Običaji: šta predstavlja svadbena torta i zašto je mladenci seku zajedno?

U svakom delu Srbiji postoje svadbeni običaji koji su karakteristični samo za taj kraj. Kada odete u neki drugi grad na svadbu onda se tek uverite u tu raznovrsnot. Više ćete naravno da vidite na onim svadbama gde su mladnci hteli da budu deo svih običaja, odnosno da se gotovo svi običaji ispoštuju na njihovoj svadbi. Neki običaji će vam se dopasti, dok je vrlo verovatno da vam se neki i neće baš dopasti. Ipak, treba ih poštovati, jer se ti običaji jako dugo čuvaju i prenose.

Kada je u pitanju svadbena torta ima nekoliko verzija, odnosno vrsta običaja, koje mladenci primenju obavezno.

Zašto torta?

Prvo se postavlja pitanje zašto se uopšte prave svadbene torte. Zapravo svadbene torte služe kako bi ozvaničili početak nečeg lepog i „slatkog“, početak srećnog života u dvoje. Slatkiši uglavnom uvek i simbolizuju neku vrstu sreće, poleta, radosti. Zato je torta izabrana kako bi na najbolji način vizuelno mogla da pokaže tu ljubav koja se rodila među mladencima i koja će da traje još dugo. Inače, ovaj običaj se prvi put krenuo primenjivati u antičkom dobu i da je ta praksa zadržana sve do danas. Naravno, u svakoj kulturi postoje sitnice koje se razlikuju od sitnica u drugim kulturama. Međutim, torta u svakoj kulturi može da znači samo nešto što je dobro.

Svima nam je jasno da se pored torte svadba ne može zamisliti bez hrane, pa tako mnogi danas pridaju značaju baš ovom aspektu. Mnogi danas odaju poverenje raznovrsnošću hrane koje ketering pruža. Zastupljenost keteringa nije samo u slučaju svadbi, već se tako može naći ketering za firme, ketering za slave, za rođendane i ostale različite prilike. Naravno i ukoliko se odluče za ketering za svadbu, mladenci tu odluku donose zajedno. A sad vratimo se na tortu.

Zašto se seče torta?

Ovde nije suština u sečenju svadbene torte, već u tome da oni to rade zajedno. Zapravo, taj čin bi trebalo da simbolizuje jedan skladan i harmoničan brak, gde će se muškarac i žena uvek zajedno dogovarati oko određenih stvari, da će zajedno koračati kroz život i da će gotovo sve svoje poslove obavljati zajedno. I kaže se da je to njihov „prvi zajednički posao“. Ima li šta lepše nego kada vam jedno poglavlje u životu krene sa slatkom predivno dekorisanom tortom. Taj posao, sečenje svadbene torte, ćete zajedno uraditi i trebalo bi da vam to bude prvi posao u nizu koji ste zajedno završili.

Nakon sečenja torte – dug poljubav

Ovaj običaj ne važi u svim krajevima. Naime, nakon sečenja svadbene torte mlada i mladoženja se poljube. E, sada, za taj običaj svi znaju, ali sa sigurnošću ne mogu da kažu šta to znači. Zapravo je poenta da se nakon sečenja torte mladenci malo duže ljube nego inače. Na taj način oni pokazuju svoju ljubav svima, pokazuju načine kako se vole, zašto se vole i slično. Oni bi ovu ljubav trebalo da pokažu svim prisutnim gostima.

Prilikom sečenja torte – mlada gazi mladoženju

Ovaj običaj se u nekim gradovima primenjuje u crkvi, ali se takođe i obavlja kada sečete svadbenu tortu. Tačnije, odmah nakon sečenja torte. Kada se završi ceremonija, pre nego što krenu da hrane jedno drugog, mlada bi trebalo da zgazi mladoženju. Na taj način žena je osigurala da će ceo život biti glavna u kući. Ona bi to trebalo da uradi krišom, a onda da se raduje kada uspe. Nemojte najaviti vašem budućem mužu da želite da ga zgazite. Njegova reakcija vam može biti mnogo zanimljivija. Ovaj običaj je jako zanimljiv svim ženama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *