Oppo kamera sa 5x zoom-om je genijalan prototip koji zapravo i radi

Oppo, iako manje poznat brend u Europi, se nalazi među top 5 proizvođača mobilnih telefona u svijetu. Na Mobile World Congress 2017 Oppo se odlučio na predstavljanje nove tehnologije za smartphone kamere koja je nazvana 5x Dual Camera Zoom prenosi nam ITRevolucija.org.

Oppo_zoom_5x

Oppo se ovim prihvatio jednog od najvećih izazova u svijetu smartphone kamera. Naime, velika zamjerka kamerama na mobilnim telefonima je njihova nemogućnost da optički zumiraju objekat fotografiranja, jer bi inače sama kamera bila prevelika odnosno mobiteli ne bi mogli biti tanki kakve ih očekujemo.

Međutim, inžinjeri u Oppu su se dosjetili da zarotiraju senzor kamere za 90 stepeni tako da ne bude okrenut premo pozadini mobitela već na stranu. Zatim serija sočiva usmjerava svjetlo ka senzoru pomoću sistema ogledala ili prizme. Pojednostavljeno, radi na istom sistemu kao i periskop.

Dosjetivši se da iskoriste širini uređaja za smještaj sočiva i ogledala, inžinjeri u Oppu su omogućili kameru sa pravim zoomom (optičkim) za razliku od standardnag digitalnog u tradicionalno dizajniranim kamerama. Također i prizma i sočiva posjeduju veoma preciznu optičku stabilizaciju koju je vrlo bitna kod zumiranja jer i najmanja vibracija ili pokret mogu rezultirati lošim i „zamagljenim“ fotografijama.

Same dimenzije modula kamera se odlikuju visinom od samo 5.7mm što bi značilo da ga je moguće ugraditi i u smartphone debljine 7mm.

oppo-dual-camera-size

Tehnologija je spremna i može se očekivati u nekom od Oppo-vih smartphone uređaja do kraja godine. Kakva nam još iznenađenja spremaju mobilni telefoni u 2017.godini možete pročitati u tekstu http://www.itrevolucija.org/najzanimljiviji-smartphone-koncepti-u-2017-godini/

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *