Auto delovi – vodič za vozače-početnike koji kreću na odmor

Svaki početnik u vožnji pre ili kasnije se suočava sa dilemama u čijem se središtu nalaze auto delovi. Da li je moguće neke od njih kupiti i polovne, i koliko dugo traju, koji su to auto delovi obavezni kao rezerva u automobilu i uvek ih treba imati uz sebe, šta je tom prilikom potrebno i od opreme za automobil…

auto delovi

Takođe, nisu retke ni nedoumice oko toga koji se to auto delovi obavezno menjaju prilikom malog servisa i kada ga je potrebno uraditi, kao i šta sve podrazumeva veliki servis Vašeg novog ljubimca. Za sve početnike, pripremili smo odgovore.

Rezervni auto delovi za duži put

Ako se uskoro spremate na duži put, moraćete posebno da pripremite i različite stvari za svoj automobil, pored kofera i pasoša. Naime, rezervni auto delovi i oprema koje morate imati kod sebe u našoj zemlji podrazumevaju prsluk, rezervni točak i komplet za brzu popravku točka, polugu ili uže za vuču i sijalice u rezervi za minimum pola rasvete. Komplet prve pomoći se podrazumeva. U stranim zemljama, biće Vam potrebni i auto delovi poput protivpožarnog aparata i trougla.

Pored svih ovih stavki, uvek je dobro da u gepeku imate i pumpu za gumu i dizalicu, kako Vam mogući problem poput izduvane gume ne bi pokvario putovanje. Kad smo već kod guma, sigurno Vam je poznato da se ovi auto delovi moraju menjati u letnjem i zimskom periodu, kako ne biste plaćali skupe kazne. Pritom, zimska oprema bi trebalo da ima i lance za sneg.

Koji auto delovi su potrebni za mali servis?

Pre putovanja, Vaš automobil bi trebalo da prođe mali servis ili makar pregled kod automehaničara, kako biste se uverili da je sve u redu. Možda će biti potrebe da se pojedini auto delovi zamene, možda će Vas nešto skuplje i koštati, ali ćete biti stoprocentno sigurni da je sa Vašim vozilom sve kako treba i opušteni poći na odmor.

Auto delovi koji se ovom prilikom najpre proveravaju jesu filteri, koji se zamenjuju dok se ujedno menja i ulje automobila. Nakon pređenih preko 10 000 kilometara, u filterima se sakupljaju prašina i metalni opiljci, što može izazvati veće kvarove. Stoga su ovo prvi auto delovi koji se zamenjuju prilikom malog servisa. Njih u stopu prate filteri kabine, goriva i vazduha, a stručnjaci savetuju da isto obavezno izvodite u skladu sa preporukama proizvođača Vaših kola. Pored zamene filtera i ulja, na malom servisu pre putovanja bi bilo dobro da budu provereni i auto delovi poput kočnica.

Veliki servis automobila

U zavisnosti od modela Vašeg auta i preporuka proizvođača, na određeni broj kilometara bi trebalo obavljati i veliki servis. Najčešće se auto delovi u okviru ovih popravki menjaju na pređenih 60 i više hiljada kilometara.

Veliki servis podrazumeva zamenu vodene pumpe i svih kaiševa i španera. Česti razlozi slabije vuče i nepouzdanog paljenja mogu biti prljave dizne i klapne, te se preporučuje i njihovo čišćenje tokom servisa. Takođe, i auto delovi koji spadaju u set kvačila trebalo bi da ovom prilikom budu promenjeni, a njihovo habanje ili kvarenje uglavnom zavisi od načina vožnje automobila.

Srećan put!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *