Gojaznost kod dece i problemi sa kilogramima

Pomozite vašem detetu da smrša  i pobedi u borbi sa viškom sala.

Debela deca

Svakim danom se broj gojazne dece povećava sve više i više.Na taj način oni dovode svoj organizam u rizik od dobijanja mnogih bolesti kao što su dijabetes,visok pritisak ili astma. Na sve to se nadovezuje i emotivna komponenta problema.

Deca trpe uvrede od druge dece, bivaju povučena i teže nalaze društvo za igru. Povlače se u sebe i bivaju deprimirana. Uz udružene snage roditelja i trenera svim ovim negativnim stvarima se može stati na put i sprovesti uspešno mršavljenje kod dece.

Dijagnostikovanje  problema  viška kilograma

Deca sa znatnim viškom kilograma imaju veće šanse da razviju zdravstvene rizike po sebe i problem kao :

Dijabetes                                                        Visok  krvni pritisak

Povišen holesterol                                        Bol u zglobovima

Astma i teško disanje                                   Neredovni san

Bolesti  jetre i žučne kese                           Depresija i nisko samopoštovanje

 

Kod dece se usled nezadovoljstva radjaju i propratni problemi u vidu poremećaja ishrane i raznih zavisnosti od hrane. Vrlo je bitno da se gojaznost uoči što pre i da se ne dozvoli da uzme maha, jer ćete na taj način sprečiti razvoj mogućih komplikacija i nekih oboljenja koja bi se javila kada dete odraste. Pokušajte da vaše dete oseti da ima vašu pažnju ,da ga volite i da hoćete da mu pomognete. Ovde u nekim činjenicama trener može igrati ključnu ulogu.

Imate li gojazno dete ?

Usled različitih perioda rasta i razvoja kod dece nije uvek zahvalno govoriti o tome da li  je dete sa viškom kilograma ili nije. Korišćenje BMI indeksa može biti neki prvi ,,lakmus papir” ,medjutim nekada on može i da zavara, naročito tokom senzitivnih perioda u pubertetu kada se deca razvijaju  kada  BMi indeks nije previše pouzdan. Doktori mogu proveriti i uraditi merenja nekim metodama tipa, merenja nabora na koži ili merenja bioelektričnom impedancom. Naravno, treba sagledati i druge faktore kao što su geni i nasleđe, navike u svakodnevnom životu u porodici, količinu fizičke aktivnosti koju jedinka upražnjava itd.

 

Razlozi  gojaznosti  kod dece:

Roditelji moraju imati intenciju da razumeju zašto njihovo dete muku muči sa viškom kilograma. Najveći broj dečjih gojaznosti uzrokuje nepravilna i neredovna ishrana i mali broj časova koji deca provedu praktikujući fizičke aktivnosti.  Kvalitena i izbalansirana ishrana koja neće preći meru mora biti u osnovi svakog plana po pitanju deficita u kilogramima. Puno faktora utiče na dizbalans izmedju kalorija koje dečji organizam zahteva i onih koje unosi :

 • Danas imamo jednostavan pristup jeftinoj,visoko kaloričnoj  brzoj hrani.
 • Nekada se u porodicama kuvalo mnogo više.
 • Porcije hrane su se povećale u restoranima.
 • Deca konzumiraju  dosta šećera kroz razne konditorske proizvode.
 • Deca provode vrlo malo vremena u kretanju i igri sa svojim vršnjacima.
 • Sede za računarom,igraju igrice i previše gledaju televiziju.
 • U školama se redukuje nastava fizičkog vaspitanja.
 • Misli se da je gojaznost genetski determinisana i da se ništa ne može promeniti.
 • Deca misle da će uz pomoć brzih i nezdravih dijeta doći do rezultata

 

Svi u porodici treba da se zainteresuju i pomognu da se problem reši

Mnoge korisne stvari se mogu poneti i naučiti kod kuće. Iz tog razloga cela porodica mora pokazati zainteresovanost da se zdrave navike utkaju u svakodnevni ritam svih u njoj. Povećajte aktivnosti, bavite se raznim sportovima i kuvajte zajedno i spremajte ukusne obroke. Razvijajte lagano pravilne navike kod vašeg deteta. Zajedno će vam biti jednostavnije da stignete do zadatog cilja, a to je telo u granicama normale po preporučenim vrednostima.

Neka se dete ugleda na vas

Vrlo produktivno može da bude da vi kao uzor vašem detetu pokažete na primeru šta je to pravilan obrazac ponašanja. Ukoliko vaše dete primeti da vi ujutru idete na trčanje ili na neki drugi trening, da cedite sveže sokove ili vrlo malo gledate TV, verovatno će i ono učiniti i imati želju da radi isto.  Na ovaj način će borba sa viškom kilograma početi uspešno da se ostvaruje. Uspostavite komunikaciju sa decom za vreme ručka. Naglasite: ,,Svidjaju mi se ovaj brokoli i blitva. Vrlo su ukusni i zdravi. Hoćeš i ti malo ? “  Kada nešto spremate u kuhinji i kuvate radite to zajedno sa decom. Neka ona budu vaši mali pomoćnici. Verujte ona će to sa ponosom da obavljaju. Kroz spremanje ručka im možete održati predavanje o značaju nekih namirnica i njihovoj vrednosti za zdravlje. Vežbajte svakodnevno i neka  deca budu vaši saigrači. Provodite dosta vremena na svežem vazduhu.  Svaki sunčani i lep dan iskoristite u potpunosti.  Provedite puno vremena u šetnjama. Manje koristite prevoz kolima i gradski autobus. Posle večere zajedno se svi dogovorite i preskočite desert. Neka to bude mala škola odricanja. Slobodne dane i vikende možete ispuniti nekim idejama u pravcu organizovanja planinarenja sa planinarskim društvom za decu. Biće to jedno radosno iskustvo za klince.

Pravilna ishrana neka bude vaš zajednički moto

Potrudite se da budete pravilan uzor . Shvatite tu ulogu ozbiljno.Dozirajte svaki plan lagano i ne dopustite da to bude previše i prezahtevno za klince. Svi u porodici moraju razmišljati na isti način i da praktikuju ideje o zdravom načinu života. Promenite neke stvari iz korena. Povrće i voće neka se uvek nalaze na trpezi. Neka razne boje ispune vaš sto za ručavanje.  Paprika,spargla,blitva,keleraba,celer,kajsije i trešnje sve su to namirnice koje bi trebalo da unosite u organizam skoro svaki dan.  Doručak mora biti na listi obaveznih stvari. Preskakanje ne dolazi u obzir. Neka deca unose razne vrste žitarica od celog zrna i sveže voće.  Deca moraju razumeti zašto su šećeri štetni. To morate iznova i iznova da im ponavljate. Objasnite im da nije svaka vrsta hleba nutritivno isto bogata. Objasnite im da je povrće u konzervama i pire koji se spremi za 5 min dosta lošije u poređenju sa svežim namirnicama. Izbacite sa trpeze margarin, brzu hranu, kečap. Uvek im naglašavajte štetnosti koje šećer donosi organizmu i telu. Neka se okrenu potpuno prirodnoj hrani. Može biti zanimljivo ako ih edukujete da proveravaju etikete u prodavnici i na taj način saznaju neku novu informaciju o kvalitetu hrane. Ne dozvolite da vam večera bude kasno.

Ne konzumirajte trans masti

Održite im predavanje o uticaju masti na organizam. Treba da budu svesni  da je recimo pomfrit ili neka druga pržena hrana štetna po njihovo telo. Morate im objasniti štetnost pica,slatkiša,grickalica,kobasica,viršli,pašteta,salama,čipseva i ostalih prerađevina. To mora biti zabranjeno i tu ne pravite kompromise . Naravno morate im objasniti da postoje i masti koje nisu toliko štetne i da mogu biti zdrave .  I takvu hranu  mogu da koriste u ishrani. Tu se misli na bademe ,lešnike,avokado,sardine,semenke,orahe,losose,haringe itd.  Uvek u spremanju namirnica koristite hladno ceđena ulja.

Par dodatnih saveta:

 • Što manje koristite zasićene masti iz konzervirane hrane.
 • Uvek dajte prednost zdravim izvorima masti u odnosu na slatkiše.
 • Neka crveno meso u ishrani vaše dece bude manje zastupljeno u odnosu na ribu i jaja.
 • Kada ga i koristite neka obavezno bude organsko. Tako izbegavate GMO hranu i hormone.
 • Što više kuvajte meso a što manje ga pržite.
 • Neka vaše dete pije organsko mleko i jogurt. Kiselo mleko je super namirnica.
 • Pržena hrana sa zasićenim uljima je vrlo štetna. Preskočite takve obroke.
 • Ako možete brzu hranu skroz ukinite.

Većinu svojih obroka članovi vaše porodice konzumiraju kod kuće. Vrlo je bitno da kuhinja bude ispunjena sa zdravim namirnicama.  Deci morate ograničiti ali ne u potpunosti zabraniti slatkiše. Budite oprezni jer deca vrlo brzo prelaze granicu. Sokovi i bezalkoholna pića se ne mogu piti u velikim količinama jer su i ona puna dodatog šećera. Najbolji izbor bi bile zdrave užine od svežeg seckanog voća. Nemojte da prenagljujete u grickalicama ,jer one nose dosta kalorija u sebi. Ako želite da zasladite obrok koristite rogač ili cimet. Uvek proveravajte sadržaj šećera na pahuljicama koje kupujete u prodavnici. Razlike mogu biti drastične. Dodajte i sitno seckano sušeno voće.

Veličina porcija je takođe bitna stavka. To ima veliku ulogu u nekim navikama, zato izbegavajte da se prejedate. Morate naučiti dete da je umerenost mera svega i da ne prenagljuju. Uvek koristite manje posude i tanjire. Tako će kontrola biti lakša.

Sport i fizička  aktivnost kod dece

Fizički neaktivna deca imaju procentualno više šanse da budu gojazna. Deci treba minimum jedan sat vežbanja dnevno za optimalno zdravlje. Zadatak roditelja mora biti da kretanje i  aktivnost budu svakodnevni.  Danas se sve manje dece igra napolju ,u parku,ispred zgrade.  Roditelji bi trebalo da vaspitavaju decu sa naglaskom da je fizička aktivnost vrlo bitna komponenta u životu pojedinca. Približite vašem detetu  neku aktivnost napolju i pomozite mu da je zavoli i da im postane praksa. Idite zajedno u šetnje ili vozite bicikl. Neka hodaju do škole pešaka svaki dan. Potrošiće stotinak kalorija više nego obično. Razgovarajte sa decom i  prenesite im informaciju da je kretanje najneophodnije za pravilan razvoj. Kod kuće uvek zajedno radite neke poslove. Ako idete na selo , neka dete obavezno svaki dan preuzme neku aktivnost umesto bake i deke. Neka dete pohadja školicu sporta a ukoliko imate mogućnost savršeno rešenje bi bilo da ima ličnog trenera koji će se u senzitivnom period rasta i razvoja do tančina baviti njime i dovesti do maksimalnog razvoja antropomotoričkih osobina. Ovako utičete na pravilan rast i razvoj koštano-zglobnog i mišićnog sistema.  Odlaskom zajedno na neku trku ili rolerijadu možete da razvijete ljubav deteta prema sportu i uopšte kretanju.

Roditelji svakodnevno moraju biti uključeni u dnevna dešavanja kod svoje dece. Tako će pored ostalih stvari moći da isprate i njihov odnos prema svome telu i način na koji se hrane. Morate u slučaju da dete počinje da pokazuje znake promena na svome telu , odmah reagovati i primeniti određene postupke i pravila. Vaš zadatak je da budete u kontaktu sa nastavnicima i profesorima fizičke kulture. Provodeći puno vremena sa svojom decom probajte da ih podstaknete da budu aktivna. Trenirajte i kuvajte zajedno. Što više se družite i pričajte otvoreno o problem sa kilogramima.  Uvek radite na samopouzdanju kod deteta. Ne dozvolite da se oseća tužno i ljuto zbog eventualnog viška kilograma. Morate mu pod kožu staviti potrebu da bude aktivno i da trenira. Rigorozne dijete i hirurgija su metode koje ne smete da koristite. Ovo se samo radi u retkim situacijama kad su previše komplikovani zdravstveni problemi. Ukoliko ste nesigurni neka personalni trener radi sa vašim detetom i budite sigurni da ćete imati rezultate. Obratite pažnju da trener mora biti školovan i da uspešno upražnjava  program mršavljenja kod dece. Pronađite motiv i budite aktivni u kontinuitetu i rezultat neće izostati.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *