Abakus računanje i mentalna aritmetika

Abakus računanje za mnoge mališane danas je osnovni način za rečavanje glavnih matematičkih operacija. Nije potreban ni olovka, niti papir, a tek nije potreban digitron. Uglavnom deca koja imaju između 5 i 14 godina najčešće uče osnovne matematičke operacije uz pomoć ive metode.

Abakus matematika sve je popularnija kod nas, ako se pitate kako računati na abakusu, trebalo bi da znate da je abakus drevna kineska računaljka koja pomaže pri izračunavanju rezultata osnvne matematičke operacije. Neverovatna brzina računanja, visok nivo pažnje i koncentracije kao i razvijanje memorije, kreativnosti i logičke sposobnosti samo su neke od prednosti koje abakus matematika omogućava.

Kako računati na abakusu?

Mentalna aritmetika sve više je interesantna mališanima, jer kada se dete upusti u abakus računanje, ono zapravo postaje sposobno da razvija logičke i matematičke sposobnosti. Za abakus računanje neophodan je i visok nivo koncentracije, ali i posebna pažnja, jer deca prilikom računanja zapravo zamišljaju abakus u glavi.

Naime, čim čuju brojeve, deca vizualizuju kuglice koje ima abakus računaljka i tako ih pomeraju, a da bi stigli do rezultata potrebno im je svega 3 do 5 sekundi. S obzirom na to da abakus računanje kod dece funkcioniše tako što oni tačno znaju položaj kuglica i vizualno ih pomeraju, ne čudi što se do rezultata stiže brzo i lako.

Kada je računska mašina u pitanju ili bolje rečeno kada je o abakusu reč, ova pomoćna sprava za računanje nastala je još u drevnoj Kini. Danas se koristi računaljka koja je nešto jednostavnija u odnosu na drevni kineski abakus, ali je od velike pomoći za izvođenje rezultata pri računanju osnovnih matematičkih operacija.

Abakus računanje i Olimpijada

Da li znate da se u istočnim zemljama održava Olimpijada mentalne aritmetike. Naime, učesnici ove Olimpijade su deca koja imaju između 5 i 14 godina, a rešenja zadataka na Olimpijadi izračunavaju se neverovatnom brzinom. Rezultat određene operacije mališani mogu da izračunaju za svega 30 milisekundi, a to je manje vremena nego što bi vam trebalo da određenu računsku operaciju izračunate pomoću digitrona.

Kina, Japan, Malezija neke su od istočnih zemalja koje neguju ovu tradicionalnu veštinu računanja, a kod njih je mentalna aritmetika i sastavni deo formalnog obrazovanja. Ako se pitate zašto baš deca od 5 do 14 godina kojiste abakus računanje i da li je moguće da i odrasli ovako računaju određene računske operacije, odgovor je jednostavan. Osobe starije od 14 godina gube mogućnost vizualizacije računskih operacija posle 14. godine, a za decu je svojstveno da ogromne cifre neverovatnom brzinom saberu, oduzmu, pomnože i podele i pritom dobiju tačan rezultat.

Radna memorija mozga kod dece je drugačija. Dok prva faza podrazumeva abakus računanje, druga zahteva i dodatni napor da se dobijeni rezultat dva broja sabere ili oduzme od trećeg broja. Kod dece mnogo brže i lakše ide pamćenje nego kod odraslih zato oni mogu da reše svaku matematičku operaciju veoma brzo. Stariji od 14 godina uglavnom samo akoriste abakus računanje, ali u drugoj fazi dolazi do zbunjivanja. U svakom slučaju, ukoliko je vaše dete starije od 5 godina i stalno nešto računa, onda je pravo vreme da proverite da li mu mentalna aritmetika ide od ruke.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *