Kako spremiti vaš automobil za dug put?

Bezbednost uvek mora biti na prvom mestu. Pa tako kada krećete na put svojim automobilom, morate biti potpuno sigurni da su svi auto delovi u potpuno ispravnom stanju i da sa te strane neće biti nikakvih problema. To se postiže detaljnim pregledom vašeg ljubimca pre nego što krenete na putovanje i tada sve auto delove koji su oštećeni ili dotrajali je potrebno zameniti. Na raspolaganju vam je kupovina novih delova, a možete se odlučiti i za polovne. Samo treba biti pažljiv, jer postoje oni delovi za koje se preporučuje da se nabavljaju samo novi, kao i oni koje slobodno možete naći polovne.

auto-delovi

Uvek u prtljažniku vašeg automobila morate imati rezervnu gumu, kao i alat, a sve to iz predostrožnosti, jer nikada ne možete predvideti sve situacije koje će vam se dogoditi prilikom putovanja, pa je izuzetno bitno da budete spremni, i u slučaju nekih manjih problema reagujete na licu mesta.

Servis pre polaska na put je obavezan

Ovo je nešto što ne smete prepuštati slučaju i što morate obaviti. Mali servis je idealan kao sigurna provera ispravnosti automobila i njegovih delova pre nego što krenete na put.

Pravilo je da se u tom slučaju proverava set kvačila, jer problemi sa njim mogu zadati velike glavobolje u toku putovanja. To je izuzetno osetljiv sistem, koji je konstantno u upotrebi pa se, pa se i veoma često haba i mora mu se obratiti posebna pažnja. Napominjemo da i od vašeg načina vožnje zavisi u kakvom stanju se nalazi kvačilo, tako da i to morate imati na umu.

Kada pričamo o bezbednosti, kočioni sistem se nameće kao jedan od najbitnijih auto delova. Zato je obavezan kompletan servis kočnica, gde se proveravaju kočioni diskovi, cilindri, disk pločice i sve ostalo što je bitno za njegov nesmetan rad.Tu naravno spada i provera kočione tečnosti.

Tu je naravno i zamena filtera i ulja, zatim antifriza, kao i ulja u menjaču. Zatim, vodena pumpa, španeri, zupčasti kaiš su takođe oni auto delovi koji zahtevaju proveru, a vi morate biti sigurni da su ispravni. Jer ćete samo u tom slučaju moći da se potpuno posvetite uživanju na vašem putovanju.

Na šta posebno obratiti pažnju pri nabavci auto delova?

Kao što smo već napomenuli, auto delove možete nabavljati nove ili polovne.

Polovne auto delove ćete naći na svakom auto otpadu, ili do njih možete doći pretragom na internet. Ali napominjemo da se samo određeni delovi nabavljaju kao polovni. To su pre svega oni koji ne utiču na bezbednost, kao što su recimo retrovizori, brisači, zatim farovi i slični. Takve auto delove bez problema možete nabaviti kao polovne, ali se naravno podrazumeva da su odlično očuvani i u ispravnom stanju.

Sa druge strane, auto delovi iz kočionog sistema, zatim sistema kvačila ili zupčenja se moraju nabaviti kao novi jer su izuzetno bitni za funkcionisanje automobila i njegovu bezbednost, tako da bi sa te strane trebali biti oprezni i na tim delovima nikako ne bi trebalo štedeti, već gledati pre svega kvalitet.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *