Nekoliko korisnih saveta kako izdati e – knjigu

Jedno od pitanja koje je uvek mučilo mlade spisatelje koji su tek ulazili u pisane vode je kako izdati knjigu. Sve je spremno, imate dobar naslov, priču, ali nemate izdavača. Napredak računarske tehnologije otvorio je nove mogućnosti za izdavanje knjiga.

E knjiga, slika: https://www.pexels.com

E knjiga

U poslednjih nekoliko godina digitalno izdavanje knjiga dobija na popularnosti. Šta je to digitalno izdavanje knjiga? To predstavlja online objavljivnaje časopisa, magazina i izdavanje elektronskih knjiga.

Novo vreme – novi odgovori na pitanje kako izdati knjigu

Često se kaže da su e – knjige su digitalna verzija štampane knjige. Međutim, postoji veliki broj e – knjiga koje nikada nisu postojale u štampanom obliku. Internet je pružio svima koji vole da pišu, da na brži i lakši način objave svoje zapisane reči i ideje koje će isto tako brže stići do veće grupe čitalačke publike.

Izdati knjigu često deluje kao Sizifov posao, a samo pisanje su Tantalove muke. Slično je i sa pisanjem e – knjige. To zahteva određena pravila i propise. Da biste izdali e – knjigu morate se pridržavati nekoliko specifičnih pravila.

 1. Uvek pišite u Microsoft Word –u.
 2. Koristite standardne fontove kako bi ste izbegli probleme prilikom pretvaranja Word sadržaja u format e – knjige. Elektronske knjige se danas mogu pripremiti u različitim formatima. Koliko čitača e – knjiga toliko i formata, jer svaki od čitača podržava određenu formu.

 

Najčešće se koristi PDF format, a pored njega su u upotrebi i DOC, Mobi i ePub. Format ePub podržavaju skoro svi izdavači e – knjige. Razvijanjem Open eBook formata pomaže se autorima i izdavačima da pišu u formatu koji prihvata veliki broj softvera i hardverskih platformi.

Prednosti izdavanja e – knjige:

 • ovaj vid knjige se brže izdaje od trenutka nastanka jer se zaobilazi faza štampanja;
 • izdavanje e – knjige je jeftinije jer ne zahteva dodatne materijale, hartiju, boje;
 • dostupna je svima koji imaju pristup Internetu kroz velike online knjižare poput Amazona kao jedne od najvećih online knjižera, a koju slede Google Play, Apple;
 • kontrola nad prodajom;
 • velike mogućnosti grafičkog uređenja;
 • promene se unose lakše i brže.

 

Šta sve treba da uradite pre nego što izdate e – knjigu?

Nabavite ISBN broj za vašu knjigu. To je međunarodni standardni broj knjige. Iako nije obavezan kada je u pitanju izdavanje e – knjige, neke kompanije zahtevaju da i e – knjige poseduju ovaj jedinstven broj poput kompanije Apple.

Ono što se savetuje piscima koji planiraju da izdaju e – knjigu je i pravljenje sopstvenog bloga, gde bi se nalazile osnovne informacije o samoj knjizi i sajtovima preko kojih se  e – knjiga može kupiti. Pored toga, poželjna je i prisutnost na društvenim mrežama što bi dodatno uticalo na promociju same knjige. Posebnu pažnju treba posvetiti i vizuelnom izgledu, koji je veoma važan jer je to pola posla. Grafički dobro urađene korice i primamljiv naslov privući će veći broj čitalaa.

Da biste izdali e – knjigu važno je da znate koja prava polažete kao autor. Ukoliko želite da ograničite korišćenje digitalnog sadržaja imate na raspolaganju metodu DRM (Digital Right Management)  kojom možete da zaključate vašu e – knjigu.

Pojava tableta doprinela popularnosti e – knjiga. Tako da se pored klasičnih računara i smart telefona (pametni telefoni) i ovi elektronski uređaji koriste za čitanje elektronskih knjiga, uz pomoć aplikacije e – čitač.

Ako ste mislili da izdavanje e – knjige ne može doneti zaradu, prevarili ste se. Online zarada i online reputacija se i te kako mogu ostvariti izdavanjem e – knjiga. Povećava se opseg vašeg poslovanja, jer se vaše ideje šire i dolaze do većeg broja ljudi. A prognozira se da će se povećati broj autora koji će se okrenuti izdavanju e – knjige.

You may also like...

2 Responses

 1. Slobodan Ivanović каже:

  da li može da se izda lktronska knjiga na srpskom jeziku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *