Ostati fit tokom cele godine – moguće ili nemoguće?

Sigurno ste se nekada zapitali kako ljudi tokom cele godine uspevaju da održe vitku liniju, a da se pri tom ne ugoje ni kilogram (posebno zimi, za vreme praznika, slava i drugih proslava). Odgovor leži u tome što oni brinu o svom telu konstantno, trudeći se da izbalansiraju zdravu i kvalitetnu ishranu sa nekim vidom rekreativne aktivnosti.

Naš savet je upravo da o ishrani vodite računa tokom cele godine, a ne da sačekate leto sa pitanjem „kako smršati za što kraći period“. Tada je već kasno, a željene rezultate ne možete očekivati tako brzo. Zbog toga, budite disciplinovani i trudite se da održavate optimalu kilažu tokom svih dvanaest meseci u godini.

Women's sports shape

U tekstu koji sledi saznaćete veoma korisne savete kako da ostanete fit, a da pri tom ne dođete u situaciju da imate problema sa viškom kilograma, masnim naslagama i sl.

Saveti koji vam mogu pomoći da održite svoju liniju tokom cele godine

Najpre treba da imate u vidu da su redovni i balansirani obroci najbitniji deo kada je program zdave ishrane u pitanju. Nutricionisti smatraju da je najbolje da imate 4-5 manjih obroka tokom dana kako bi ubrzali metabolizam, kao i da obroci budu bazirani na zdravim i hranljivim namirnicama. Doručak nikako ne smete da preskočite jer nam on pomaže da budemo puni energije tokom dana.

Neka vam se obroci sastoje od voća i povrća jer nisu kalorični, sadrže niz kvalitetnih i zdravih sastojaka poput vitamina i minerala. Ukoliko ste u mogućnosti, potrudite se da se hranite svežim voćem i povrćem sa pijace jer tada imaju sve važne sastojke.

Nezdravu hranu zaboravite

Nezdravu hranu poput čipsa, čokolade, gazirane sokove i sl. odmah izbacite iz upotrebe. Ovakva vrsta hrane nema ni malo zdravih sastojaka u sebi, a istovremeno sadrži veliki broj kalorija koje goje i dovode do stvaranja masnih naslaga na koži. Ako baš nikako ne možete da izdržite bez grickalica, jedite bademe, lešnike, orahe ali u umerenim količinama. Ove namirnice su bogate vlaknima, i dugo će vas držati sitim.

Pored kvalitetne ishrane, važno je da unosite odgovarajuću količinu tečnosti u svoj organizam. Trudite se da dnevno pijete minimum osam čaša vode. Važno je da nikada ne dozvolite sebi da osetite preveliku žeđ jer je to znak da ste već dehidrirali. Leti je posebno bitan unos tečnosti jer se tada više znojimo i fizički smo aktivniji nego zimi.

Fizička aktivnost neophodna

Pored toga što je važno da vodimo računa o ishrani, fizička aktivnost je isto tako bitna za održavanje vitke linije i zdravlja uopšte. Takođe, nijedna dijeta neće dati zadovoljavajuće rezultate ako se uporedo ne bavimo i nekim sportom. U zavisnosti od toga koliko imate vremena, potrudite se da nađete za sebe neki oblik fizičke aktivnosti. To može biti aerobik, teretana, plivanje, trčanje, brza šetnja ili vožnja bicikla.

Kako biste bili sigurni da niste preterali sa količinom hrane za obrok, možete iskoristiti onaj trik sa malim tanjirima. Naime, smatra se da ukoliko ručamo iz manjih tanjira, manje ćemo hrane pojesti. Najbitnije je da svaki zalogaj unosimo polako, kako bi se hrana brže svarila, a i tada ćemo znati kada smo siti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *