tanjugu.

Dimitrijević je ispričala da je Kolarčeva Velika dvorana projektovana, pre svega za koncertne klasične muzike i da je zato to reprezentativna gradska dvorana koja je prepoznatljivo kulturno središte Beograda, kao muzičke metropole.

''Gotovo da ne postoji ime iz domena klasične muzike, istaknuti domaći izvođač ili ime evropske i svetske muzičke scene koji nije nastupao na Kolarcu za osam decenija kontinuiranog praćenja i prezentacije muzičkog stvaralaštva'', istakla je direktorka ove značajne ustanove.

Ona je objasnila da su zato doslednim radom u ovoj oblasti, programima koji su bili na Kolarcu, predstavljali soliste, ansamble, ali i negovali publiku koja je sve brojnija i sa puno poverenja i pažnje prati sve njihove aktivnosti. Dimitijević je rekla da su u Velikoj dvorani organizovani - ciklus koncerata Velikani muzicke scene, Promenadni koncerti, predstavljanje kamernih ansambala, različiti ciklusi u okviru programa predstavljanja mladih muzičkih izvođača, u Muzičkoj galeriji, samo su neki od primera programa koje priređujemo, a po kojima smo jedinstveni kulturni prostor.

''Naš osnovni programski koncept je obrazovanje tokom celog života kroz raznovrsne programske forme. Osnovne programske aktivnosti, po kojima smo posebni kao kulturno obrazovna ustanova, značajna za Grad Beograd i Srbiju, muzički programi, predavačka delatnost, likovna galerija, knjižara, izdavačka delatnost i nastava stranih jezika'', objasnila je Dimitrijević.

''Više od 200.000 ljudi u toku godine poseti neke od programa na Kolarcu. Na Kolarcu je osnovana prva škola stranih jezika, koja je reprezentativna i danas. Svakodnevna predavanja na Kolarcu iz svih oblasti prirodnih i društvenih nauka se priređuju u okviru 18 katedara i predstavljaju se one teme koje su dodatno i dopunsko obrazovanje u odnosu na univerzitetske programe'', dodala je ona.

Prema njenim rečima tu su i promocije i aktuelne teme u oblasti kulture, koje su takođe, deo programa u ovoj oblasti kao i pesničke večeri, književne promocije...

Ilija Milosavljević Kolarac je osnovao Zadužbinu 1878. godine, formiranjem knjizevnog fonda i do sada je oko 120 dela publikovano sredstvima ovog fonda. Nakon njegove smrti, testamentom je celokupnu imovinu ostavio na korist svog naroda, a što se odnosilo na osnivanje Kolarčevog univerziteta i izgradnju objekta koji je od 1932. godine počeo sa radom kao zgrada Kolarčevog univerziteta , na Studentskom trgu broj 5.

''Misija Kolarčeve zadužbine je predstavljanje, promocija i razvoj u oblasti obrazovanja, nauke, umetnosti i kulture kroz razvijanje koncepta obrazovanja tokom celog života i nove inicijative u vezi sa kulturno obrazovnim vrednostima ove institucije'', objasnila je Dimitrijević.

Sve aktivnosti u okviru ovih oblasti se danas na Kolarcu realizuju kroz rad Centra za nastavu stranih jezika, Centra za predavacku delatnost, sa galerijom i knjižarom, Centra za muziku, kao i centra za izdavačku delatnost. ''Zadužbine su jedna od najstarijih drustvenih institucija koja u srpstvu ima vekovnu tradiciju. Zadužbine imaju za cilj stavljanje u upotrebu privatnog bogatstva radi isunjenja opstih interesa, sto treba da bude vrhovni dugorocni cilj svakog odgovornog pojedinca ili kompanije u definisanom pravnom okviru'', ocenila je Dimitrijević.

Dimitrijević je najavila da će sutra na Godišnjem skupu biti saopštena imena dobitnika Plaketa Kolarčeve zadužbine.

''To će biti institucije i pojedinci koji su dali izuzetan doprinos u radu Zadužbine u 2012. godini. Ove godine dodelićemo četiri Plakete Kolarčeve Zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa, kao i tradicionalnu Godišnju nagradu Galerije za najbolju izlozbu u sezoni 2011-2012'', rekla je Dimitrijević.

 

Pošaljite komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Vaše ime*:

Vaš e-mail*:

Vaš komentar*:

Novi komentari

Preporučeni komentari

Nepreporučeni komentari

Akter on Facebook

Dr Goran Nikolić

Srpska ekonomija i Evropska unija

Prestanak evrointegracija bio bi težak udarac za domaću privredu

Zorana Mihajlovic

Ja verujem u Beograd

Verujem da dolazi vreme njegovog vaskrsnuća i razvoja

Dragan Đilas

Beograd može i mora još bolje

Uveren sam da građani to prepoznaju i da ćemo biti u prilici da nastavimo