Burgeri glavni rivali pljeskavica-šta ih razlikuje, a šta dele

I pljeskavica i burger spadaju u red brze hrane. Oba jela prave se od mlevenog mesa i serviraju u lepinjama. Ali, vrsni znalci i te kako prave razliku između njih. Razlika, zaista i postoji. Najpre se razlikuju po vrsti mesa koje se koristi za njihovu pripremu, potom i po načinu serviranja. Za pljeskavicu može da se koristi goveđe, ovčije i svinjsko meso, dok se za najbolje burgere isključivo koristi junetina. Pljeskavica je neodvojiva od luka, pa se često sa njim servira, a on je i sastavni deo drugog jela. Domaća pljeskavica služi se u somunu ili lepinji, a burgeri uglavnom u zemičkama. 

Odakle stiže hamburger 

Hamburger i burger su jedno te isto, samo je drugo kraći naziv. Kada je o poreklu reč, na njega pravo polažu Amerikanci, ali i Nemci, zbog istoimenog grada Hamburga. Međutim, ne treba zaboraviti da i u Americi postoji grad istog naziva. Ipak, prema određenim istorijskim spisima, veruje se da ovo jelo, ili nešto najsličnije njemu datira još u 4. vek u Rim i njegovu kuhinju, a da su ga Mongoli širili svojim carstvom. Nešto realnije priče vezuju ga za kraj 19. veka. Sigurno da je tadašnja verzija dosta sličnija današnjoj, nego ona iz rimskog carstva.

Šta je kaloričnije 

I jedno i drugo jelo spada u kaloričnu hranu. Od mesa zavisi koliko će kalorija jelo imati, pa tako što je ono masnije i hrana je kaloričnija. Kako spadaju u domen pržene hrane, trebalo bi ih konzumirati umereno i povremeno. Na visinu kalorija utiču i dodaci poput majoneza, kečapa, senfa, kao i to koje meso je u pitanju. U slučaju da jedete pljeskavicu bez priloga u organizam ćete uneti 976 kalorija, dok čizburger u zemički ima 286 kalorija. Ako ste pristalica tradicionalne hrane i pre birate pljeskavicu, znajte da unosom samo jedne podmirujete polovinu dnevnih kalorijskih potreba. 

Proteini se isto računaju

Tačno je da mleveno meso u kombinaciji sa prilozima i testom sadrži dosta kalorija, ali ako ga posmatramo odvojeno od dodataka, ono je dobro jer u sebi sadrži proteine, koji su bitni za funkcionisanje našeg organizma. Naravno, na količinu proteina u mesu najpre utiče kvalitet mesa. Što je meso kvalitetnije i sa što manje dodataka, to je i količina proteina veća. Dodavanjem soje i drugih sastojaka, meso gubi na kvalitetu, a kako biste kupili najbolje pljeskavice i najbolje burgere, važno je da to činite na proverenom mestu ili ih sami pripremate kod kuće od čistog mlevenog mesa. Veruje se da 100 grama pljeskavice sadrži oko 15 grama proteina, a slično je i sa drugim jelom. Juneće meso ima više proteina nego svinjsko, a unosom 15 grama zadovoljavamo 30 posto naših dnevnih potreba za proteinima. Međutim, nikako ne treba zaboraviti da osim proteina i pljeskavice i burgeri sadrže masnoće i holesterol, pa ih ne treba svakodnevno konzumirati. Ukoliko baš ne možete da im odlolite pokušajte da napravite zdravije varijante i birajte ćureće i pileće meso umesto svinjskog ili goveđeg. Pljeskavice od lebelebija ili burgeri od ribljeg mesa takođe mogu biti vrlo ukusni, a što je važno zdravi i mogu se češće jesti. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *