Lakše učenje i razumevanje

Nauka i medicina potvršuju da je sve promenljivo. Znanje koje stičemo sve je obimnije, a ono nam pomaže da postajemo bolji, brži i da kvaitetnije živimo. Učenje je glavni motor razvoja svakog čoveka, a da bismo stalno išli ka većem progresu moramo pratiti i usvajati nova znanja, međutim, da li je to baš lako? Ako koristite mape uma, onda jeste.


Danas većina studenata traži načine kako brzo i lako da nauči obimno gradivo, kako da što efikasnije usvoji ključne informacije i kako da zanemari nebitne detalje. Često se koriste mape uma u nastavi ali ih koriste i studenti  prilikom učenja kod kuće. Da bi se izbeglo zamarajuće i suvoparno učenje, sve se više ljudi okreću sticanju veptine crtanja mape uma. One predstavljaju kreativan način za savladavanje obimnog gradiva i usvajanje velike količine novih informacija. Dobra organizacija beleški, odvajanje manje bitnih od ključnih pojmova, eliminacija suvišnjih detalja i preglednost prednosti su koje mape uma pružaju svakome ko se odluči da ih koristi. Da bi se što lakše u bolje razumela struktura nekog učenja, one su najblji način za usvajanje novog gradiva.

Nije važno kojeg ste uzrasta i na kom ste nivou obrazovanja, jer mape uma mogu da pomognu svima. I ne samo studentima i đacima, već i poslovnim ljudima i njihovim partnerima. Naime, mape uma omogućavaju brzo učenje i pamćenje ključnih informacija, a da pritom ne rasipamo pažnju na nebitne sitnice. Bilo da je u pitanju učenje novog gradiva, sistematizacija postojećeg ili sažimanje i upoređivanje različitih informacija, ona tehnika može da posluži i za rešavanje mnogih problema koji su u vezi sa učenjem, ali i sa poslom.

Koje mape uma postoje?

Londonski psiholog Toni Buzan kada je osmislio ovu tehniku za brže savladavanje novih znanja, koristio je papir i olovku i pomoću ruke je crtao svoju mapu. Danas pred ručnih, postoje i kompjuterske mape uma. Naime, prednos onih mapa koje mogu da se crtaju rukom jeste to što one mogu bilo gde da se nacrtaju, dovoljno je samo da imate papir i olovku.
Na ovaj način možete da izrazite sopstveni stil, a niste ograničeni, te možete da ih crtate kako god želite. Kada se ručne mape uporede sa komjutersksih, trebalo bi da znate da kompjuterske mape sputavaju vašu kreativnost.

Njih mogu da nacrtaju i osobe koje ne umeju da crtaju, a dovoljno je da imate kompjuter i program za crtanje ovih mapa i to je to.
Kada se odlučite da rukom nacrtate svoju mapu, onda znajte da vam je potreban beli A4 papir i flomasteri. Takođe, možete koristiti i markere ili drvene bojice. Boje neka budu upečatljive, koristite bar tri različite boje, a svakako izbegavajte crnu.

Razlike između mape uma i konceptualne mape

Mape uma izdvajaju jednu glavnu ideju, odnosnu ključnu reč i na nju se fokusiraju, dok se konceptualne mape oslanjaju na više ideja i reči koje se povezuju. Dok se kod mapa ma koristi ključna ideja koja se dalje razdvaja na manje bitne pojmve i reči, koceptualne mape imaju za cilj crtanje dijagrama koji bi trebalo da prikažu vezu između određenih pojmova. One se crtaju od početka papira i stelicama se povezuju ideje i pojmovi, dok mape uma na sredini imaju ključni crtež koje se dalje grana ka manje značajnim pojmovima.

Za koji god oblik učenja i obrazovanja da se odlučite, sigurni smo da će vam pmoći da što lakše i bolje usvojite obimno, a nekada i veoma suvoparno gradivo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *