Hlamidija – neprimetna infekcija sa ozbiljnim zdravstvenim problemima

Hlamidija je seksualno prenosiva infekcija koja se lako prenosi a teško otkriva jer su simptomi uglavnom neprimetni kod većine zaraženih osoba. Otuda je veoma rasprostranjena među seksualno aktivnom populacijom, posebno mladim ljudima.
Zbog izostanka simptoma, hlamidija se otkriva uglavnom kada se jave ozbiljni zdravstveni problemi. Pored toga, testiranje na hlamidiju ne podleže redovnom sistematskom pregledu pa je stepen obolelih sve veći u svetu.


Otuda je preporuka da svaka seksualno aktivna osoba, obavi testiranje na hlamidiju jednom do dvaput godišnje a medicinski protokoli nekih zemalja već uključuju testiranje na hlamidiju u redovni skrining.

Načini prenošenja i simptomi hlamidije

Uzročnik hlamidije je gram negativna bakterija Chlamydia trachomati. Infekcija se može preneti bilo kojom vrstom seksualnog odnosa, uključujući i oralni seks. Usled toga je moguće da infekcija zahvati grlo, usnu duplju i oči ukoliko dođe do kontakta sa genitalnim izlučevinama.
Infekcija hlamidijom može se preneti i prilikom vaginalnog porođaja sa majke na dete i imati za posledicu konjuktivitis, upalu grla ili pluća kod novorođenčeta.

Hlamidija se češće javlja kod žena neko kod muškaraca. Ukoliko se ispolje, simptomi se mogu prepoznati kao:
obilan vaginalni iscedak neprijatnog mirisa,
bolovi i grčevi u donjem delu stomaka,
bol prilikom seksualnih odnosa,
vaginalno krvarenje tokom i posle odnosa,
peckanje i svrab u vaginalnom području,
bolno mokrenje,
povišena temperatura.

Kod muškaraca, simptomi hlamidije se javljaju još ređe neko kod žena i to najčešće od 1-3 nedelje nakon odnosa sa zaraženim partnerom. Ispoljavaju se kao:
– pečenje prilikom mokrenja,
– žuti ili zeleni iscedak iz penisa,
– bol u donjem delu stomaka
– bol u testisima.

Simptomi hlamidije kod analnog seksa mogu se javiti kao gnojni iscedak iz anusa, često pražnjenje creva (dijareja), a najčešće se ispoljavaju kao bol, otok i krvarenje iz anusa.
Ukoliko bakterija dospe u usta i grlo, znaci infekcije su bolno i upaljeno ždrelo, kašalj, bolovi u desnima i usnoj duplji. Takođe, mogu se javiti rane na usnama i u okolnom području, kao i povišena temperatura.
Kada infekcija zahvati oči javlja se crvenilo očiju, osećaj grebanja, bolni i natečeni kapci. Takođe, iz očiju može curiti mlečno-beli iscedak.

Zdravstveni problemi koje izaziva hlamidija

Kod žena hlamidija može izazvati probleme za začećem ako se proširi na matericu i jajovode a u najgorem slučaju može doći do steriliteta. Hlamidija može imati za posledicu i vanmateričnu trudnoću.
Muškarci zaraženim hlamidijom mogu imati problema sa seksualnom funkcijom, upalom semenih kanala, zapaljenjem testisa a mogu se javiti i problemi koji uključuju sterilitet.
Testiranje na hlamidiju je obavezno u trudnoći jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ukoliko žena zaražena hlamidijom zatrudni ili je do prenošenja infekcije došlo tokom trudnoća, postoji rizik da dođe do infekcije posteljice, spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja.

Kako se otkriva i leči hlamidija?

Hlamidija se otkriva uzimanje brisa uretre kod muškaraca i brisa grlića materica kod žena. Takođe, može se dijagnostikovati putem bakterijske kulture i testa urina.
Leči se odgovarajućim antibioticima (azitromicin, doksiciklin, dritromicin, levofloksacin, ofloksacin) u roku od 1-2 nedelje ali je u periodu lečenja potrebno izbegavati seksualne kontakte jer je prenošenje infekcije još uvek moguće. Zato je potrebno testiranje ponoviti u roku od tri meseca nakon izlečenja.
Kada je u pitanju prevencija, jedini način zaštite je upotreba prezervativa i odgovorno ponašanje koje uključuje redovno testiranje a isključuje često menjanje partnera.
Ukoliko ste prepoznali neki od gore navedenih simptoma ili sumnjate da ste zaraženi hlamidijom zakažite pregled ili testiranje jer zapuštena infekcija može imati posledice po vaše reproduktivno zdravlje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *