Post na vodi – za svakoga ponešto

Veliki Božićni post je počeo, a mnogima je prava pomisao na post iscrpljivanje, glad i jednolična ishrana. Pogotovu ako se pomisli na post na vodi, onda većina nikada ni ne pomisli koliko hrana može da bude raznovrsna i koliko ukusnih jela može da se pripremi. Da li zbog navika ili nedovoljne obaveštenosti, mnogi ni ne znaju koliko ishrana koja ne sadrži meso i mleko jeste kvalitetna, iako se jede samo riblje meso, a ne konzumiraju meso i mlečni proizvodi.

Svakako, bez obriza da li je post na vodi ili na ulju u pitanju, treba obratiti pažnju na jak i zdrav doručak. Naime, opšte je poznato da doručak treba da obezbedi dovoljnu količinu energije i da sadrži hranljive materije koje će vas pokrenuti, jer dan i treba da se započne jakim obrokom. Iako se najčešće pribegava brzim rešenjima i kupuju peciva, proizvodi od belog brašna i namirnice koje sdrže dosta šećera, posebno kada je post na vodi u pitanju, treba napomenuti da bez obzira što postite, zdrav i jak doručak može da sadrži i brojne druge hranljive posne namirnice koje će vam pružiti dovoljno količinu energije kako biste bili što spremniji za naporni radni dan koji je pred vama.

 

Post na vodi i zdrav doručak

Potrebno je samo malo mašte i truda kako biste post na vodi izdržali i uz mnoštvo različitih recepata uživali u hrani koja se tokom ovih dana jede. Uvek možete da birate da li biste želeli da vam doručak bude sladak, slan ili da doručkujete voće.

Kada je u pitanju sladak doručak, uvek možete da se opredelite za slatko kuvano žito. Iako se ono najčešće priprema samo za neke posebne prilike, žito svakako može da bude i hrana koja se svakodnevno jede. Bez obzira da li ćete da ga pripremate kao vaše majke ili bake ili ćete da ga spremate na moderan način, tako što ćete ga potpopiti u vodi i ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa zati ga kuvati, treba da znate da ovaj brz i zdrav doručak uvek možete poneti sa sobom na posao. Takođe, po želji ga možete zasladiti medom ili žutim šećerom ili pak dodati neko voće. Ako ipak ne volite kuvanu pšenicu, onda možete da izaberete zdrav i veoma ukusan ljušteni ječam.

Da li ste čuli da neko priprema palentu za doručak? Veoma se brzo priprema, a osim što je ukusna, palenta može da se kombinuje i sa povrćem, a svakako možete da je prelijete sokom od paradajza ili da je začinite peršunom i origanom.

Da li ste nekada razmišljali da pomešate orahe, rukolu, rotkvice, banane i pomorandže? Iako vam deluje da je nemoguće spojiti ovo voće i povrće, uz malo meda, limunovog soka i soli dobićete novi i potpuno drugačiji užitak u hrani.  Ako ipak niste ljubitelji rotkvice, izaberite neko drugo povrće i voće, pomešajte ga i uživajte u zdravom i raznovrsnom doručku.

Post na vodi nikako ne treba da bude mučenje za vas, tako da prelistajte recepte, pronađite neki novi i drugačiji način pripremanja vašeg omiljenog jela.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *