Ljoret de Mar za aktivno letovanje i uzbudljiv odmor

Koliko god bile lepe okolne destinacije za letovanje, na kojima smo većinom bili barem jednom, a neki čak i 3, 4 i više puta povremeno stvarno ume da prija promena. Da li ste imali priliku do sada da odete u Ljoret de Mar za leto autobusom? E pa upravo to je odlična ideja za one aktivnije, koji žele da malo promene navike kada je letovanje u pitanju.

Ljoret De Mar

Ljoret De Mar

Ova super destinacija u Španiji je kao stvorena za one koji vole da se izležavaju na plaži, ali da pritom imaju opcije i da upoznaju fantastičnu Costa Brava regiju Španije, kao i Kataloniju i njenu prestonicu Barselonu. Upravo to je idealan opis Ljoret de Mara.

Evo kako učiniti već dovoljno brz i aktivan odmor u Ljoretu, još aktivnijim.

#1 Šetnje kraj dugačke gradske plaže kao i ostale uvale

Ovo i nije neka aktivnost koja bi se trebalo posebno isticati, ili možda ipak jeste? Reklo bi se da jeste ako znate da je ova plaža dugačka nekoliko kilometara i da predstavlja najveću uvalu ovog dela Costa Brava regije. Pešačenje sa jednog kraja i njegovog brdašceta, nekada važne strateške srednjevekovne kule, pa sve do drugog kraja gradske plaže, na čijem se brdu nalazi i glavni simbol grada, Spomenik ribarevoj ženi.

Pored gradske plaže tu su i brojne druge uvale, skrivene iza gustih šuma i neverovatnih zamaka na brdašcima, kao što su Cala Boadella, Sa Caleta Cove i druge. Do njih takođe možete stići pešaka ako ste dovoljno uporni, ali ipak imajte na umu da je Ljoret de Mar veliki grad, te iskoristite organizovane izlete i gradski saobraćaj da stignete do željene destinacije.

Ne samo da pruža mogućnost da se rekreirate i aktivirate, već i da se usput okupate, osvežite, nastavite dalje i upoznate priču o nekada malom, ali značajnom ribarskom mestu. Danas, jednoj od prestonici letnjeg turizma i ludog provoda.

#2 Ludi dnevni i noćni provod

Kad smo već kod ludog provoda, treba istaći da je celokupna španska obala na Sredozemlju i u ovom slučaju na Balearskom moru, postala simbol za odličan noćni provod. Nešto jugo zapadnija strana još više, sa brojnim ostrvima, ali ni Ljoret de Mar ne zaostaje. Kada se od plaže i prelepih kafića i barova, gde se takođe možete lepo provesti, zavučete u uličice Ljoret de Mara otkrićete raj za noćne izlaske i priliku da isprobate različite vrste noćnog provoda.

mladi ples plaža

mladi ples plaža

 

Tu su neki od najpoznatijih noćnih klubova kao što je Tropics Disco ili St Trop’ Disco, ali i najrazličitiji tematski barovi, kao što je recimo Texas Bar. Ne samo da imate priliku da otkrijete kako se španci zabavljaju, već imate priliku da vidite i kako izgledaju tematski klubovi i žurke, kojih kod nas manjka.

#3 Popnite se i osvojite obližnja srednjevekovna utvrđenja

Nakon što ste se okupali na divnim plažama, nemojte se začuditi što na gotovo svakoj od njih, na okolnom brdašcetu možete videti neverovatne tvrđave u španskom mediteranskom stilu. Ove tvrđave, kao što su je recimo castello tj. Tvrđava sv. Jovan, su uticane kako kontitentalnom kulturom španije, tako i francuskim uticajem, italijanskim i najviše arapskim, pošto je Španija dugo bila jedno od glavnijih uporišta arapskih kultura. Sama Costa Brava i ne toliko, ali kako se krećemo zapadno uz obalu Katalonije, sve više.

Prvo što je pogled sa ovih očuvanih utvrđenja fantastičan, drugo što ćete moći da steknete utisak kako je nekada život na ovim prostorima izgledao. Na zapadnom brdašcetu Ljoret de Mara, iznad tvrđava i stenovitog brda, nalaze se i prelepe Santa Clotilde bašte i vrtovi. Ovo je super prilika da ukombinujete kupanje na plaži, istraživanje istorije i prirode u jednom cugu.

#4 Ne ustručavajte se da zaigrate flamenko!

Flamenko večeri i predstave se održavaju svako veče, ali i preko dana na gradskom trgu, kako u Ljoretu tako i u ostalim gradovima Costa Brava-e. Ne morate biti nemi posmatrač, pitajte umetnike za savet i priključite se predstavi. Strast i zabava nisu rezervisani samo za profesionalce. Opustite se i uživajte, ipak se nalazite u strastvenoj i žustroj Španiji. Gde ćete to bolje pokazati nego ovde?

#5 Upoznajte Barselonu

Sama činjenica da se Barselona nalazi na svega 70ak kilometara od Vašeg letovališta, automatski znači daćete moći da odete više puta na izlet u Barselonu. Kažemo više puta, jer ne samo što je Barselona ogroman grad koji je nemoguće upoznati za tako kratko vreme, već i zbog toga što u okolini Barselone postoje i brojne druge atrakcije. Jedna od njih je jedan od najvećih zabavnih parkova u Evropi. Mnogi ga nazivaju i Evropski diznilend, pa pored otkrivanja neverovatne Gaudijeve Barselone, izdvojite koji trenutak i da prošetete podmorskim tunelom, do dubina na kojima ćete moći da vidite morski svet iz prve ruke.

Ako ovo nije dovoljno aktivan odmor, ne znamo šta bi mogao biti. Voleli bismo da čujemo i Vaše utiske o tome kako ste se proveli na letovanju u Ljoretu, na nama je bilo da Vas aktiviramo i podstaknemo Vas na ovaj potez, a nek Vaša misija bude da i druge aktivirate i ubedite da se odlično provedu kao i vi.

Srećan put!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *