Kako da znate da bolujete od povišenog krvnog pritiska?

Visok krvni pritisak je bolest koja danas pogađa veliki broj populacije na planeti. Nažalost, sve je više mladih koji vrlo rano prepoznaju simptome ove bolesti, pa samim tim započinju sa terapijom koju dobiju od lekara specijaliste. 

Razlozi su brojni. Brz tempo života praćen svakodnevnim stresom, loša ishrana bazirana na unosom velike količine masti i soli u organizam, zanemarivanje fizičke aktivnosti, samo su neki od mnogobrojnih faktora koji mogu biti potencijalni okidači za razvoj hipertenzije.

Kako prepoznati simptome visokog krvnog pritiska?

Najčešći simptomi koji mogu da ukazuju da imate problem ovakve vrste često su povezani sa učestalošću glavobolje koju osećate i po nekoliko dana, nedostatkom energije i lakom zamaranju pri minimalnom fizičkom naporu.

Genetski faktor je definitivno jedan od najčešćih uzročnika hipertenzije. Ako vam neko u porodici boluje od povišenog pritiska, postoji šansa da genetski nasledite ovu bolest. Ipak, to ne mora uvek biti slučaj. Ako vodite računa o svom zdravlju tako što se zdravo i redovno hranite, a istovremeno se i bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti, nemate mnogo razloga za brigu.

Zbog čega je važno da vodite računa o ishrani?

Ne kaže se džabe da zdravlje na usta ulazi. Veliki broj stručnjaka poput nutricionista i svih onih koji se bave principima zdrave ishrane smatra da je nezdrava ishrana nešto što najviše može uticati da dobijte neku bolest svaremenog doba. Kakve vrste namirnica unosimo u svoj organizam, oslikava se direkto i naš fizički izgled ali pre svega utiče na to koliko smo zdravi i kakav nam je imuni sistem. 

Ako vam je ishrana koncipirana na prženoj i masnoj hrani, slatkišima, testu, imate veliku šansu da obolite od ovakvog oblika bolesti. Takve osobe najčeće imaju probleme i sa prekomernom težinom. Da biste se rešili ovog zdravstvenog problema, savetujemo vas da najpre odete kod nutricioniste koji će vam prepisati odgovarajući plan ishrane koji će vam pomoći da smršate. Na taj način regulisaćete i problem visokog krvnog pritiska. 

Koja hrana vam može pomoći da izbegnete probleme viskog krvnog pritiska?

Ishrana koncipirana na unosu kvalitetnog voća i povrća, smanjenom unosu soli i alkohola samo su neki od načina da učinite nešto korisno za svoje zdravlje. Preporuka je da hranu spremate na pari ili grilu jer ćete nako iskoristiti sve korisne sastojke namirnica. Od mesa jedite najviše ribu i morske plodove, a prasetinu i jagnjetinu zaobiđite u širokom luku zbog velike količine masnoća koje sadrže. 

Doručak neka vam bude najvažniji obrok koji nikada ne smete da preskočite. On treba da bude baziran na dovoljnom unosu proteina koji će vam omogućiti da duže ostanete siti. Za užinu je obavezno neko voće (najbolje sezonsko), za ručak je najbolje pripremiti neku salatu sa povrćem, a večeru bi bilo poželjno da zaobiđete. 

Privatne laboratorije u Novom Sadu-mesto gde možete da obavite neophodne kontrole

Ukoliko već neko vreme osećate simptome visokog krvnog pritiska, pre nego što se obratite za stručnu pomoć, potrebno je da obavite određene zdravstvene analize poput analize krvne slike. To možete učiniti u nekoj privatnoj laboratoriji. Laboratorije Novi Sad pružaju kompletnu uslugu praćenja i otkrivanja hipertenzije po vrlo pristupačnim cenama.

Budite dovoljno odgovorni i brinite o svom zdravlju!

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *