Aktivnosti koje ulepšavaju studentske dane

Dani u kome učenici zamenjuju školske klupe fakultetom, ili se nakon više godina vrate učenju i postanu akademski građani, obeleženi su, pre svega – učenjem. Ono će nekada padati teško, nekada sasvim lako, a za retke, učenje će uvek predstavljati uživanje.

Dobrodošlica u svet nauke knjigama koje neretko sadrže i po više stotina, nekad i hiljada stranica, studentima se priređuje svake godine. Uglavnom su upravo studije i period u kome studenti shvataju da li žele da produže svoju akademsku karijeru i zavire još dublje u svet nauke, ili da se zaposle u struci i iskoriste svoje znanje, koje im daje diploma osnovnih studija.

Osim učenja, mnogo je dodatnih aktivnosti koje ulepšavaju studentske dane i zbog kojih se ovih dana mnogi sećaju po najlepšem! 

Pre svega, tu je čuveno studentsko druženje. Provođenje vremena u međusobnom društvu studenti često umeju da pretvore u prave manifestacije zabave! Pa, hajde da vidimo koje su to zajedničke aktivnosti studenata koje ulepšavju njihove dane na fakultetu!

Provod – proslava položenih ispita i predah od učenja

Šta studenti najčešće rade nakon ispitnog roka?

Ili proslave uspehe, ili se uteše, zbog po kojeg pada ispita, u dobrom provodu, na koji se uglavnom upućuju sa prijateljima iz generacije. Kada su u pitanju izlasci Beograd studenatima nudi pregršt mogućnosti, te provod može početi na jednom, a završiti se na sasvim drugom mestu.

Obično su kafane njihov glavni izbor, pa tako uplivaju u čari boemskog života, kome su neretko skloni i intelektualci koji su svoje fakultete odavno završili. Nakon što ispitni rok ponovo zakuca na vrata studentskih soba i domova – najčešće se završi i čarolija provoda, a učenje je ono koje je zamenjuje.

Zajedničko učenje – preko knjige do prijatelja za ceo život

 

Sigurno ni sami ne verujete u to da tokom aktivnosti zajedničkog učenja studenti samo uče. Istina je da iza svih položenih ispita stoji puno časova provedenih nad knjigom, ali kada se na ovaj zadatak namerače zajedno -, studenti ne provode vreme isključivo učeći..

Dok zajedno uče, oni se i međusobno upoznaju, ispijaju kafe, prave pauze na kojima pričaju, kako o fakultetu, tako i o privatnom životu, pa neretko baš tokom ove aktivnosti izgrade svoj odnos i postanu prijatelji.

Često ova prijateljstva iz studentskih dana potraju i nakon fakulteta, a s obzirom na to da sa fakulteta izlaze kao kao diplomci iz iste oblasti, obično se susreću i u poslovnom svetu, a i ostaju prijatelji “za ceo život”.

Studentske organizacije – popularna aktivnost među studentima

Pošto je osnovna svrha studentskih organizacija zaštita i unapređenje prava akademaca i poboljšavanje uslova studiranja, a upravo studenti, poznati su kao buntovnici, ne čudi što ovim organizacijama popularnost godinama ne jenjava.

“Najaktivniji” su studenti sa društvenih fakulteta, ali ni fakultetima na kojima se izučavaju prirodne nauke ne manjka studentskih organizacija. Upravo studentske organizacije, mesto su na kome puno studenata stupa u kontakt, obavlja i organizuje zajedničke aktivnosti, ali upoznaje i ljude sa drugih fakulteta, te tako širi svoju mrežu kontakata, poznanika i potencijalnih prijatelja. 

Studentske organizacije mogu pružati studentima savršenu priliku da, osim sticanja kontakata, unaprede svoja znanja i veštine, a u njima se studenti uče i timskom radu.

Dok neki studenti smatraju da je aktivnost u studentskim organizacijama bespotrebno gubljenje vremena, neki od onih koji su kroz iskustvo aktivizma u studentskoj organizaciji već prošli – tvrde da je ovo neprocenjivo iskustvo. 

Seminari i konferencije – još jedan povod za učenje i druženje

Vannastavne studentske aktivnosti kao što su seminari, konferencije i volontiranja – takođe su neke od zajedničkih aktivnosti, na kojima studenti stiču nova znanja, ali su i još jedna sjajna prilika za druženje među studentima!

Seminari i konferencije na kojima studenti uzimaju učešće uglavnom se odigravaju van gradova u kojima studiraju, pa se često doživljavaju i kao neki vid studentske ekskurzije. Sjajno vreme koje zajedno provedu na ovakvim aktivnostima, studente dodatno edukuje, ali im pruža i zabavu i odličan povod za druženje i razbijanje studentske monotonije.

Kad smo već spomenuli studentske ekskurzije, red je da se osvrnemo i na ovu zajedničku aktivnost studenata, koja im itekako ulepšava fakultetske dane.

Studentske ekskurzije – sve popularnji način zabave

Studentske ekskurzije sve su popularnije, a obično ih organizuju turističke agencije koje su specijalizovane za putovanja za mlade. Predstavljaju sjajan način da studenti upoznaju nove destinacije, a istovremeno i uživaju u druženju, bolje se upoznaju, ali i odlično provedu!

Ova putovanja prilagođena su studentskom budžetu. Povoljne studentske ekskurzije zato često podrazumevaju spavanje u autobusu i od po nekoliko noći, ali čini se da to za studente ne predstavlja problem. 

Uz ove aktivnosti, učenje i ispitni rokovi ne budu jedino po čemu se studenti sećaju fakulteta. Sledeći put kad čujete da je nekome najlepši životni period upravo period studija, sigurno se nećete začuditi. 

Ne zaboravite – za univerzitetski život i studije nikad nije kasno!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *