Auto folije: Sve što ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

Auto folije su napravile pravi bum među vlasnicima automobila u Evropi. Njihova atraktivnost se ogleda u tome što su ponudile kompletnu promenu boje automobila po mnogo povoljnijoj ceni od klasičnog farbanja. Oni koji nisu upućeni i dalje misle na folije za stakla kada se pomenu auto folije, ali je zapravo reč o nečemu sasvim drugom. Auto folije se izrađuju od specijalne plastične mase i lepe se na automobil sa spoljne strane.

auto-folije

Uloga auto folija je dvojaka. One omogućavaju promenu boje vozila, ali i pružaju određenu zaštitu od površinskih ogrebotina koje su neminovne u gradskoj vožnji, kao i od udara sitnih kamenčića na otvorenom putu.

I pored toga što auto folije imaju i ovu zaštitnu ulogu ipak su estetika i cena glavni faktori koji su uticali na ogromnu popularnost folija za automobile. Za samo jedan dan možete da svog ljubimca na četiri točka „obučete“ u sasvim novo ruho i date mu neku od atraktivnih boja. Ova promena će vas koštati od 300 do 600 evra, a cena pre svega zavisi od kvaliteta folije koju izaberete i od toga koliki vam je automobil.

Na tržišu postoje različite folije čiji se kvalitet bitno razlikuje. Pre nego što posegnete za najjeftinijim rešenjem imajte na umu da takve folije možda neće da vam potraju ni godinu dana. S druge strane, ozbiljni servisi koji se bave lepljenjem auto folija za neke od svojih proizvoda daju garancije od 7 pa čak i do 10 godina.

Proces postavljanja auto folije

Preporuka je da ovaj posao ne radite sami, naročito ako prelepljujete veće površine ili čitav automobil. Postoji veliki broj servisa koji ovo rade i koji imaju ogromno iskustvo i neophodnu opremu. Potrebno je uraditi dobru pripremu površine, kao i pripremu folije, a onda počinje proces preciznog lepljenja i ukrajanja koji traje oko 6 sati. Do znači da u toku jednog dana možete da dobijete auto u potpuno novom ruhu. Ako je posao obavljen profesionalno, teško da će iko primetiti da vaš auto ima foliju na sebi.

Održavanje i skidanje folije

Kvalitetne auto folije omogućavaju da aute perete i održavate potpuno isto kao da je u pitanju farba. Stručnjaci jedino savetuju izbegavanje oštrih četki.

Najviše zabune ima oko skidanja auto folije. Na forumima se mogu naći informacije da prilikom skidanja folije često dolazi do oštećenja laka na automobilu. Međutim, ljudi koji se bave ovim poslom kažu da to pre svega zavisi od kvaliteta folije i načina postavljanja, kao i da se takve stvari javljaju samo na automobilima koji su već farbani, a ne na onima sa fabričkom bojom. U slučaju da su farbarski radovi rađeni lošijim materijalima, vrlo je moguće da dođe do skidanja laka.

Ali u svim drugim situacijama skidanje folije je potpuno bezbedno, a mnogi to rade i u svojoj radinosti, mada je preporučljivo da to uradi onaj ko je foliju i postavljao. Nakon skidanja auto treba dobro očistiti od eventualnih tragova lepka (za ovo može da se korsiti benzin) i ispolirati. Kada se nakon više godina skine auto folija, ispod vas čeka limarija koja je u perfektnom stanju, jer je godinama bila zaštićena od spoljnih uticaja.

Promena podataka u saobraćajnoj dozvoli

Na kraju, ne zaboravite da ako auto folijama date novu boju svoj automobilu, morate da odete na vandredni tehnički pregled gde će se utvrditi promena boje, a onda sa tom potvrdom idete u policiju, jer je potrebno da se ova promena evidentira i u saobraćajnoj dozvoli.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *