Mali vodič o viideo nadzoru

Doprinosi  sigurnosti i bezbednosti prostora ili objekta u svakom trenutku. I onda kada Vi niste tu, video nadzor su Vaše oči i uši. Ono što zabeleži kamera Vi možete uz adekvatnu instalaciju pratiti u svakom momentu na Vašem mobilnom telefenu, tablet uređaju ili laptopu.

Deli se u dve vrste: analogni koji je standard u korišćenju i najprisutnije je na tržištu, imamo i IP video nadzor koji je savremeniji u svom radu. Kakav ćete video nadzor imati zavisi od Vaših potreba i mogućnosti.

Međutim, video nadzor ne mora da bude samo deo onog prostora koji treba da bude dodatno sigurnan i obezbeđen. On može biti i deo onog sistema gde je jako bitno da se nadgleda neki proces rada, kao što recimo može da bude neki proizvodni pogon ili magacin u kom se skladišti roba. Njime se mogu pratiti i ljudi, gde primer može biti u školama gde može dosta doprinese, kao i u bolnicama.  To je investicija koja se uvek isplati na pravi način.

Snimak sa video nadzora može biti od velike koriste u nekim situacijama koje se dese, poput tuča, krađa, ubistva. Takođe, oni imaju mogućnost za automatsko alarmiranje

Kamere koje se postavljaju prilikom organizacije video nadzora mogu biti: Bullet kamera, IR Dome, HD, Board, PTZ, Dome, Network, Vari Focal.

Šta sve to čini sistem video nadzora?

Pre svega tu su kamere, zatim slede switch, desktop, DVR uređaj i kompijuterski miš, ruter i na kraju laptop ili Vaš mobilni uređaj preko kog možete pratiti šta se to dešava ispred kamere.

Video nadzor u školama

Bezbednost i sigurnost učenika je najbitnika stvar u školi. U cilju veće bezbenosti kamere imaju preventivnu ulogu, ukoliko nastane neki problem njihova uloga postaje ključna. Roditelji su takođe dodatno sigurniji i smireniji kada video nadzor postoji u školi koju pohođa njihovo dete.

U nekim policijskim stanicama postoji monitornig centar preko kod se prati šta se dešava u školama koje se nadgledaju, i na taj način se može preduprediti nasilje. U ovom slučaju ne prati se samo ono šta se dešava dok traje nastava, već i ono što se desi nakon nastave i u kasnim noćnim satima.

Svaka škola poseduje DVR uređaje to su snimači materijala u realnom vremenu koji sve to snimaju na svom hard disku, svi snimci se na disku najmanje čuvaju deset dana do najviše mesec dana nakon toga se brišu. Što bi značilo da policija ima deset dana da odreaguje, presnima materijal i nabavi dodante dokaze.

Obaveza i nastavnog osoblja je da prate dešavanja i da ako postoje neke naznake o nečemu što može uzrokvati neke probleme, o tome obaveste policiju. Zato je međuosobna saradnja između instucija je od ključnog značaja, jer samo zajedničkim snagama prevencija u školama će biti mnogo bolja.

Neke škole nisu povezane sa sistemom u policijskoj stanici, već se dešavanje u školi prati preko ekrana u kancelariji direktora. Ukoliko se desi neki incident ili šteta, kamere se vraćaju da bi se dodatno utvrdilo šta se tačno desilo. Kada su kamere prisutne, postoji oprez oko toga kako će se neko ponašati.

You may also like...

1 Response

  1. Nina каже:

    Cak i da niste povezani sa policijom, korisno je u danasnje vreme imati video nadzor, zbog sopstvene bezbednosti jer ce oni koji planiraju upad dva puta razmisliti ukoliko primete da imate kamere, a ukoliko do upada dodje, svakako je korisno da imate dokaze na koje mozete da se pozovete u slucaju kradje ili stete. Jako informativan tekst.
    Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *