Bela boja u enterijeru

Čisto, jednostavno, opuštajuće – ovo su prve asocijacije na belu boju u enterijeru. Bela boja je zbir svih boja svetlosti i ima sposobnost reflektovanja. Bilo koja površina koja je obojena u belo odbija zrake svetlosti koji na nju padnu.

Bela boja je uvek moderna

Ako vam fale ideje za moderno renoviranje stana, sa belom bojom nikada nećete pogrešiti. Ona je uvek u modi.  Bela boja se zbog svoje neutralnosti dobro kombinuje sa bilo kojom drugom bojom u enterijeru. Zbog svoje jednostavnosti odgovara svakom stilu uređenja doma.

Moderan stil uređenja enterijera se odlično uklapa sa belom bojom postavljenoj u osnovi. Zbog svoje elegancije ova boja je predivna baza za uređenje životnog prostora na klasičan način.  Starinski stil i “vintage”nameštaj fantastično se uklapaju sa belom bojom u prostorijama. Karakteristična za skandinavski stil uređenja

Poznato je da i sve popularniji skandinavski stil uređenja doma dominatno koristi belu. I

Skandinavci upotrebom bele boje u prostoru nadoknađuju manjak dnevne svetlosti. Osnovne karakteristike ovog načina uređenja enterijera su jednostavnost i funkcionalnost.

Bazna boja kod skandinavskog stila je u belim i svetlim bojama. Ovaj stil opremanja doma sugeriše da je i parket bele boje, okviri za prozore su u beloj boji i zidovi se farbaju u belo kako bi prostor izgledao što svetlije i prozračnije.

Bela boja vizuelno povećava prostor

Poznato je da bela boja koja dominira u malom prostoru čini vizuelno da taj prostor izgleda veće. Bela boja osvetljava prostor i stvara percepciju prostranosti oko nas. Enterijeri namešteni u belo optički mogu da izgledaju veće. Ovo proširenje je posledica količine svetlosti koju bela boja reflektuje. Enterijeri gde preovladava bela boja kao da zamagljuju  granice zidova i time  stvaraju iluziju većeg prostora. Zato se u malim stanovima preporučuje korišćene bele ili svetlih boja.

I bela boja ima nijanse

Možda niste znali da i bela boja ima nijanse. Ima čak 160 različitih belih boja na raspolaganju.  Arhitekte i dizajneri enterijera primećuju razliku svih nijansi. Ukoliko ne angažujete profesionalca da uredi vaš enterijer, dovoljno je da znate osnovne nijanse bele boje pomoću kojih ćete lakše izabrati onu koja vam najviše odgovara.

Dakle, bela boja ide od tonaliteta toplih i kremastih do hladnih kao što je boja slonovače ili boja leda. Možete pomisliti da su sve one suviše slične jedna drugoj i da nećete primetiti razliku. Već kada ih postavite jednu pored druge, i uporedite ih, shvatićete da se vidi značajna razlika. Ova razlika je izvrsna za kombinovanje boja u enterijeru prilikom bojenja zidova, podova, izbora stolarije ili keramike. Hladni tonovi bele boje su idealni za kupatila, dok su topli tonovi bele boje, kao što su vanila ili bež, odlične za dnevne i spavaće sobe.

Bela boja i prirodna svetlost imaju pozitivan psihološki efekat na ljude. Simbol je čistoće i urednosti. Primenite ovu boju u vašem enterijeru i proverite kako svojom čistotom i jednostavnošću direktno utiče na raspoloženje i daje dodatnu energiju tokom dana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *