Par saveta koji će vam pomoći prilikom uređenja dnevnog boravka

Uređenju i opremanju dnevne sobe treba prići vrlo ozbiljno i odgovorno, jer je to prostorija u kojoj ćete provoditi najviše vremena, bilo da su porodična okupljanja u pitanju, bilo da vam u goste dolaze prijatelji ili rodbina. Koliko se mora voditi računa o krupnim komadima nameštaja, toliko pažnje treba posvetiti i sitnicama, jer će one dati poseban pečat ovoj sobi. Dnevna soba mora odisati toplinom i prijateljskom atmosferom da bi se oni koji dolaze kod vas osećali prijatnije i opuštenije.

Nije lako odlučiti odakle treba krenuti, da li prvo treba birati boju zidova, pa u skladu s tim i boju nameštaja ili prvo izabrati nameštaj, pa pristupiti krečenju. Morate razmišljati i o funkcionalnosti sobe da je ne biste opteretili i „ugušili“ sa previše nameštaja i detalja. Jednim putem ćete ići ako je vaš dnevni boravak povezan sa trpezarijom i kuhinjom, a jednim ako je samostalan. Dilema je i da li kupovati nameštaj koji je trenutno u modi ili nešto što je svevremensko i kvalitetno i što dugi niz godina nećete menjati. Naoružajte se strpljenjem, a mi vam ukazujemo na koje 3 stvari morate obratiti pažnju prilikom uređenja dnevnog boravka.

Funkcionalnost prostora

Pri uređenju dnevnog boravka vodite se pre svega veličinom same prostorije. Jedan tip nameštaja ćete birati ukoliko je veliki prostor u pitanju, a drugi ukoliko ste prostorno ograničeni i soba je manje kvadrature. Uređenje manjeg prostora zahteva duže planiranje i poseban raspored nameštaja koji će omogućiti maksimalnu iskorišćenost, a opet biti funkcionalan da vi i vaši gosti možete nesmetano da se krećete. Posebno vodite računa o dimenzijama vaše ugaone garniture. Ona treba da bude prostrana za više gostiju, ali ne treba preterivati. Dešava se da dnevna soba ujedno bude i spavaća, pa u tom slučaju birajte kvalitetnu garnituru sa ojačanim žičanim jezgrom. S druge strane, u većoj prostoriji lepo će izgledati trosed, dvosed i fotelja raspoređeni oko stočića za posluženje. Nabavite i nekoliko manjih taburea koje ćete po potrebi rasporediti da bi svi gosti mogli da sednu. Veliki izbor nameštaja koji će vam odgovarati bilo da je veći ili manji prostor u pitanju možete videti na ovom linku.

Ušuškanost i toplina prostorije

Zar nije najlepši deo dana kada se po povratku sa posla, škole ili fakulteta svi okupite u dnevnoj sobi uz omiljeni napitak i emisiju na TV-u?! Najlepša dnevna soba je ona iz koje odzvanja smeh i čuje se dečija graja, pa članovima svoje porodice i sebi priredite nezaboravne trenutke na toplim tepisima ili garnituri s mnoštvom jastučića šarenih i veselih boja koji će vam pružiti osećaj ušuškanosti. Prostorija će odisati toplinom ukoliko se u njoj nađe i polica sa omiljenim knjigama i suvenirima s putovanja, zajedničkim fotografijama, kao i „umetničkim radovima“ vaše dece.

Detalji

Monotoni, jednobojni zidovi su nešto što ne želite u svom dnevnom boravku. Možete se odlučiti za jaču boju na jednom zidu ili šarenu tapetu na zidu iza ugaone garniture kako biste istakli kutak za odmor i druženje. Tu su i fotografije i slike koje će dati poseban akcenat zidovima i učiniti ih zanimljivijim. Uvek se mora pronaći mesto i za ukrasne biljke, što je i po feng shui principima. Tu su i dekorativne vaze, lampe, skulpture koje će dati lični pečat vašoj sobi.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *