Posna slavska trpeza: predlozi za zanimljive posne salate

Kažu da je posnu slavu nešto teže spremiti nego mrsnu, jer ograničeni broj posnih sastojaka sprečava da budemo kreativni i do kraja iskažemo svoje kulinarsko umeće. To, međutim, nije sasvim tačno: mnogobrojne posne salate koje možete služiti kao predjelo ili dodatak raznim vrstama ribe kao glavnom jelu, učiniće da Vaša posna trpeza zablista novim sjajem i zamiriše finim jelima.

Razne zanimljive posne salate Vam ovom prilikom priskaču u pomoć.

Posne salate sa ribom

Pošto je riba neizbežna na posnoj trpezi, ona se često javlja i u raznim vidovima posne salate koja se služi kao predjelo.

Možete birati salatu od ribe koja se veoma lako i brzo pravi, i koja će sasvim sigurno oduševiti čak i goste sa prefinjenim ukusom. Dimljeni losos kao deo ove posne salate pravi je užitak za nepca, te nemojte propustiti da, pre nego što se glavno jelo nađe na stolu, ovim specijalitetom obradujete zvanice na slavi.

Salata sa tunom druga je, veoma popularna, verzija posne salate koja se neretko nalazi na trpezi i kao glavno jelo letnje ishrane, te nema razloga da i nju ne iznesete za slavu kao deo predjela. Osvežavajuća i primamljiva na oko, ova varijanta posne salate gotovo je neizostavna za sve slavske obroke, te njom začinite i svoju proslavu.

Povrće kao neizbežan sastojak

Presno i pečeno povrće može Vam pružiti obilje ideja za pripremu posne salate, a mi za Vas izdvajamo samo neke predloge kako bismo Vas inspirisali…dalje, verujemo, možete i sami.

Među prvima, kao najpoznatije posne salate od povrća izdvajaju se kupus salata i šarena salata. Prva najčešće prati glavna jela i na mrsnoj slavskoj trpezi, dok se druga može služiti i u okviru predjela. Kada pravite posne salate poput šarene, za koje su recepti uglavnom sa ponekim mrsnim sastojkom poput sira, onda ga zamenite biljnom verzijom kačkavalja.

Među veoma inspirativne posne salate ubraja se i salata sa pomorandžom, u okviru koje bi maslac takođe trebalo zameniti biljnom verzijom. Ovu salatu obavezno služite u okviru predjela, i budite sigurni da će njeni sastojci iznenaditi Vaše goste i priuštiti im pravo uživanje u različitim slojevima ukusa. Salata sa pomorandžom ističe se i po obilju vitamina, te je treba praviti i češće – ne samo za potrebe slavskih obroka.

Estetski aranžirajte posne salate

Da se vratimo na malopre pomenuto uvreženo mišljene da posne slave ne pružaju mnogo mogućnosti za kreativnost i da ovaj stav do kraja demantujemo, rešili smo da Vam predložimo i načine za aranžiranje svake posne salate na Vašoj trpezi.

Sigurni smo da ćete sve posne salate odvojiti u posebne činije i tako ih služiti gostima, ali kako Vam nedostaju mrsni sastojci poput jaja ili komadića salame koji često služe kao dekoracija mrsnim salatama, Vi se možete okrenuti povrću.

Sitno naseckani kiseli krastavci na vrhu posne salate mogu biti poređani u neki zanimljiv oblik, dok će dekorativno zakačen peršun za samo jednu stranu činije sa salatom takođe biti pun pogodak.

Dekoraciju posne salate možete upotpuniti i maslinkama, zelenim i crnim, sečenim u obliku kružića i postavljenim u neku karakterističnu formu.

Pustite mašti na volju u danima slavlja!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *