Kako izgleda izrada nameštaja po meri

Nameštaj po meri se sve više radi i sve više ljudi se odlučuje da svoje stanove, kuće, ali i poslovne prostore uređuju upravo naručivanjem i izradom nameštaja po meri. Naravno, to ne mora uvek da se naručuje, jer je danas i te kako moguće i olakšano ljudima da i sami, ukoliko to žele, uz malo truda i odvojenog vremena naprave nešto što im je potrebno. Međutim, kada se radi o većem projektu, o nečemu što je potrebno da izgleda lepo, da bude sasvim funkcionalno, onda je bolje stvar prepustiti u ruke profesionalaca, koji će na kraju i uraditi to što vam je potrebno i šta vam je želja. Sam proces izrade nameštaja po meri nije jednostavan, niti kratko traje, pa evo o čemu sve mora da se misli i koji koraci moraju da se prođu.

Uzimanje mera

Prva i osnovna stvar jeste uzimanje mera i premeravanja prostora u kojem će se neki komad nameštaja naći. Pre svega, uzimaju se grube mere, da se vidi kako i koliki je komad potrebno napraviti, a da on izgleda dobro uklopljeno u celokupan enterijer. Nakon toga, kada se uzmu mere, koje se kasnije svakako koriguju malo, sledi drugi korak.

Crtanje skice

Drugi, veoma bitan korak, zapravo je crtanje skice, odnosno, stvaranje nacrta kako će sve izgledati. Sama skica zavisi od prostora koji imate pred sobom, potreba koje treba sam komad da zadovolji, odnosno, to da sve bude u potpunosti funkcionalno, kao i od vašeg ukusa. Osim prema funkcionalnosti, skica mora da prati vaš ukus i stil koji želite da „pogodite“ pravljenjem određenog komada. U trenutku kada je skica gotova, kada ispunjava sve što je potrebno i prema vašoj želji, onda se vrši merenje ponovo, te se beleže tačne mere svakog dela, svake daske, police i svega onoga što je deo tog komada nameštaja koji se izrađuje.

Biranje materijala

Nakon svega sledi biranje materijala od čega će se sve izraditi. Sam materijal najpre zavisi od toga šta se pravi, da li se radi o nekom stolu, komodi, policama, kuhinji, a uglavnom su u poslednje vreme u najvećoj ponudi iverica i medijapan, mada su tu još i drvo, staklo, te neki drugi materijali. Uvek uz savete profesionalaca birajte sam materijal, zbog kvaliteta i izdržljivosti, dok boju, dezen, ostavite svojim željama i zahtevima.

Okov za nameštaj

Biranje glavnog materijala je tek početak, jer ono što vas čeka nakon svega jeste biranje onoga što se naziva okov za nameštaj. Uglavnom se smatra da je okov za nameštaj nešto što se koristi isključivo za spajanje dasaka, međutim, najpre treba uložiti u njihov kvalitet, jer će oni učiniti da svaki komad bude dosta čvršći, jači, a samim tim i izdržljiviji i dužeg veka. Okov za nameštaj ne podrazumeva samo klizne okove, šine za fioke, već se tu nalazi još mnogo čega. U okov za nameštaj spadaju i sve šarke, među kojima imate brojne vrste da odaberete, opet prema svojim željama i potrebama, rucice za namestaj, ručke za vrata i fioke, nosači za police, nezavisno da li su to unutrašnje ili pojedinačne, spoljašnje police, te sav propratni materijal koji se koristi za spajanje i dodavanje na daske od materijala koji ste odabrali.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *