Kako da upotpunite rasvetu u vašem domu uz zidne lampe

Kada je u pitanju uređenje enterijera, ali i spoljašnjosti kuće na primer, mnogi od nas su skloni da se prethodno ne raspitaju dovoljno, odnosno da ne potraže savet od stručnjaka.

Zapravo je razlog za to što mnogi smatraju da uređenje enterijera treba prvenstveno vršiti prema sopstvenim potrebama, odnosno prema potrebama ukućana ili kolega, što i nije tako daleko od istine. Uprkos tome, neosporna je činjenica da postoje neka pravila koja je jednostavno preporučljivo poštovati, kako bi životni ili poslovni prostor bio adekvatno uređen, kako spolja, tako isto i iznutra.

Naravno da nismo svi u prilici da platimo profesionalnog stručnjaka, koji će nam svojim savetima pomoći da izvučemo maksimum iz konkretnog prostora. Upravo iz tog razloga je preporuka da osluškujete najpre svoje lične potrebe, a zatim i svojih ukućana, odnosno članova kolektiva, kako biste što je moguće više, određeni prostor prilagodili upravo potrebama onih koji bi trebalo u njemu i da žive ili rade.

Pored toga što morate voditi računa najpre o osnovnim zanatskim radovima, kao što su krečenje, hoblovanje parketa, farbanje stolarije i slično, da bi vaš prostor zaista bio uređen na najbolji mogući način i da biste se u njemu osećali prijatno, naročitu pažnju morate obratiti i na različite detalje, a rasveta je jedan od njih.

Ako u bilo kom prostoru ne bude dobro uklopljen izvor prirodne svetlosti i brojni rasvetni elementi, niko se u njemu neće osećati prijatno, pa je upravo iz tog razloga posebno važno na to i obratiti pažnju prilikom uređenja ma kog prostora.

Sada je već jasnije zbog čega bi trebalo zidne lampe adekvatno rasporediti, ali bi svakako trebalo koristiti i plafonjere, podne lampe ili lustere, te maksimalno uskladiti sva rasvetna tela koja odlučite da postavite u samom prostoru. 

 

Vrste zidnih lampi 

Zahvaljujući savremenom dizajnu, ali i brojnim specijalnim materijalima od kojih se izrađuju, zidne lampe postaju sve interesantnije, te u salonima rasvete u Beogradu možete naći zidne lampe koje se koriste baš kao ukrasni detalji. Upravo iz tog razloga se mnogi i odlučuju da osvetljenje u određenom prostoru upotpune na taj način.

Posebno je važno naglasiti i to da je montaža ovih lampi prilično jednostavna, a što sve zavisi od vrste lampi. U principu, one jednostavnijeg dizajna se lakše i montiraju, ali svakako treba pažljivo to učiniti.

Pored toga što postoje zidne lampe za dnevni boravak, odnosno one koje se koriste za spavaću sobu ili hodnik, postoje i specijalne lampe za slike, odnosno lampe za kupatilo. A sve one se koriste u unutrašnjosti bilo stambenog ili poslovnog prostora, ali mogu biti montirane i spoljne zidne lampe vrlo interesantnog dizajna.

 

Zidne lampe za dnevni boravak

Osnovni razlog zbog koga se preporučuje koristiti upravo zidne lampe za dnevni boravak jeste što one prvenstveno imaju dekorativnu vrednost.

Naravno da postoje i one takozvane tehničke zidne lampe, čija je osnovna svrha vezana upravo za osvetljavanje samog prostora, ali su ipak u dnevnom boravku one primarno namenjene stvaranju adekvatnog ambijenta.

Trebalo bi, naravno uskladiti odabir zidne lampe za dnevni boravak sa celokupnim enterijerom te prostorije, kako bi on na taj način bio maksimalno upotpunjen. A u tome vam može pomoći pregledavanje brojnih kataloga takvih lampi, mada ukoliko vam više odgovara, možete potražiti i unikatne lampe tog tipa, pod uslovom da se to uklapa uz sav ostali nameštaj u dnevnom boravku.

 

Lampe za slike

Ukoliko ste ljubitelj umetničkih dela ili volite da u stanu držite slike vama dragih ljudi, onda je najbolje da celokupan dizajn upotpunite na jedinstven način, te da odaberete one lampe za slike koje će učiniti da lepota tih umetničkih dela bude još više istaknuta.

Podrazumeva se da bi trebalo voditi računa i o tome šta je na slici, odnosno koji detalj želite da istaknete na taj način, a kako biste odabrali najbolju od svih ponuđenih opcija.

Obično su lampe za slike jednostavnijeg dizajna, jer je njihova osnovna svrha da se lepota jednog umetničkog dela ili fotografije dragih ljudi istakne na najbolji mogući način.

 

Lampe za spavaću sobu

Osvetljenje u spavaćoj sobi svakako ne bi trebalo da bude jako, pa ne čudi što se mnogi odlučuju upravo za zidne lampe za spavaću sobu.

Većina njih ima i prekidač za podešavanje jačine osvetljenja, tako da može biti i prigušeno i nešto jače, a što sve zavisi od toga kako ukućanima odgovara.

Najčešće se zidne lampe za spavaću sobu raspoređuju sa jedne ili sa obe strane kreveta, kako bi bile vrlo lako dostupne.

 

Lampe za kupatilo

Ne samo da imaju dekorativnu ulogu, već lampe za kupatilo imaju itekako korisno funkciju. Naime, budući da većina njih daje samo prigušeno svetlo, to se one obično ostavljaju upaljene i u toku noći, a naročito ukoliko imate decu, jer će im to znatno olakšati ako ustaju u toku noći da odu u toalet, jer se neće plašiti pošto će osvetljenje u tom delu stana biti uključeno.

Poznato je, inače da lampe tog tipa troše vrlo malo električne energije, te nema potrebe da brinete i o finansijama ukoliko odlučite da ih ostavljate da rade i tokom noći.

U većini slučajeva su lampe za kupatilo namenjene da budu postavljene iznad ogledala, a obično se radi o jednostavnijem dizajnu, koji bi mogao da se uklopi u enterijer svakog kupatila.

 

Zidne lampe za hodnik

Da bi se svako ko ulazi u određeni stambeni ili poslovni prostor osetio prijatno, poželjno je postaviti zidne lampe za hodnik, koje će istovremeno imati i dekorativnu i funkcionalnu ulogu.

Na dizajn lampi tog tipa se takođe obraća posebna pažnja, kao i na njihovu boju, a kako bi bila uklopiva sa delovima nameštaja u tom delu stambenog ili poslovnog prostora.

Svrha korišćenja ovih rasvetnih elemenata jeste da na najbolji mogući način osvetle taj deo prostora, budući da je poznato da je predsoblje u većini slučajeva najslabije osvetljen deo kuće, stana ili poslovnog prostora. Upravo iz tog razloga treba sa puno pažnje postaviti zidne lampe za hodnik, kako bi osvetljenje bilo što prijatnije i u tom delu bilo kog objekta.

 

Spoljne zidne lampe (za eksterijer)

Pored toga što se koriste za uređenje unutrašnjosti različitih prostora, na tržištu se mogu naći i spoljne zidne lampe, a koje se koriste prilikom uređenja eksterijera.

Njihov dizajn je uglavnom jednostavniji i podrazumeva korišćenje specijalne, takozvane LED tehnike, mada postoje i zidne lampe za eksterijer u različitim oblicima, a koje će i upotpuniti spoljni izgled objekta i istovremeno poboljšati osvetljenje.

Bez obzira da li ćete se odlučiti za postavljanje reflektora ili će vaš izbor biti jednostavnije, odnosno specijalno dizajnirane spoljne zidne lampe, morate voditi računa o tome gde ćete ih postaviti, a kako bi celokupan prostor oko određenog objekta bio što bolje osvetljen.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *