Kako urediti dvorište za bezbednu dečiju igru

tobogan-za-decu-crveni-dete-mama-sneg

Pexels.com

Igra na otvorenom je ključna za dečji razvoj i zdravlje, pa je stoga veoma važno da ohrabrite svoje mališane da provode više vremena vani. Jedan od načina da podstaknete dete da se više igra napolju nego da bude ispred ekrana jeste stvaranje sjajnog prostora za igru u dvorištu.

Uređenje dvorišta ne mora da košta mnogo i ne zahteva previše truda. Zapravo, uz malo angažovanja i nekoliko originalnih ideja, vrlo lako možete kreirati idealno igralište ispred/iza kuće. Vaše dete će obožavati svoj kutak za igru i uskoro ćete ga moliti da uđe unutra!

Osigurajte dovoljno mesta i opreme za aktivnu igru

Možda deluje očigledno, ali svakako je vredno napomene – deca vole da imaju prostora za kretanje. Aktivna igra je od vitalnog značaja kada želite da podstaknete dete da se više kreće. Postoje igračke za dvorište koje vam u tome mogu pomoći.

Ako želite da motivišete dete da više skače, od koristi će svakako biti trampolina, konopac za preskakanje ili možda prostrka za poskoke. Hulahop obruč je takođe jedan od rekvizita koji mogu odlično da posluže. Za penjanje su korisne merdevine, za guranje kolica ili guralica, dok je za ljuljanje neizostavna ljuljaška. Stariju decu možete zainteresovati za trapez. 

Tobogani su sjajan rekvizit za decu, jer služe i za klizanje i za penjanje, a samim tim razvijanje motorike. Mališani obožavaju uzbudljivo spuštanje niz tobogan i neće im pasti teško da se nekoliko puta uzastopce penju uz merdevine kako bi doživeli zabavno klizanje. Na tržištu su dostupni tobogani raznih dimenzija, tako da lako možete naći model koji odgovara uzrastu vašeg deteta.

Naravno, pored trajne opreme poput tobogana ili ljuljaške, za uređenje dečjeg igrališta možete koristiti i “mobilne” delove poput lopti, reketa, frizbija, golova i slično.

Kretanje je važno za fizičko zdravlje, a kroz aktivnu igru deca razvijaju motoričke veštine. Međutim, ovo je ujedno i sjajan način da deca nauče kako da padaju i kako da se ponovo podignu. Igrajući se na otvorenom, mališani postaju svesniji svojih mogućnosti, procenjuju rizike i uče kad i koliko treba da budu oprezni. 

“Neuredni” kutak za razvijanje čula

Pored tobognana, ljuljaške i obaveznih lopti, svako dvorište koje želite da pretvorite u oazu za dečju igru treba da ima kutak za igranje u blatu. Igra sa peskom, vodom i blatom je definitivno deci među omiljenim aktivnostima. Iako je pomalo neuredno (i neke roditelje izluđuje), “prljanje” zemljom i peskom je korisno i podsticajno za razvoj mozga, što se dešava kada se deca bave senzornim iskustvima koja aktiviraju pet čula. (Blagotvorno je trčanje i po travnatoj površini!)

dete-pesak-blato-kamion

Pexels.com

Za slučaj da nemate dovoljno prostora ili ne želite da u dvorištu imate “trajnu” jamu sa blatom i peskom, kao alternativu možete koristiti kadicu sa senzornim materijalima. Šljunak, pesak, gomila lišća, šišarke, morske školjke, kamenčići – sve dolazi u obzir. Kofice, grabulje, lopatice koristite kao “dodatna pomagala”. 

Dvorište kao pozornica za svet iz mašte

Možete li u svom dvorištu da napravite magičnu baštu patuljaka, pećinu za medveda, gusarski brod ili kulu u kojoj stanuju princeze? Razvijanje mašte je jedna od glavnih “posledica” igre, a kada dete ima idealnu scenografiju, onda ceo proces ide mnogo brže. Mogućnosti za maštovitu igru na otvorenom su istinski beskrajne, potrebno je samo da razmislite o interesovanjima svog mališana.

Ako posedujete kućicu, šator ili tvrđavu, onda već imate veliki potencijal za fantastičnu igru pretvaranja. Tajno skrovište, svemirski brod ili frizerski salon – sasvim je svejedno kakva će biti postava dok se deca zabavljaju. 

Kreativna igra na otvorenom je važna

Ako ste mislili da je kreativno stvaranje rezervisano samo za unutra i rad za stolom, prevarili ste se. Crtanje, slikanje i igranje sa kolaž papirom nisu jedine aktivnosti koje razvijaju kreativnost kod deteta. Naprotiv, igralište koje pravite u dvorištu može i te kako da podstakne mališane da razmišljaju kreativnije ukoliko uključite “konstruktorske” izazove, muziku, razna umetnička iskustva i mogućnosti za rešavanje problema. 

Razmotrite da postavite u jednom ćošku tablu za pisanje kredom ili možda da redovno iznosite napolje štafelaj i boje. Razvucite od jednog do drugog drveta stari beli čaršaf na kom deca mogu da slikaju celog dana – biće oduševljena.

Bezbedan prostor za decu za igru i povezivanje sa prirodom

Bašta i povrtnjak iza kuće mogu biti odlična polazna tačka za učenje o prirodi i svetu koji nas okružuje. Ako uključite dete u brigu o biljkama koje gajite, činite veliku stvar. Pored toga što uči kako da gaji bilje i bezbedno traži insekte, svaki mališan razvija svest o tome koliko je važno čuvati prirodne resurse naše planete.

Proširite interesovanja i prirodnu radoznalost deteta o svetu tako što ćete mu obezbediti torbu za istraživanje na otvorenom. Lupe, mreže za leptire, hranilice za ptice, dvogled – sve to može biti sjajna oprema i alat za malog prirodnjaka i istraživača. 

Da li napraviti tajno mesto za skrivanje i tihu igru?

Možda ste u nedoumici da li da izdvojite prostor za skrivanje od sveta i mirnu i tihu igru. Tajni kutak u kom dete može da predahne od dinamične, aktivne igre i jurnjave je svakako dobrodošao i može mnogo koristiti mališanu. U ove svrhe može poslužiti šator ili tvrđava za maštanje, ali i viseća mreža, odnosno ležaljka ispod drveća, na primer. 

kućica-dvorište

Pexels.com

U velikim dvorištima gde ima dovoljno mesta možete da napravite kolibicu ili zasadite jelke ili suncokrete, odnosno neko visoko ili žbunasto bilje. Naravno, kućica na drvetu je apsolutni favorit kod dece, pa razmislite o tome kao o projektu u kom može da učestvuje cela porodica.

Kreativnost i snalažljivost su ovde, svakako, osobine koje dolaze do izražaja. Prema tome, ako nemate dovoljno mogućnosti za velike kućice i investiranje, možete napraviti fantastično privremeno skrovište i od 3-4 većih kišobrana. Dečija radost je zagarantovana.

Koji je magični sastojak svakog dečjeg igrališta?

Na kraju, pored truda koji uložite u realizaciju bilo koje ideje za dečje igralište u dvorištu, važno je da ne zaboravite glavni “sastojak”, a to je vreme. Postarajte se da u užurbanom svakodnevnom rasporedu vaše porodice odvojite dovoljno vremena za slobodnu igru na otvorenom

Spuštanje niz tobogan, penjanje na drvo ili lov na leptire – kada se igraju u bezbednom i kreativnom okruženju, mališani rastu zdravi, razvijaju motoriku i radoznalost za svet oko sebe. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *