Kako održavati kožnu jaknu

Kožna jakna je bila i ostala najtraženiji i najaktraktivniji modni odevni dodatak. Popularna kako kod žena tako i kod muške populacije. Nezaobilazna kada želite da ostavite snažan utisak, ali i vrlo uklopiva u bilo koju kombinaciju.

Danas ćemo se baviti pitanjima koja se tiču održavanja i čišćenja kožnih jakni. Pa da vidimo kako se kožna jakna može očistiti.
Napominjemo, nema potrebe da trošite bogatstvo na hemijsko čišćenje kožne jakne ukoliko je ona prljava ili zamrljana. Evo nekih rešenja koja su pristupačnija i ekonomičnija, svako može ovo primeniti kod kuće i učiniti da njihov omiljeni modni dodatak bude kao nov, a do kojih smo došli u razgovoru sa ljudima iz prodavnice Casa dell intimo, koji se uspešno bave prodajom kožnih jakni. Svakako, njihov savet je da uvek proverite etiketu i uputstva proizvođača za održavanje konkretnog modela vaše muške ili ženske kožne jakne, ali i da o svim pitanjima kosultujete iskusne prodavce koji vam mogu dati korisne savete.

Kožne jakne svakom vašem “luku” obezbeđuju utisak atraktivnosti i moderne, opasne elegancije. Međutim, veoma skupe kako nekada tako i sada, a mogu biti skupe i za čišćenje, jer ih ne možete jednostavno ubaciti u mašinu za pranje veša sa svojim farmerkama. Ali, možete je očistiti kod kuće i držati je u dobrom stanju.

Evo kako možete očistiti kožnu jaknu

Za čišćenje kože ne koristite sredstva za čišćenje na bazi amonijaka ili izbeljivača. Oni mogu oštetiti tkaninu i uzrokovati da koža postane suva ili čak da pukne. Nemojte koristiti previše vode, jer se mogu javiti mrlje i može se promeniti boja vaše kožne jakne.

Trenutne mrlje koje nastaju usled prosipanja sokova, alkohola, hrane, šminke ili čega drugog očistite odmah suvom krpom. Koža je porozna i upija tečnosti, uzrokujući stvaranje mrlje. Koža takođe može da se ogrebe, tako da držite oštre predmete dalje od nje.

Da biste očistili kožu, pomešajte rastvor tople vode i tečnost za sudove, umočite mekanu krpu u nju, procedite je i obrišite jaknu. Sličnu kombinaciju možete napraviti sa vodom i sirćetom umesto tečnosti za sudove. Kada obrišete jaknu, sačekajte neki minut pa probrišite jaknu novom, čistom krpom. Na kraju jaknu osušite peškirom.

Da biste uklonili mrlje sa jakne možete korisiti i jednu od ovih stvari:

Pasta za zube

Prstima nanesite pastu za zube na isflekano mesto, a onda mekom, pamučnom krpom lagano trljajte to mesto. Neka vam pokreti budu nežni i pasta će upiti fleku, nemojte preterivati sa trljanjem jer i pasta može oštetiti vašu kožnu jaknu. Nakon ovoga uzmite vlažnu krpu i uklonite pastu.

Aceton ili skidač laka za nokte

Mrlje od mastila ili nekog ulja, nabolje možete ukloniti acetonom za nokte, ali i kod ovakvog postupka budite obazrivi. Natopite acetonom pamučnu krpu i držite na mesto gde se nalazi mrlja, nemojte da trljate, jer možete učiniti da se mastilo proširi i nemojte da držite mnogo dugo ili da zahvatate veću površinu no što zauzima mrlja kako ne biste stvorili nove fleke.

Soda bikarbona

Sodom bikarbonom možete ukloniti masne mrlje. Nanesite sodu bikarbonu na masno mesto na jakni, ostavite tako preko noći, a onda ujutru probrišite vlažnom, pamučnm krpom. Soda bikarbona će upiti svu masnoću. Nakon toga obrišite jaknu suvim peškirom.

Alkohol

Alkohol pomešan sa vodom može poslužiti kao dobra kombinacija kada želite da se rešite buđi sa kožne jakne.
Nećete se pokajati ukoliko se odlučite za neko od ovih rešenja, ne košta vas ništa, samo budite pažljivi i strpljivi i rezultati će sigurno biti vidljivi. Kada očistite jaknu, premažite je kremom koju koristite za lice ili ruke, ostavite da odstoji 15 minuta, na taj način vraćate sjaj svojoj jakni i doprinosite njenom održavanju, sprečavate pucanje i dalje oštećenje i obezbeđujete joj duže trajanje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *