5 zanimljivih aktivnosti koje čine boljim život u staračkom domu

Biti u staračkom domu nije ništa strašno. Kod nas još uvek postoji taj otpor i ljudi koji treba da idu u starački dom, često mnogo dugo o tome razmišljaju i u nekim slučajevima se i oštro protive tome. Oni ne žele da napuste svoje domove, što je apsolutno jasno i zato gaje averzije prema staračkim domovima. Takođe, misle da tamo neko neće voditi dovoljno računa o njima, da će biti prepušteni sami sebi, da niko neće imati osećanja prema njima, ali ni osećaj. Dakle, sasvim je očekivano da oni tako misle, zato što dolaze tamo gde nikoga ne poznaju i gde se susreću sa velikim brojem nepoznatih ljudi. Međutim, pogrešno je tako misliti i pored svih onih osnovnih stvari, koje starački domovi nude, koje niti malo nisu loše, postoji i ona druga strana staračkih domova. Ona mnogo bolja strana, a to su aktivnosti, koje upravo čine boravak u staračkim domovima mnogo interesantnijim.

Proslave rođendana i praznika

Nadležni u organizovanim i dobrim staračkim domovima nikada ne zaboravljaju rođendane svojih korisnika. To je jako važno. Iako nekome možda ne znači njegov rođendan, to je uvek povod da se napravi malo slavlje i da se svim korisnici dobro zabave. Kada se nešto slavi uvek je dobra atomosfera i uvek se raspoloženje diže na jedan sasvim drugačiji nivo. Tako da je ovo prva u nizu dobrih stvari koje možemo da povežemo sa staračkim domovima. Takođe, u staračkim domovima se obično proslavljaju, kako verski tako i državni praznici.

Organizovane radionice

Kako bi se vreme što više upotpunilo, za korisnike u staračkim domovima se nekada organizuju i radionice. Dakle, korisnici uče neke nove veštine, koje do sada nisu znali. Mogu da uče da sviraju, da kreativno stvaraju neke predmete, da crtaju, da se koriste raznim novim tehnikama i prave različite stvari kako bi se zabavili, a ujedno bili i veoma korisni, odnosno osetili se korisnim. Oni takođe mogu i da pletu i da na taj način stvaraju nešto što ostaje i što će ih podsetiti na to da su oni naravno i dalje sposobni da stvore nešto veoma lepo i vredno.

Izleti i mini ekskurzije

Za sve one korisnike koji su u mogućnosti, ovo je možda jedna  od omiljenih aktivnosti. Na ovaj način oni se i te kako zabavljaju, zaboravljaju na svoje tegobe i uživaju. Obično ih osoblje staračkog doma vodi u šetnju po prirodi ili na planinu ili možda u neku banju. Ne mora to da bude neka lokacija na kraju sveta, to mogu da budu izleti u obližnji park ili možda neki grad u blizini tog grada gde se nalazi starački dom. Dakle, sve je moguće i to, kao što smo rekli, veoma prija korisnicima.

Spontana druženja i okupljanja

Iako potencijalni korisnici misle da oni tamo neće imati sa kim da razgovaraju, i te kako greše. U staračkim domovima korisnici će pronaći baš ono što im treba, odnosno osobu koja će ih razumeti, osobu koja će tačno znati kako se oni osećaju, zato što se nalaze u gotovo istoj situaciji. Tako da je ovo još jedna od prednosti koje nude starački domovi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *