Faktori koji utiču na porast cena stambenih kvadrata

Postoji mnogo razloga zbog kojih cena kvadrata može da poraste, neretko i veoma brzo, tokom perioda kraćeg od godinu dana, što posebno može da bude slučaj u naseljima na obodima grada.

Dugo očekivani pad cena stanova u Beogradu ne samo da se nije desio, već je, sasvim suprotno, došlo do povećanja cena, povećanja koje je u nekim slučajevima iznosilo i do trećine prethodne cene. Stručnjaci na sajtu nekretnine.rs tvrde da su promene cena stanova posledice istovremenog delovanja realnih uticaja koji se, iako neki deluju sporedno a neki direktno i čiji intenzitet može da varira, mogu podeliti u nekoliko osnovnih grupa, usled čijeg se delovanja može desiti da kvadrat jednog stana poskupi i za 500 evra.

Razvoj putne mreže

Nova naselja su uvek građena pored velikih saobraćajnica, bilo da se radi o lokanim ili većim, regionalnim putevima. Nekada udaljena, teže dostupna naselja izgradnjom novih auto-puteva ili magistralnih puteva postaju atraktivnija za život, što za sobom povlači i porast cena stambenih kvadrata u njima. Isti efekat proizvodi i obnova postojeće putne mreže. Mirniji život u manjim mestima, koja su dobro povezana sa obližnjim gradskim centrima sve više dobija na značaju, pa se tek može očekivati skok cena nekretnina uz novoizgrađene i obnoveljene puteve u unutrašnjosti zemlje. 

Atraktivnost lokacije

Dobra lokacija je oduvek bila glavni adut prilikom prodaje stanova i faktor koji je u najvećoj meri uticao na određivanje cene. Blizina centra grada, većih putnih pravaca ili važnih objekata oduvek su značila i višu cenu kvadrata. Iako stanovi unutar užeg gradsko jezgra i dalje drže najviše cene, korona virus je na tržištu nekretnina doveo do velikih pomeranja fokusa, pa je trenuto primetna povećanja potražnja, a samim tim i porast cena, za stanovima i kućama od grada udaljenim i po više od 20 kilometara. Trenutno su posebno na ceni kuće ili vikendice sa dvorištima i stanovi sa velikim terasama, kod kojih se beleži i procentualno najveći skok cene kvadratnog metra.

Infrastruktura

Radovi na unapređivanju infrastrukture, razvijanju i obnovi postojećih i uvođenju novih sadržaja, osim što pozitivno utiču na razvoj lokalnih zajednica, direktno utiču i na povećanje cena kvadrata stanova u njima. Naselja u kojima se grade nove škole i domovi zdravlja, vrtići i pijace, i u kojima se obnavlja i proširuje kanalizacija i parkovi postaju atraktivnija za život i samim tim u njima dolazi do porasta cena nekretnina. Zbog uvođenjem novih autobuskih linija ili dodavanje novih autobuskih stanica, izgradnja tržnih centara i velikih sportskih objekata cene skaču i do 300 evra po kvadratu u nekim slučajevima.

Standardi gradnje

Rast cena kvadrata može biti zabeležen i kod naselja za koja se pročuje da su kvalitetno građena i u kojima su trenutni vlasnici stanova zadovoljni onim što su dobili za svoj novac. Bilo da se radi o dobroj izolaciji ili prostranim terasama, interfonima koji se ne kvare nakon par meseci upotrebe, postojanju video nadzora i  liftova, sve to može da utiče na cenu stana. Nije redak slučaj ni da cene kvadrata skaču i u starogradnji, posebno kod stanova dobrim rasporedom prostorija i u zgradama u čijoj su izgradji korišćeni kvalitetni materijali.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *