Kako sprečiti, a kako lečiti proširene vene

Proširene vene nisu samo estetski problem koji mahom muči žene posle trudnoće, već se podjednako mogu pojaviti i zbog hormonskih poremećaja, uvećanja telesne težine, dugotrajnog stajanja ili sedenja… Takođe, ova poteškoća može se javiti i kod muškaraca, iako je činjenica da je lepši pol mahom podložniji ovom problemu.

Imajte na umu da i nasledni faktor može biti ključan za proširene vene, te posebno vodite račune ako su Vaši roditelji ili bake i deke bolovali od ovog problema, kako biste ga na vreme sprečili.

proširene vene

Zdravom ishranom i vežbanjem sprečite proširene vene

Iako se na sve strane može čuti da zdrava ishrana i fizička aktivnost dovode čitav organizam u balans, podjednako je retkost da se ljudi na ovaj način posvećuju svom telu. Upravo ovakvi vidovi nebrige o sebi ključni su i za okolnosti u kojima nastaju proširene vene.

Gojaznost vrši dodatni pritisak na noge, te svaki kilogram viška ne samo estetski, već i zdravstveno radi protiv Vas. Pritom, ukoliko Vaš posao zahteva dugo stajanje ili neprekidno sedenje, proširene vene lako ćete sprečiti svakodnevnom aktivnošću, rekreativnim vežbanjem omiljenog sporta ili makar šetnjom. Zato, zaboravite na prevoz i automobil i makar tri puta nedeljno do posla idite peške.

Kako lečiti proširene vene bez operacije

U kasnijim stadijumima, proširene vene mogu izazvati oticanje nogu, nadutost, grčeve, pa samim tim i bolove, koje bi trebalo što pre početi lečiti. Vaš lekar će odrediti potrebnu terapiju, a proširene vene se bez operacije mogu lečiti specijalnim vežbama za poboljšanje cirkulacije i nošenjem elastičnih čarapa ili zavoja, kao i ortopedskih uložaka za obuću.

U ovakve metode spadaju i terapije lekovima i različitim gelovima, uz korisno sprovođenje hidromasaže i ostalih načina masiranja regije koja je zahvaćena ovim problemom.

Sklerozantna terapija takođe spada u jedan od procesa kojima se proširene vene mogu izlečiti bez operacije, i koju će Vam lekar propisati ukoliko ispunjavate uslove za to, a nikako u slučajevima kada je (na primer) pacijent nepokretan ili ima višak masnih ćelija na nogama.

Od izuzetne je važnosti napomenuti da se proširene vene moraju lečiti samo u dogovoru sa lekarom, kako ne biste izazvali suprotne efekte korišćenjem lekova na svoju ruku.

Sve mogućnosti operisanja

Pošto se operacijom otklanja uzrok, a ne manifestacija problema, proširene vene najbolje se leče operativnim metodama, ukoliko ostale terapije poput masaže, lekova i vežbanja ne daju zadovoljavajuće rezultate. Takođe, operacija vena moguća je i ukoliko je u pitanju samo estetski problem, jer se na ovaj način ujedno sprečavaju i dalji (teži) stadijumi bolesti, i eventualne komplikacije po zdravlje.

Klasična operacija vena, iako u našoj zemlji još uvek najzastupljenija, polako se smenjuje drugim vidovima operisanja, koji su manje bolni ili bez rezova i koji zahtevaju kraći oporavak. Dakle, proširene vene mogu se izlečiti ovom najzastupljenijom metodom, ali bi trebalo navesti i one savremenije koje daju iste ili još bolje rezultate.

Tretman laserom ili radiotalasima jedan je od takvih procesa, koji proširene vene direktno tretira ovakvom vrstom lečenja, i omogućuje pacijentu da se, bez klasičnih hirurških rezova, u rekordnom roku oporavi i vrati svojim svakodnevnim obavezama.

Proširene vene mogu se lečiti i vodenom parom, koja je ujedno i revolucionarno otkriće među savremenim tretmanima, jer se na potpuno prirodan način ovaj problem rešava.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *