5 uspešnih trikova kako da vaš mali stan izgleda veće

Postoje provereni načini da vaši mali stanovi vizuelno izgledaju veće. Japanci ih koriste vekovima, koristeći feng šui tehniku uređenja doma za prosperitet i razvoj, ali i za vizuelno povećavanje prostorija u stanu. Koliko god da imate utisak da je vaš stan stešnjen i da ćete se većno boriti sa tim kako da ga dekorišete, postoje neki trikovi koji se lako primenjuju, a daju sjajne rezultate. 

  • Iskoristite maksimalno prirodnu svetlost

Ukoliko vam je stan manje kvadrature, može izgledati veći racionalnim korišćenjem prirodne svetlosti i dobrim osvetljenjem unutar stana. Veliki prozori daju iluziju veće površine stana i zato bi trebalo maksimalno da ih koristite. U tom smislu izbegnite korišćenje zavesa i draperija koje mogu da zaguše i dodatno opterete prostor.

Dobro veštačko osvetljenje je takođe veoma važno za utisak koji vaš stan ostavlja na druge. Nemojte koristiti viseće lustere koji dodatno opterećuju prostor – led sijalice, plafonjere, reflektori sa ciljanim snopom svetlosti, biće vaši saveznici u ovom poduhvatu. Dakle, više svetla – prostor deluje veći.

  • Birajte svetlije boje

Kod malih stanova sve što radite je u cilju izbegavanja tamnih tonova koji opterećuju prostor. Vaš dizajn trebalo bi da bude okrenut svetlijoj estetici sa belom bojom u osnovi sa kojom se može sve kombinovati. Beli zidovi sa ponekim detaljem, svakako će biti bolji izbor za manje prostorije od zidova u boji. Bela boja reflektuje svetlost, tamnija je upija. Ukoliko nisu neke neutralne nijanse, tapete preko zidova bi trebalo izbegavati. 

  • Izaberite adekvatna sobna vrata

Prilagodite sobna vrata vašim prostorijama. Sobna vrata imaju važnu ulogu u uređenju svakog doma. Ona predstavljaju dugoročnu investiciju, nešto što se vrlo retko menja, pa je zato potrebno da vizuelno i praktično udovolje potrebama prostorije u koje se ugrađuju.

Za male prostorije u stanu preporučuju se svetlija vrata, najčešće bela, po mogućstvu čak sa staklenim otvorima zbog boljeg prostiranja svetlosti u stanu. Moderna sobna vrata se prave od lakih materijala i kvalitetnih premaza, zbog čega se lako održavaju i manje opterećuju prostorije u kojima se nalaze. Osim boja i materijala (koji treba da budu prirodniji i svetliji), razmislite i o načinima na koja se vrata otvaraju kako biste još više dobili na prostoru. Ukoliko je slobodni prostor upitan, klizna vrata će vam pomoći da uštedite jer na njemu.

  • Održavajte čistoću

Neuredan stan može da izgleda još manje. Zatrpani ležaji, nagomilane knjige na nahtkasnama, neraspoređena garderoba – sve to utiče da prostorije izgledaju još manje. Tehnike čišćenja i raspremanja koje su u poslednje vreme u modi, mogu pomoći i da se mali stanovi savršeno funkcionalno urede. 

Gledajte da iskoristite svaki ugao, a opet razmislite bez čega biste mogli da živite. Oslobodite se nepotrebnih i nefunkcionalnih viškova, kao i svega što nema izrazitu sentimentalnu vrednost. Sećate se naših starijih koji čuvaju sveske iz osnovne škole i keramičke uspomene iz Vrnjačke Banje? Slobodno bacite, nek vam prostor „prodiše“.

  • Koristite multifunkcionalni nameštaj

Izbegavajte kupovinu velikih i glomaznih komada nameštaja. Zadržite se pre na svetlijim, manjim i multifunkcionalnim komadima. Kreveti koji se lako pretvaraju u ležeće kauče, mogu biti odličan izbor. Takođe se preporučuju ormari koji su pravljeni po meri i mogu da skladište dosta stvari, ali i pokretni komadi nameštaja kao što su stočići, pisaći stolovi i slično. 

U poslednje vreme je praksa u izgradnji stanova da se jedna veća prostorija objedini i da ćini kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. To se radi zbog toga što bi na maloj kvadraturi loše delovale pregrade ovih prostorija, dok se ovako dobija utisak prostranosti i širine. 

Tu se pojavljuje drugi problem – kako uklopiti tri raznorodne prostorije da deluju kompaktno i lepo. Savremene arhitekte mogu da vam ponude vrlo funkcionalna rešenja od kojih izdvajamo samo neka koja možete da uzmete u obzir ako opremate svoj mali stan:

  • Šank – može biti jako zanimljiv detalj u već otvorenoj kuhinji malog stana. Ima praktičnu upotrebu, a dizajnerski je vrlo privlačan jer unosi dinamiku u prostoriju.
  • Sakriveni kuhinjski elementi – u poslenje vreme je praksa da se frižider i neki drugi kuhinjski elementi skrivaju iza kuhinjskih ploča. Time se dobija na jednostavnosti i urednosti kojoj teži svaki vlasnik malog stana.
  • Podignuti televizori na zid – dosta ćete prostora uštedeti ukoliko vaš televizor prikačite na zid.
  • Ugaone rasklopive garniture – ukoliko imate takav raspored u stanu da je to moguće, koristite pre ugaone garniture nego nameštaj sastavljen od glomaznih kauča i fotelja.
  • Takođe, ukoliko želite da vam stan izgleda veći – postoji još jedan trik: koristite velika ogledala. Ogledala imaju zapaženu ulogu u uređenju malih stanova, iskoristite je. Ogledala imaju svojstvo da reflektuju svetlost i da zbog toga čak i male, ružne i mračne prostorije pretvore u svetle i luksuzne. Svaka denvna soba bi trebalo da ima bar jedno ogledalo, jer su sposobna da oplemene svaki enterijer.

Koliko god da se u dizajniranju enterijera rukovodite sopstvenim ukusom, postoje neka pravila koja vam mogu pomoći da postignete željeni efekat. Isprobajte ih!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *