Odaberite najbolju vrstu uglja za vaše domaćinstvo

Sa dolaskom hladnih dana veliki broj domaćinstava kreće u nabavku neophodnog ogreva za zimsku sezonu. Među ogrevima koji su veoma korišćeni na našim prostorima, značajnu poziciju zauzima ugalj. Morate biti dobro informisani pri kupovini uglja, poznavati njegove osnovne karakteristike i različite vrste uglja, kako bi odabrali ugalj koji najbolje zadovoljava potrebe vašeg domaćinstva.


U nastavku teksta se možete upoznati sa njima, kao i sa cenama uglja na našem tržištu.

Različita cena uglja u zavisnosti od vrste uglja

Najbolji način da kupite ugalj jeste da posetite neko od stovarišta koja se bave prodajom uglja. Stovarišta koja prodaju ugalj vam mogu pružiti detaljne informacije o svakoj vrsti uglja koju prodaju i pomoći vam da odaberete najbolji ugalj u zavisnosti od toga na koji način se greje vaše domaćinstvo.
Prodaja uglja se često vrši u saradnji sa institucijama i firmama, pa se ugalj može kupiti na više mesečnih rata, uz pomoć čekova i administrativnih zabrana. Na ovaj način, kupovina uglja neće predstavljati opterećenje za vaš kućni budžet.
Cena uglja je različita od vrste do vrste uglja. Najjeftinija cena uglja je oko 8.000 dinara po toni, dok je najveća cena uglja oko 25.000 dinara za jednu tonu. Cena uglja zavisi od kvaliteta uglja i toplotne moći koju poseduje. Što je ona veća, ugalj je skuplji, zbog čega mrki ugalj ima najvišu cenu.

Koje vrste uglja se mogu kupiti u našoj zemlji?

Zapaljiv, prirodni materijal, braon do crne boje, koji je nastao biološkim razlaganjem organske materije u dugom vremenskom periodu naziva se ugalj. To je stena koja u svom sastavu ima visok udeo ugljenika, a mi razlikujemo nekoliko vrsta uglja: kameni ugalj, kameni ugalj, mrki ugalj, lignit i treset.
Kameni ugalj se definiše kao najstarija vrsta uglja, koja potiče iz različitih geoloških perioda. Karakterističan je po visokoj toplojnoj moći, i veoma malom ostatku pepela pri sagorevanju. Što se tiče proizvodnje mrkog uglja u našoj zemlji, ona se ne odvija, a za tonu ovog uglja potrebno je izdvojiti između 25 i 30 hiljada dinara, što je najveća cena uglja po jednoj toni.
Mrki ugalj se najčešće koristi na našim prostorima. Odlikuje se po mrkoj ili crnoj boji, ima veliku toplotnu moć koja pruža dug period između dva loženja. Na stovarištima vrsti se prodaja uglja koji se proizvodi u brojnim rudnicima: : „Rembas“, „Bogovina“, „Soko“, „Štavalj“ i
„Jasenovac“, kao i prodaja uvoznog uglja. Cena mrkog uglja zavisi od podvrste mrkog uglja i može biti različita od stovarišta do stovarišta.
Ovaj ugalj je veoma popularan i koristi se pre svega za velike kotlove.
Ugaj koji ima najmanju tržišnu vrednost jeste lignit. Ovaj ugalj ima drvenastu strukturu, ima bledo mrku ili prljavo žutu boju i često se naziva „drvenim ugljem“. Ima najmanju toplotnu moć, zbog čega je i cena ovog uglja najniža. Stovarišta koja vrše prodaju uglja, lignit najčešće prodaju domaćinstva koja imaju male kotlove i određene vrste peći na čvrsto gorivno, a može se korisititi za centralna grejanja.
Ova vrsta uglja se proizvodi u termoelektranama: „Nikola Tesla“, „Kostolac“, i u rudnicima „Kovin“, RL „Lubnica“.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *