Dekoracija doma uz prave boje za zidove

Uređivanje doma ponekad može biti težak zadatak. Pored odabira nameštaja, treba uskladiti i boje na zidovima, kako bi sve izgledao skladno i primereno.

To je jako važno, jer uređenjem stana šaljete i poruku o sebi i vašem karakteru. Postoji bezbroj mogućnosti kojima možete ofarbati svoje prostorije, a svaka boja ima svoje značenje.

boje za krečenje

Kategorije boja

Boje se mogu podeliti u 3 kategorije prema mehaničkim karakteristikama i izgledu filma. Tako imamo neperive, perive i izolacione boje za krečenje zidova.

Neperive su najjeftinija varijnta. Sadrže malu količinu periva. Film ostaje otvoren, pa se prašina brže skuplja i potrebno ih je češće obnavljati. Predviđaju se za brisanje na suvo. Njihovo drugo ime je poludisperzija.

Perive boje su pristupačnije i u današnje vreme su svima dostupne. Ne sadrže štetne materije niti neke sintetičke dodatke. Otpornije su na mehanička oštećenja. Za njihovo nanošenje dovoljna je mala količina boja. Za njima ne ostaje miris koji je karakterističan za krečenje. Brzo se suše i danas se mogu naći u bilo kojoj boji. Postoji i nekoliko vrsta sjajeva, tako da se možete odlučiti za mat, polumat ili visoki sjaj boje. Sve zavisi šta se vama sviđa i šta vam je prvobitna zamisa. Često se nazivaju akrilnim i disperzionim bojama. Lako se nanose, pa možete sa njima da eksperimentišete i budete “svoj majstor”, isprobavajući razne nijanse. Preporučuju se za dnevne i spavaće sobe. Možete ih brisati sunđerom ili vlažnom krpom. To je sasvim dovoljno za njihovo održavanje.

Slično perivim i izolacione boje sadrže manje štetnih sastojaka, pa se preporučuju za unutrašnje zidove. Izrađuju se na bazi veziva i jednostavno se nanose. Lepo se razlivaju i brzo se suše. Ukoliko želite da prekrijete neku mrlju na zidu, izolacione boje su pravo rešenje za to.

Kako birate nijansu boje?

Poznato je da boje utiču na čovekovo raspoloženje. Zbog toga je važno da prilikom odabira boja za vaše zidove ne brzate.

Ako ste ljubitelj minimalističkog stila, za vaše prostorije bi najviše odgovarale neke svetlije nijanse. Zemljani tonovi, a posebno krem boja, stvaraju atmosferu mira i topline. Obožavoci klasike neće pogrešiti sa belom bojom, koju mogu mešati sa sivim i crnim detaljima. Suprotno boji elegancije je crna. To ne mora da znači da ste vi mračna i zatvorena osoba. Uz dobro osvetljenje i nameštaj u svetlijim tonovima, možete stvoriti “magičnu” atmosferu.

Ponekad enterijer vašeg doma može uticati na nesanicu, pa se u tom slučaju preporučuju neki opuštajući tonovi, najčešće nijansa plave boje.

Kada birate boju za kuhinjske zidove, ne isključujte jarke boje. Čak šta više, one se i preporučuju. To je prostorija u kojoj se nešto pravi i koja bi trebalo da podseća na zdravlje. Crvena boja se savršeno uklapa.

Inspiracija na internetu

Inspiraciju za dekorisanje prostorija svog doma, kao i rešenje dileme koje boje za krečenje izabrati,  možete naći i na internetu, zahvaljujući velikom broju stranica, foruma i blogova na kojima se razmenjuju saveti i preporuke. To vam posebno može pomoći ukoliko se dvoumite i ne možete se odlučiti za neku konkretnu nijansu.

Ono što je važno jeste da se u tom okruženju vi osetite prijatno i udobno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *