Fotelja kao stilski element koji menja kompletan prostor

Niski klub stolovi visokog sjaja, niže fotelje sa drvenim naslonima i kosim nogarima, uz velike televizoe, bilo su zaštitni znak skoro svakog doma u decenijama koje su za nama. Iako nije postojao ogroman izbor materijala, različitih kombinacija, boja i mnogobrojnih dezena kada govorimo o samom meblu, fotelje su ipak bile veoma korišćene u svakom prostoru. Ali ne samo kao mesto za sedenje, već kao jedan od najboljih komada nameštaja koji daju poseban izgled i određeni pečat jednom enterijeru. Ništa drugačije nije ni u savremenom svetu uređivanja prostora, bilo da je životni ili poslovni.

Razlika je, pak, u postojanju ogromnog broja vrsta fotelja, neverovatnih dezena, ali se i dalje one od pre nekoliko decenija veoma koriste, bilo kao deo retro stila ili uz određene modifikacije kao dopuna nekom modernom, urbanom prostoru. 

Odabir fotelje za dnevni boravak

Svaki prostor zahteva i određeni odabir, posebno kada se govori o foteljama. U ovom tipu prostora, gde se provodi dosta vremena, dočekuju se prijatelji, uživa u filmovima, užini, nekim zanimljivim zalogajima, od fotelje se traži više stvari: da oplemene kompletan prostor, da ga učine zanimljivijim, da daju određeni pečat enterijeru, dok je njeno postojanje kao dodatnog mesta za sedenje isključivo nus pojava. Fotelje se ne unose u dnevne boravke zbog mesta za sedenje, već zbog magije koje stvaraju u enterijeru.

Najbolji izbior fotelje jesu niske fotelje, kao i fotelje sa krilatim naslonima. U zavisnosti od toga kolikim prostorom raspolažete, zaviseće i vrsta fotelje, kao i njena veličina. Pored toga, veoma je bitan odabira materijala, dezena, boje, te materijala koji se koriste za nogare i njihove boje. Ukoliko imate minimalistički enterijer, neka zanimljiva, upadljiva fotelja, može da bude odlično osveženje i spoj nespojivog u prostoru.

Fotelja sa krilatim naslonom, masivna, može da doprinese eleganciji, otmenosti enterijera. I ne zaboravite, koliko neverovatno čine da jedan prostor zablista, toliko su udobne za popodnevne dremke, čitanje knjige i ispijanje čaše vina, zbog čega će se uvek voditi rasprave ko će baš u njoj da sedi. A pravilo se zna, ko prvi fotelji, njegova je. 

Fotelje za spavaće sobe

Sve bismo mogli da prepišemo o izboru fotelje za spavaću sobu kao kada se bira za dnevni boravak, ali u slučaju kada spavaća soba ima veoma veliki prostor, pa postoji prikladno mesto naspram francuskog ležaja ili nekog drugog komada nameštaja za nju. U takvim situacijama nije teško odabrati fotelju za njen enterijer. Međutim, kako su spavaće sobe uglavnom nešto manje, onda je i izbor teži.

Za takve enterijere može da se napravi jedan kutak, najbolje kod balkonskih vrata ili ispod prozora, za fotelje manjih veličina, uz neki manji stočić, koji će biti za odmor kada nije vreme spavanju, ali najpre kao sjajan dodatak za lep i vrlo moderan izgled sobe. Za takve fotelje cena je prilično pristupačna, mogu se čak raditi i po meri, prema vašoj zamisli i merama, što je odličan način da se uklope u prostor. 

Fotelje za poslovni prostor

Kada govorimo o poslovnim prostorima, kancelarijama, fotelje su već sasvim drugačije. Ujedno, za takve fotelje cena je često viša od očekivane, jer koriste materijali kao što je koža, puno drvo, da bi se u prostoru postigao bolji efekat elegantnosti i profesionalnosti, pa je najbolje te materijale uz bačvaste fotelje i birati. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *