Osnovna pravila i saveti za lakše polaganje vozačkog ispita

Polaganje vožnje predstavlja pravi stres za svakog ko prvi put izlazi na vozački ispit. Neki kandidati polaže vozački ispit iz prvog puta, neki iz trećeg, četvrtog puta. Bez obzira na broj izlazaka na polaganje, bitno je da verujete u sebe i ne odustajete od želje da jednoga dana postanete dobar vozač.

Ali do tog momenta sebi možete pomoći tako što ćete redovito odlaziti na teorijsku nastavu, obraćati pažnju na časovima, slušati vašeg instruktora tokom obuke vožnje. Cilj polaganja za B kategoriju nije samo dobijanje vozačke dozvole, već podrazumeva mnogo više, od prepoznavanja saobraćajnih znakova, snalaženja u saobraćaju, obraćanje pažnje na ostale učesnike u saobraćaju, do pružanja prve pomoći ukoliko zatreba. Sve su to stavke na koje će instruktori vožnje posebno obratiti pažnju prilikom učenja praktičnog dela. 40 časova nije dovoljno da biste stekli dovoljno samopouzdanja i bili dobar vozač, ali predstavlja odličnu osnovu za dalju nadogradnju.

Obratite posebnu pažnju na teorijski deo

Kada upišete auto školu gledajte da maksimalno iskoristite sve pogodnosti koje vam se pružaju, ne postoje glupa pitanja i zato ne bi trebalo da se stidite i pitate svog instruktora ukoliko postoji neka nedoumica. Jer samo redovno odlaženje na časove i velika disciplina prilikom obnavljanja onoga što ste tog dana naučili, može vam pomoći da test iz teorijskog dela položite iz prvog puta. Gledajte da makar ovo gradivo ne učite kampanjski jer će vam prepoznavanje saobraćajnih znakova i snalaženje u vožnji dobro koristiti kada budete sami seli za auto.

Uvek budite skoncentrisani na časovima vožnje

Normalno je da kada prvi put sednete u auto osetite strah i uznemirenost, ali ne brinite instruktor vožnje će uvek biti sa vama. Na vama je da redovno dolazite i ne izostajete bez preke potrebe sa svojih časova vožnje. Redovno dolaženje može da vam pomogne u savladavanju straha i sticanje opuštenosti i sigurnosti tokom upravljanja autom. Takođe maksimalno se skoncentrišite šta vam vaš instruktor govori tokom vožnje i na koje greške vam ukazuje prilikom vožnje.

I ovde važi pravilo da ni jedno pitanje nije glupo, tako da nemojte da se stidite i slobodno pitajte vašeg instruktora vožnje sve što vas zanima. Uvek pođite od toga da instruktor je upravo tu da bi vas naučio osnovnim pravilima snalaženja tokom vožnje.

Budite sigurni u sebe i nemojte odlagati polaganje vožnje

Kada dođe taj dan za polaganje vožnje potrebno je da budete sigurni u sebe da ste sve prešli i popravili greške koje ste imali prilikom vežbanja. Nikako nemojte odlagati vožnju zbog straha i nesigurnosti, jer taj strah će nestati samim tim kada budete seli u auto i počeli da vozite. Pozitivna trema je potrebna da biste obratili pažnju na sve zadatke koje vam komisija daje prilikom sme vožnje. Pri samom polaganju za auto posebno obratite pažnju na pešake i bicikliste. Redovno gledajte ispred sebe i u retrovizor i stanite svakom pešaku za koga ste primetili da se približava pešačkom prelazu.

Ne zaboravite da pešaci i biciklisti imaju pravo prvenstva. Vama jedino ostaje da se dobro naspavate, opustite pre polaganja i potrudite da ne pravite velike greške prilikom vožnje. Čak i da napravite neku grešku ne znači da će vas komisija odmah oboriti, možda budete srećne ruke i tog dana položite.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *