6 razloga zašto Evija treba da bude vaš odabir za leto 2019

Evija ili Eubeja, jedno je od najlepših grčkih ostrva, koje svake godine ugosti veliki broj turista iz celog sveta. Na Eviji nikada nije gužva, jer je drugo po veličini grčko ostrvo, sa čak 900km obale i mnogo nenaseljenih delova.

Ako je jednom posetite, uvek ćete joj se sa zadovoljstvom vraćati, iz mnoštva razloga, a otkrićemo vam samo neke od njih:

1. Čarobni pejzaži

Pejzaži Evije nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Naime, ostrvo je u centralnom delu planinsko, sa najvišim vrhom Dirfis visine 1743m. Na južnoj padini planine, na površini od 500 hektara, prostire se šuma Steni, koja je odredište mnogih ekologa i zaljubljenika u prirodu, zbog svog specifičnog izgleda. Kroz šumu protiče veliki broj izvora i potoka, okruženih klisurama, a izuzetno je bogata biljnim i životinjskim svetom. Nesvakidašnji prizori koji podsećaju na začaranu šumu oduševiće sve posetioce.

Evija je na jugu ravničarska, sa šarmantnim selima mediteranske arhitekture, ušuškanim među brojnim maslinjacima i vinogradima. Veliki deo impozantne površine ostrva je nenaseljen, stoga je vegetacija izrazito bujna. Ako u predivne krajolike netaknute prirode dodate vodopade, reke, plaže i pogled na kristalno čisto Egejsko more, jasno je zašto se Evija smatra rajskom destinacijom.

2. Fantastične plaže

Evija je sunčano ostrvo, sa preko 300 sunčanih dana godišnje, stoga je prevashodno destinacija za plažni turizam, a plaže Evije spadaju u najlepše plaže u Grčkoj. Na Eviji ćete naći uređene peščane plaže, sa suncobranima, ležaljkama i beach barovima, idealne i za odmor, i za dobru zabavu. Podjednako je veliki broj nestvarno lepih divljih plaža, okruženih planinama i borovom šumom, na kojima možete imati mir i osamu. Svima im je zajednička raskošna lepota i nestvarno čisto i toplo more u zapanjujućim nijansama plave.

Evija ima čak 110 plaža! Čak ako biste letovali na Eviji sva tri meseca letnje sezone, svaki dan biste mogli ići na drugu, a opet ih ne biste videli sve. Ako vam se ukaže prilika provozajte se duž obale i uživajte u kristalnim vodama Egejskog mora i neverovatno tirkiznim zalivima.

Najpoznatije plaže na Eviji su: Dafni, Nisiotissa, Hiliadou, Agia Ana, Limnionas, Kalamos, Politika, Vythouri, Petali i mnoge druge.

3. Glavni grad ostrva Halkida

Glavni grad Evije, Halkida, udaljen je svega sat vremena od Atine, a do njega je lako doći, jer je ostrvo na tom delu od kopna udaljeno svega 30m, te je povezano sa kopnom sa dva mosta. Halkida je grad u kojem danonoćno vlada topla i pozitivna atmosfera, a svojim posetiocima nudi obilje sadržaja.

Ako posetite Halkidu, što vam toplo preporučujemo, obratite pažnju na vodu ispod Starog Halkida mosta. Naime, voda menja pravac svog toka na svakih šest sati. Ovaj fenomen je nemoguće videti bilo gde na planeti sem u Halkidi, zato je i nazivaju „Grad ludih voda“! Naučnici dugo vremena nisu imali objašnjenje za neobičnu pojavu, ali generalni zaključak je da do promene pravca toka dolazi zbog gravitacije meseca i razlike u nivou mora na severu i jugu Egejskog zaliva.

U sunčanoj prestonici Evije, pored šetnji uz kej i uživanja u svežim morskim plodovima, možete videti i mnoge znamenitosti. Karababa zamak je svojevrsna atrakcija. Jedini je preostao od dva zamka, koji su kao utvrđenja čuvali grad od osvajača tokom rata između Venecije i Turske. Impresivne građevine kao što su Kokkino Spiti (Crvena kuća) iz 1884. godine, Kuća Statua, Arheološki muzej, Kuća gradonačelnika građena kombinacijom baroka i italijanskog eklektičnog stila, okupiraće vašu pažnju.

4. Termalni izvori Edipsos

Edipsos termalni izvori tople vode nalaze se na severnom delu ostrva Evija, a pominju se i u drevnim spisima Aristotela i Plutarha. Edipsos je prelep gradić i najpoznatiji spa centar u celoj Grčkoj. Ima nostalgičan mondenski izgled prohujalih vremena, sa mnoštvom vila građenih u stilu neoklasicizma, bujnih platoa, restorana i kafića tradicionalnog izgleda.

Edipsos je destanica koju su posećivale mnoge slavne istorijske ličnosti kao što su Marko Aurelije, Car Adrian, Marija Kalas, Aristotel Onazis, Vinston Čerčil i mnogi drugi.

Temperatura vode termalnih izvora varira od 28 do 86 stepeni celzijusa. Termalne vode Edipsosa bogate su magnezijumom, kalcijumom i gvožđem, i izuzetno su lekovite. Izviru sa dubine od 3000m, slivajući se niz stene i čineći prelepe kaskade vodopada, koji formiraju bazene tople vode, tik uz nestvarno Egejsko more.

5. Arheološka nalazišta

Evija je idealno odredište za ljubitelje istorije i arheologije, jer je poznata po impresivnim arheološkim pronalascima koji su zaostavština drevnih vremena.

Možete videti arheološke ostatke Helade, drevnog grada koji je kolevka evropske civilizacije, ostatke antičkog pozorišta Eritreje, „Kuće zmajeva“ iz 7. veka pre nove ere, rimske kamenolome i akvadukte, vizantijske crkve, franačke zamkove i mikenske grobnice. Zanimljiva za videti je i kamena skulptura koja predstavlja bika, Taurus Oreos, stara 17 vekova, pronađena u moru, a izložena na severu ostrva.

Arheoloških muzeja na ostrvu Evija ima mnogo – spomenuli smo muzej u Halkidi, ali vredi posetiti i Arheološki muzej Eritreje, Folklorni muzej u mestu Kymi, Kuću mozaika iz 4. veka pre nove ere.

6. Manastiri i crkve

Pravoslavni grčki narod postojan je u svojoj religioznosti, te tako u svakom delu Grčke možete videti impresivan broj manastira i crkvi. Evija nije izuzetak. Posetite crkvu Svetog Jovana u Prokopiju, manastir Svete Irene Hrisovalante i manastir Sv. Đorđa na severu Evije, manastir Sv. Davida na planini Karlavaris.

Posebno je lep manastir Galataki, koji se nalazi na litici, 200m iznad mora. Pored sakralne atmosfere i nestvarnog mira, uživaćete u arhitekturi drevnih građevina i prelepom pogledu na Egejski zaliv.

Evija je ostrvo koje, pored nabrojanog, svojim posetiocima nudi još pregršt atrakcija koje će dugo pamtiti. Prelepa priroda, talasi, mogućnosti bavljenja vodenim sportovima, gastronomski specijaliteti, prijatni i dragi grčki domaćini, samo su neki od razloga zašto Evija treba da bude vaš odabir za leto 2019. godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *