Novi dekoraterski trend: štampa na platnu

Kao novi trend u dekoraciji enterijera, u poslednjih nekoliko godina izdvojila se štampa na platnu kao sve traženiji, moderniji i popularniji detalj osvežavanja zidova. Pružajući mogućnost izbora bilo koje fotografije, slike ili motiva koji se potpom štampa na slikarskom platnu i zateže preko skrivenog rama, ova tehnika ukrašavanja prostora postala je pravi hit. Mnogo je lakše birati onda kada znamo da su nam sve mogućnosti otvorene i da je sve naše zamisli lako sprovesti u delo, te ne čudi što štampa na platnu svakoga dana dobija sve veći broj pristalica i postaje neodvojiv element domova i poslovnih prostora.

Zašto je štampa na platnu toliko popularna?

Jednostavno rečeno, štampa na platnu postala je popularna zbog malopre pomenute mogućnosti izbora. Baš svaki motiv koji zamislimo sada može postati deo našeg enterijera, uključujući i reprodukcije poznatih slikarskih dela i fotografije priznatih autora. Takođe, i sasvim jednostavne motive poput cveća ili prirode u bilo kom obliku, bilo u detalju ili u okviru pejzaža, može prikazati štampa na platnu. To podjednako važi i za panorame gradove i sve popularnije slike u stilu (ili reprodukciji) Endija Varhola, koje se smatraju apsolutnim „must have“ kada su moderni prostori u pitanju. Pritom, ne treba zaboraviti ni apstrakciju koju štampa na platnu možda i najbolje prikazuje, jer se nedostatak rama najbolje uklapa uz ovakve slike.

Sve njene prednosti

Pored već opisane velike mogućnosti izbora, koja je svakako prednost broj jedan, štampa na platnu ne zahteva veliki trošak poput kupovine umetničkih slika ili fotografija, i lako je prilagodljiva svakom enterijeru. Gotovo jedini dekoraterski savet, odnosno pravilo, kojim se opisuje štampa na platnu, jeste da bi njene boje trebalo slagati uz boje zidova ili nameštaja, kako se prostor ne bi previše ušarenio. Kako nema ram, ona se lako uklapa u sve enterijerske stilove, i one modernije linije i one koje poštuju tradiciju ili retro trend. Takođe, podjednako je lako postaviti je kao deo dnevne ili dečje sobe, jer se dobro slaže i sa svim elementima u prostorijama različitih namena, te nije striktno vezana samo za određeni ambijent poput umetničkih slika, koje se uglavnom postavljaju u dnevnu sobu. Stoga ne čudi što je štampa na platnu, ubrzo posle plasiranja na tržište, postala jedan od dominantnijih dekoraterskih trendova.

Čuvajte uspomene i menjajte enterijer

Porodične fotografije i dečji crteži uglavnom se čuvaju po albumima za fotografije ili kutijama, a još češće u digitalnoj formi. Međutim, sve Vaše uspomene sada mogu postati i važan element enterijera, ako ih kao motiv prikaže štampa na platnu. Sada sećanja na letovanje i zimovanje ne moraju obitavati u Vašem računaru, već mogu ponosno krasiti zidove. Kako je štampa na platnu moguća i u vidu kolaža, to će takođe biti divan, topao i dragocen detalj Vašeg doma, mogu bolji i originalniji od klasičnih i već svuda viđenih ramova za slike. Na ovaj način, dobijate jednu, celovitu sliku, zapravo sačinjenu od Vaših porodičnih uspomena. Isto važi i za cteže, bilo dečije ili one pravljene iz hobija, koje štampa na platnu može prikazati u raznim veličinima, a pogotovo za one koji se amaterski bave fotografijom – sada njihova dela mogu biti savršen ukras enterijera.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *