Kandida – kako je prepoznati?

kandidaImate problema sa pojačanim sekretom koji je bele boje i neugodnog mirisa? Niste sigurni o čemu se radi, a pretražujući forume ili poveravajući se bliskim drugaricama, nalazite mali milion mogućnosti uzroka ove pojave. Između ostalog, verovatno ste čuli za kandidu, ali ne znate šta ona tačno predstavlja. Kandida je vrsta gljivice koja se nalazi u telu svakog ljudskog organizma. U normalnim okolnostima ona biva kontrolisana tzv. dobrim bakterijama i ne pravi nikakve probleme samom organizmu. Ali postoje određeni uslovi koji dovode do razmnožavanja kandide u raznim organima što dalje vodi razvijanju bolesti poput vaginalne kandidijaze, ali i drugih oblika u zavisnosti od toga gde je došlo do nagomilavanja gljivica. Kad je konkretno reč o vaginalnoj kandidijazi, postoji niz simptoma koji nedvosmisleno upućuju na ovu bolest. Ne moraju se svi javiti istovremeno ili biti prisutni u istoj meri, to zavisi od čoveka. Ipak, ono što je najbitnije jeste uočiti simptome i posetiti što pre ginekologa. Samo on može da vam propiše odgovarajući terapiju. Najzad, koji su to simptomi pored gorepomenutog?

Simptomi

Vaginalna kandidijaza je bolest vagine, njenih delova i karakterišu je mnogi simptomi. Sve počinje sa pojačanim sekretom beličaste boje koji ima neprijatni miris. To naravno nije jedini pokazatelj. Često se javlja i neugodni svrab u predelu vagine. Uz to prisutan je i bol prilikom odnosa. Prilikom samopregleda možete videti i da vam je unutrašnjost vagine otečena i crvena. Tu su i drugi simptomi poput peckanja prilikom mokrenja. Ukoliko imate većinu nabrojanih simptoma, nedvosmisleno bi trebalo da je u pitanju kandida. Ipak, najbolje što možete da uradite za sebe jeste da posetite lekara. Samo on sa sigurnošću može da utvrdi o kojoj bolesti se radi i da prepiše potrebne lekove. U slučaju kandide, propisaće vam antimikotike – lekove koji sprečavaju dalje širenje gljivica. Sama terapija ne traje naročito dugo, ali za to vreme ne bi trebalo da upražnjavate seksualne odnose. Najzad, veoma je bitno napomenuti da se ovde ne radi o bolesti koja se prenosi seksualnim putem, ali da partner ipak treba da se bar sam pregleda i ukoliko primeti neke promene na polnom organu da i sam koristi neku kremu ili drugi antimikotik.

Vodite računa o sebi

Važnije od same boesti jeste njen uzrok, zato dobro razmislite šta bi mogao biti okidač u vašem slučaju. Ako je u pitanju neka od uobičajenih nezdravih navika poput pušenja ili nošenja donjeg veša koji je sintetičkog porekla, onda bi zaista najbolja stvar za vas bila da što pre promenite svoj život i izbacite ono što vas ugrožava. Koliko god da jurite i žurite svakog dana kao muva bez glave, ne sme da postoji opravdanje zbog kog ćete zapustiti svoje zdravlje. Pogotovo u ovakvim slučajima kao što je kandida gde postoji toliko načina prevencije kojima možete i više nego uspešno da predupredite i izbegnete bolest. A kad uostalom nije bilo ,,bolje sprečiti, nego lečiti“? Zato budite samosvesni, poštujete svoj duh i telo, negujte i osluškujte ga svaki dan. Odlasci lekaru će se značajno prorediti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *