Kako izabrati adekvatnu zavesu za neku prostoriju?

Bez obzira da li želite potpuno da renovirate svoj dom ili samo želite da unesete neku promenu u svoj životni prostor, važno da odlučite da li ćete pribeći savremenim ili tradicionanim rešenjima.

Novi trendovi diktiraju različite ponude, a vaš je izbor da li ćete se tim trendovima prilagoditi ili ćete ipak ostati dosledni sebi i držati se starog dobrog recepta i tako igrati na sigurno i provereno.

Kada potpuno opremite svoj kutak među poslednjim sitnicama ostaje izbor zavese. Neko se odluči da u svom domu nema zavese, jer mu je to jedna obaveza više kada je čišćenje u pitanju, a neko upravo odluči da izborom zavese unese nešto novo u svoj kutak. Oni koji su tradicionalniji biraju dugačke zavese. Još uvek ima i nostalgičara čiji je životni prostor i dalje ukrašen heklanim i dugačkim platnenim zavesama iako one nisu više u modi.

zavese u enterijeru

Idealna boja zavese

Perfektan izgled prozora zavisi često i od same boje zavese zato je važno da se čitav enterijer uklopi sa bojama zavesa. Nekada je dobro eksperimentisati sa bojama, jer se tako razbija monotonija same prostorije ukoliko su slični dezeni nameštaja i drugih elemenata unutar vašeg stana.

Neko je sklon kombinovanju dve boje, dok postoje i oni koji pribegavaju isključivo svetlim bojama, a pored bele, siva i bež zavesa sigurno dobro pristaje u svakoj prostoriji i uvek je dobitna kombinacija sa ostatkom boja u prostoru.

Ako se opredelite da uz zavese koristite i draperije, preporuka je da to budu različite kombinacije boja.

Takođe, za one koji vole minimalizam, preporučuju se praktične rolo zavese, a upravo njihova boja treba da bu upadljiva kako bi sam kontrast boja doprineo da prostor bude jedinstven i upečatljiv. Za minimalizam su karakteristični crno-beli enterijeri, pa je preporuka da boja rolo zavesa bude u jakom kontrastu sa samim prostorom. Da li će rolo zavese biti zelene, roze ili neke druge jarke boje, to zavisi od samog vlasnika stana ili kancelarije.

Kada je reč o spavaćim sobama uglavnom se preporučuju kraće pretežno platnene, jer upravo to platno omogućava probijanje dovoljne količine svetlosti u spavaćoj sobi. Slična preporuka je i za dečije sobe.

Takođe, mnogi stručnjacu u uređenju enterijera savetuju da prilikom odabita modela i boje zavesa pažnju obratite i na roletne koje se nalaze na vašim prozorima i sa njima ih uskladite.

Duge ili kratke – zavese za svaku prostoriju vašeg doma

Da bi se uz vašu rasvetu, nameštaj i druge detalje enterijera zavese savršeno uklopile važno je voditi računa ne samo o materijalu ovog ukrasa, veći i o njenim dimenzijama. Naime, ne ide uz svaki prozor dugačka zavesa, niti je svaka prostorija idelna za kratku zavesu.

Kako bi se obezbedio mrak i privatnost doma, najbolje je izabrati kratke zavese. One se mahom stavljaju u kupatilo, kuhinju i u dečije sobe. Montiraju se tako što se kače ili ispod plafona ili iznad okvira prozora, a njihova dužina nikada ne pada ispod ivice prozora. Praktična je upotreba kratkih zavesa, ali takođe i funkcionalna.

Nasuprot njima, dugačke zavese birajte za sve druge prostorije. Vaša dnevna soba, a i sam enterijer u njoj izgledaće elegantno uz dugačku zavesu, a ako vam se čini da će bolji efekat imati kratka zavesa, pokušajte da je okačite u dnevnu sobu.

Videćete da je ipak dugačka zavesa pravo i savršeno rešenje za vaš dnevni boravak.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *