Kako se leče kondilomi?

Kondilomi su oboljenje reproduktivnih organa, odnosno genitalija i najčešće se prepoznaju kao male bradavice. Prenosi se kontaktom kože na kožu, a najčešće putem seksualne aktivnosti. Uzrokuje ih virus poznat kao HPV, koji je uzročnik i mnogih drugih bolesti. Osoba može imati HPV virus i dalje ga prenositi bez ikakvih simptoma. Bradavice se lako leče i uklanjaju, ali u organizmu zauvek ostaje taj virus.

Kondilomi su lako prenosivi

Genitalne bradavice ili kondilomi su najčešća polno prenosiva bolest i pogađaju milione ljudi. Najmanje polovina seksualno aktivnih muškaraca i žena je u nekom trenutku zaražena HPV-om. Ono što je karakteristično je da se osoba može zaraziti, bez ikakvih znakova infekcije. Kondilomi koji se ne leče, kod žena, mogu dovesti do raka grlića materice. Genitalne bradavice se mogu ponoviti, bilo od iste prvobitne infekcije ili od ponovne infekcije drugim tipom HPV-a. Skoro je nemoguće utvrditi izvor virusa, jer se bradavice mogu pojaviti nedeljama ili mesecima nakon infekcije. Seksulani odnosi bez zaštite spadaju u rizično ponašanje i mogućnost lake zaraze.

Kondilomi kod muškaraca su lakše uočljivi

Bradavice izazvane ovom infekcijom, tj. kondilomi kod muškaraca će se lakše videti, zbog same fizionomije genitalija. Ponekada se javljaju i pojedinačne bradavice, koje ne moraju nužno da budu kondilomi. Zato je najbolje posetiti lekara. Da bi dijagnostikovao genitalne bradavice kod muškaraca, lekar će vizuelno proveriti genitalnu oblast da vidi da li su bradavice prisutne. Može se primeniti rastvor sirćeta kako bi se lakše uočile bradavica koje nisu podignute i vidljive. Međutim, što se tiče samog HPV virusa kod muškaraca, ne postoji rutinski test koji bi proveravao visokorizične sojeve koji mogu izazvati rak. Kod žena se jednom godišnje radi Papa test.

Rutinski postupak lečenja

Kao što je već napomenuto, uklanjanje bradavica je zasigurno uspešno, ali virus HPV ostaje u organizmu. Lečenje bradavica podrazumeva uklanjanje izraslina najčešće laserom ili
zamrzavanjem tečnim azotom. Uz to ide i terapija u vidu antibiotika, raznih rastvora i krema. Uzdržavanje od seksualnih odnosa se preporučuje dve nedelje nakon intervencije uklanjanja bradavica. Za to vreme ožiljci će se zarasti i koža će se oporaviti. Kondilomi se mogu ponovo pojaviti, čak iako se nije desio nikakav rizičan kontakt. Sa obzirom na to da je virus i dalje stanovnik organizma, ta mogućnost uvek postoji. Stanje celokušpnog imunog sistema takođe može uticati na aktiviranje virusa. Nekada, vrlo retko, se dešava da se kondilomi sami od sebe povuku, ali i to treba ispratiti sa ginekologom, odnosno urologom.

Kako se kondilomi mogu izbeći?

Najsigurniji način zaštite od bilo kakvih infekcija, pa i kondiloma je apstinencija. Osim toga, rizik se može smanjiti ukoliko se partneri ne menjaju često, odnosno ukoliko se seksualna aktivnost obavlja sa samo jednom, isto tako monogamnom osobom. Kondomi mogu pružiti određenu zaštitu od prenošenja HPV-a. Nažalost, oni nisu 100% efikasni, pošto se HPV prenosi prvenstveno kontaktom koža na kožu. Virus i dalje može inficirati kožu nepokrivenu kondomom. U nedavnom istraživanju mladih žena koje su tek postale seksualno aktivne, one čiji su partneri koristili kondom tokom svakog seksualnog odnosa, imale su 70% manje šanse da dobiju HPV infekciju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *