Par saveta kako da odaberete poslovni poklon

Pokloni ne moraju samo da budu rezervisani za neku specijalnu priliku. Iako jesu neizostavni u vreme svih značajnih datuma, darovi su uvek dobrodošli i svi im se radujemo, zar ne? U bilo kom trenutku se mogu pokloniti i uvek su lep znak pažnje. Čini se da je mnogo lakše pronaći poklon za ženu nego za muškarca, a za kolege? Kako se snalazite prilikom kupovine poslovnih poklona?

Prilika za poklanjanje je mnogo, a to ne moraju samo da budu godišnjice veze ili braka, proslave rođendana, nove godine, već se može čestitati i rođendan kompanije, lansiranje nove linije proizvoda i slično.

Povodi su različiti, a poklone treba birati prema afinitetima osoba kojima su namenjeni. Nije važno koliko ćete da potrošite na neki poklon, koliko je bitno da usrećite onoga kome šaljete dar. Bilo da su poslovni pokloni u pitanju, poklon prijateljici ili drugu, dečku ili supruzi, znajte da je opcija za adekvatan poklon mnogo, samo pažljivo slušajte osobu kojoj pripremate iznenađenje.

Materijalna vrednost je manje važna ako izaberete dar koji je osoba želela. Prema istraživanjima dame najviše vole da dobijaju šminku, cveće, masaže, dok muškarci vole da dobiju tehnološke sprave i parfeme.

Naravno, neophodno je prilagoditi poklon osobi i prilici. Nije isto kada darujete dečka, supruga ili poslovnog partnera, zato pažljivo birajte poklon. Jedno je sigurno, uvek je pravo vreme za poklon. Mali znak pažnje ako je izabran sa ukusom i merom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Poslovni pokloni za poslovne partnere

U poslovnoj kulturi posebno mesto zauzimaju poslovni pokloni. Da bi se uspostavili pozitivni poslovni odnosi odlična prilika je darivanje poslovnog poklona. Od poklona koji darujete zavidi kakav ćete utisak ostaviti kod poslovnih partnera i da li ćete im ukazati poštovanje.

Naravno da nije lako odabrati adekvatan poklon, jer upravo poklon predstavlja samo preduzeće i trebalo bi da posluži kako bi se ojačali poslovni odnosi. Može da posluži i kao marketinški alat, ali i kao način promocije i komunikacije. Može takođe i da iskaže brigu za zaposlenog ili za partnera, a sigurno je da će pravi poklon samo dodatno ojačati rejting vaše firme.

Iako pokloni mogu da budu različiti, neophodno je da budu prikladni i autentični. Za poslovne poklone veoma je važno da se uzmu u obzir okolnosti, ali profil partnera kome će poklon biti uručen. Svakako, posebno obratite pažnju da i sama vrednost poklona bude primerena. Prilike za darivanje mogu da budu različite, a svrha darivanje jeste u tome da poslovnom partneru malim znakom pažnje zahvalite na saradnji.

Takođe,osim okolnosti, vrednosti, trebalo bi s pobrinuti i za originalnost poklona. Više se ceni emocionalna vrednost dara nego novčana vrednost. Postoje opšte prihvaćeni okviri koje  morate ispoštovati kada je vrednost poklona u pitanju. Naravno, poklone možete i da personalizujete, ali u tom slučaju obavezno saznajte šta vaši partneri i kolege vole. Posebno kada je poklon upućen poslovnom partneru može se ugravirati ili ištampati logo firme, a koji god poklon da zamislite, firme koje pripremaju poslovne poklone uspešno će to uraditi. Na primer, rokovnici za poklon su sjajno rešenje jer su veoma korisni, a logo će uvek podsećati od koga je poklon dobijen. Odluka je samo na vama da li želite personalizovan poklon ili ne.

Kako izabrati poslovni poklon?

Za poslovni poklon najvažniji je kvalitet. Bilo da je povoljniji ili nešto skuplji poklon, najvažnije je da bude kvalitetan. Tako da ukoliko ste se odlučili da vaš poklon budu kalendari, kišobrani ili bilo šta drugo, neka bude kvalitetan. Uvek imajte na umu da poslovni poklon zapravo predstavlja preduzeće.

Takođe, prilikom slanja poslovnog poklona obratite pažnju na sledećih nekoliko činjenica. U nekim kompanijama postoji pravilnik o poslovnim poklonima, pa pre nego što pošiljku pripremite, proverite da li takav pravilnik ima i vaš poslovni partner. Razmislite o tome šta želite da poručite poklonom. Da li hoćete da se prikažete kao savremeno preduzeće, tradicionalna firma, originalna i neobična kompanija?

Posebno obratite pažnju na vrednost poklona i razmislite da li želite da to bude neki skuplji dar ili poklon koji će biti simboličan i koji će imati logo firme.

Šta kaže poslovni bonton?

Poslovna komunikacija podrazumeva određena pravila, pa nije preporučljivo pojedine osobe obasipati darovima. Posebno kada su poslovni partneri u pitanju treba obratiti pažnju iz koje zemlje potiču, jer darovi treba da se uklope u običaj zemlje iz koje je osoba kojoj šaljete poklon. Obratite pažnju i na količinu novca koju ćete izdvojiti za poklon, jer darivanje je zapravo znak pažnje, a ne prilika da pokažete svoje bogatstvo.

Univerzalno i najvažnije pravilo je da se preskupi pokloni ne poklanjaju, jer će će svakoga kome se takav poklon daruje, bilo da je poslovni partner ili blizk prijatelj u pitanju, dovesti u neprijatnu situaciju, a sigurni smo da to nikako ne želite. Takođe, kao znak nipodaštavanja se tumače bezvredne sitnice, tako da i to obavezno imajte u vidu.

Drugo važno pravilo prilikom kupovine poklona jeste da se pokloni biraju isključivo prema ukusu osobe kojoj se oni daruju. Zato na vreme saznajte kakav ukus ima osoba kojoj pripremate poklon. Potrudite se da izaberete odgovarajući poklon. Bonton kaže da je neophodna i doza elegancije, jer je u pitanju profesionalni odnos zato uvek mogu da dođu u obzir kvalitetne olovke, penkala, CD-ovi klasične muzike i knjige. A kada se jedan takav poklon pripremi, onda se obavezno doda i vizit karta.

Poslovni pokloni za nju

Najčešći poklon koji se damama daruje jeste cveće. Prilikon darivanja ovakvog poklona, obavezno pazite na vrstu i boju cveća. Recimo, devojkama se obično daruje poljsko cveće ili karanfili, ženama ruže, gladiole i orhideje, a udatim ženama nikako nemojte da šaljete crvene ruže.

Ako ste odlučili cveće lično da poklonite, darujte ga bez papira u koji se cveće obično pakuje u cvećari. Jedino je orhideje izuzetak, jer se one posebno pakuju. Sigurni smo da nećete pogrešiti ako izaberete neki čokoladni poklon, jer je retko ko imun na kvalitetnu čokoladu. U tom slučaju nemojte štedeti na takvom poklonu, izaberite lepo upakovanu specijalno dizajniranu čokoladu.

Zanimljiv i originalan poklon jesu poklon korpe. One su mogu napuniti različitim proizvodima, a mogu se prilagoditi klijentima. Kombinacija kafe, dezertnih proizvoda i čokolade uvek je savršen izbor, ali ako želite da budete originalni korpu možete da napunite i, npr. specijalitetima sa loklanog područja. Dodatna prednost je u tome što nakon što se korpa isprazni, ona trajno ostaje u vlasništvu osobe koja je poklon dobila.

Dobar parfem je takođe odličan poklon za damu. Pribor za ključeve, kutija pudera, moderne minđuše, pretplata za neku modnu reviju ili ram za slike takođe mogu biti dobre ideje za poklon.

Poslovni pokloni za muskarce

Kolonjska voda, dobra knjiga, kaiš i kravata su najčešći pokloni za muškarce. Ako su poslovni partneri mlađi i ako se bave sportom, onda postoji mnogo opcija prilikom biranja poklona. Originalan poklon za takve poslovne partnere jesu, recimo sezonske karte za neka sportska dešavanja. Dobra ideja su i dresovi, ali svakako možete izabrati i karte za bisokop ili pozorište ili neki balet u zavisnosti od interesovanja vašeg poslovnog partnera.

Jedan od autentičnih poklona za one koji se bave lovom  i ribolovom jeste oprema ili pribor za ove sportove, ali ako niste sigurni kojim se tačno sportom vaš poslovni prijatelj bavi, onda nemojte da rizikujete.

Agenda u kožnom povezu, pribor za pušenje, boca kvalitetnog pica, časovnik, skupocena lula ili servis za bar odličan su izbor za tradicionalne ljude, a stoni sat trebalo bi da birate u odnosu na samog klijenta. Satovi mogu da budu originalnog oblika, inovativni ili stari dobri tradicionalni.

Među traženijim poklonima jesu i tzv. handmade pokloni i custom made pokloni koji se pripremaju prema specifičnim zahtevima. Osoba koja kupuje poklon bira oblik, boju, ali i poruku koja će pisati na poklonu, a može i da utiče na vrstu izrade, vrstu materijalla i, npr. poziciju samog logoa firme i sl.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *