Podignite imunitet uz pomoć ovog čaja

Matcha čaj stiže u naše krajeve sa dalekog istoka, tačnije iz Japana. Ovaj čaj pripada vrsti zelenog čaja, koji je zahvaljujući svojim sastojcima delotvoran po zdravlje, sprečava razne bolesti i podiže imuni sistem. Čaj se dobija iz listova zelenog čaja, koji se suše, a zatim ustinjavaju u fini prah.

Sastojci Matcha čaja

Zbog posedovanja antioksidanasa, i vitamina A,B, C i E, Matcha čaj štiti organizam od različitih spoljašnjih negativnih uticaja. Takođe, ovaj čaj u sebi sadrži i katehine i minerale koji jačaju naše telo i daju mu lekovita svojstva.
Pored svojih lekovitih svojstava, Matcha čaj je dobar izbor u procesu mršavljenja, kako pomaže telu da brže sagoreva kalorije, i ubrzava rad metabolizma. Pored toga, ovaj čaj dobar je za poboljšavanje koncnteacije i pamćenja, te ga je dobro poipiti pre učenja ili nekog radnog zadatka.

U matcha čaju, nalaze se i magnezijum, kalcijum, bakar, cink i drugi element koji štit dodatno telo od napada virusa i bakterija. Jedna šolja Matcha čaja po lekovitim svojstvima ekvivalentna je 10 šolja običnog zelenog čaja.
Oni što ga posebno razlikuje od običnog zelenog čaja jeste njegova obrada. Naime, Matcha čaj se dobija iz listova zelenog čaja koji se beru nekoliko nedelja pre redovne berbe. Ovo lišće sadrži više hlorofila. Nakon toga, listovi čaja se čuvaju, suše i ustinjavaju u sitni prah.

Tokom pripreme Matcha čaja, usitnjeni prah se potpuno rastvara u vodi i obezbeđuje da se iz njega iskoriste sva pozitivna svojstva i lekovitost koju pruža.

Više o ovom odličnom napitku možete pročitati na www.zdravisimo.com

Pozitivna svojstva Matcha čaja

Ono što takođe donosi ovaj čaj, jeste umirujući i relaksirajući efekat na um i telo. Stoga se ovaj čaj ože koristiti radi prevencije stresnih situacija odnosno dejstva ovih situacija po organizam čoveka. Isto tako, ovaj čaj povećava raspoloženje čoveka i u isto vreme ga umiruje. Matcha čaj poznat je i po blagotvornom dejstvu štiteći naše telo od bolesti srca, smanjujući nivo šećera i holesterola u krvi.

Pored toga, Matcha čaj omaže očuvanju imuniteta, zahvaljujući sadržaju polifenola i antioksidanasa. Takođe, ovaj čaj uveliko može podići energiju pomoću svog sastojka L-teanina.

Zahvaljujući bogatom sadržaju hlorofila koji ostaje očuvan u čaju, Matcha čaj pogodan je i za detoksikaciju organizma.

Kako ima uticaj na nivo šećera u krvi, u kombinaciji sa pravom ishranom moe se koristiti u lečenju dijabetesa.

Takođe, ovaj čaj poznat je kao kozmetički preparat koji se dodaje u razne kreme i preparate za podmlađvanje kože, dajući joj potrebnu vlagu i hidriranost.

Pored toga, Matcha čaj se može korisititi kao dodatak jelima i dezertima.

Kako pripremiti Matcha čaj

Ovaj čaj za razliku od zelenog čaja mora biti sveže pripremljen pa se takav pije. Kada se priprema, voda koja se koristi za Matcha čaj ne treba da provri, već je potrebno samo je zagreati do određenog stupnja, odnosno do oko 60 stepeni. Nakon toga, sipa se oko 2 grama čaja u šoljicu nakon čega se promeša sa zagrejanom vodom. Prilikom mešanja, treba izbegavati metalne kašičice i posuđe. Čaj se nakon toga može odmah ispijati ili sačekati da se ohladi. Matcha čaj ima svojstven ukus, u koji se možepo želji dodati med ili drugi prirodni zaslađivač.

Ovako pripremljen čaj se može koristiti kao dodatka jelima, začin ili preliv za kolače, sladolede i slično.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *