Beli luk – hrana kao lek

Dve stvari o belom luku svi znaju – nema prijatan miris i izuzetno je lekovit.

Beli luk

Beli luk je neophodan u svakoj kuhinji i svi ga koristimo svakodnevno.

Ali, da li ste znali koja sve lekovita svojstva ima beli luk?

Na stranu to što svako jelo ume da učini bar malo ukusnijim, beli luk ga čini i itekako zdravijim.

Beli luk kroz vreme

Garlic Caps Stari Egipćani su robove obavezno snabdevali belim lukom kako bi ih održali u kondiciji i sprečili da se razbole.

Takođe, u teškim vremenima i ratovima luk je bio glavna (a nekad i jedina) namirnica koja je ljude čuvala od bolesti.

Specijalni tibetanski lek za koji se pretpostavlja da je stvoren pre 2000 godina i koji se smatra čudotvornim kao glavni sastojak ima ni manje ni više nego beli luk. Inače, ljudi sa Kavkaza koji su prešli stotu godinu tvrde da je za to najzaslužniji upravo beli luk. O belom luku pisali su čak i čuveni rimski pesnik Virgilije i lekar Galen.

Naša narodna medicina itekako ceni lekovita svojstva belog luka, pa se on nalazi u mnogim prirodnim melemima i lekovima. Inače, luku su u narodnim predavanjima, legendama, pričama, bajkama i mitovima pripisivane i magijske moći u borbi protiv uroka i raznih zlih fantastičnih bića, na primer vampira.

O tome da saznanja o lekovitim i čudotvornim svojstvima belog luka do kojih se dolazilo hiljadama godina danas nisu odbačena dovoljno govori činjenica da se proizvodi mnogo lekova i preparata čiji je jedan od glavnih sastojaka upravo beli luk. Zanimljivo je da se u savremenom dobu uz pomoć kapsula belog luka došlo do rešenja za one koji žele da iskoriste lekoviti potencijal belog luka, a ne podnose njegov miris, žele da izbegnu neprijatan zadah ili im beli luk stvara gorušicu.

Za one kojima ne prija njegov ukus i miris mogu sa naći kapsule belog luka po vrlo povoljnim cenama.

Beli luk je prirodni antibiotik

Beli luk pozitivno deluje na naš imunitet, pomaže u suzbijanju gripa i prehlade, a preventivna upotreba belog luka smanjuje mogućnost da dođe do razvoja bolesti. Luk se uspešno bori i protiv velikog broja raznoraznih bakterija, a preporučuje se i onima koji žele da se reše gljivice iz reda Kandida. Beli luk je bogat alicinom koji je izuzetno delotvoran kada je reč o infekcijama i upalama.

Mnogi o belom luku govore kao o najstarijem antibiotiku na svetu, i što je najbitnije, potpuno prirodnom. Bogat je vitaminima, mineralima, eteričnim uljima i aminokiselinama koji jačaju naš organizam. Sadrži oko 200 aktivnih materija koje mu daju dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo.

 

Šta još leči beli luk?

Spisak problema koje beli luk rešava je ogroman i čini se da se on stalno povećava zahvaljujući novim medicinskim i naučnim istraživanja o njegovim svojstvima. Beli luk snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola. Prema istraživanjima, onaj ko redovno konzumira beli luk ima manju mogućnost da oboli od karcinoma. Konzumiranjem belog luka smanjuje se i rizik od moždanog i srčanog udara. Beli luk može da vas reši nadutosti i problema sa varenjem jer reguliše crvenu floru, a čak se preporučuje i dojiljama kako bebe nakon dojenja ne bi imale bolne grčeve u stomaku.

Preporučuje se i kod oboljenja nervnog sistema. Zanimljivo je da mnogi smatraju da je upravo beli luk najbolji lek protiv mamurluka. Nasuprot tome, beli luk se koristi i kao jedan od sastojaka u određenim alkoholnim koktelima. Beli luk se koristi i u borbi protiv akni i bubuljica, bradavica, pa čak i zubobolje i polnih bolesti. U Prvom svetsku ratu, usled nedostatka odgovarajućih lekova i medicinske opreme, beli luk je stavljan na rane vojnika i ubrzavao je proces zarastanja i oporavljanja.

 

Zanimljivosti o belom luku

Ukoliko imate problema sa komarcima i muvama, miris belog luka će ih oterati iz vašeg okruženja, jer ga ne podnose. Gljivice koje napadaju ružičnjake takođe možete oterati rastvorom luka i vode. Nije šala, postoji i Svetski dan belog luka koji se obeležava 19. aprila.

Inače, ljudi koji se plaše belog luka boluju od aliumofobije. Rekord u najviše pojedenih češnjeva belog luka drži Deepak Sharma Bajagain iz Nepala koji je u roku od 60 sekundi uspeo da pojede čak 34 njih, a procenjuje se da svaka osobe pojede prosečno ukupno 302 češnjeva luka godišnje. Kina je najveći proizvođač belog luka u svetu, a beli luk se koristi i u proizvodnji lepkova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *